• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Съвети за начинаещи готвачи.
hidrazin - майстор
съб дек 14, 2024 7:58 pmТрифон П.Трифонов написа:
Златен си, Хидра!
Ба. Днес по някакъв канал на кабеларката рекламираха точно тоя тиган. Поне едно 20-30 минути пържиха, печаха, миеха, чистиха...
Май по Bulgaria ON AIR ??? Май някаква реклама на тъпия Telestar - ЦЪК
Нооо там е много "евтино" - след "отстъпката" го купуваш само за 119 кинта и "печелиш" отстъпка от ... 20 кинта. :lol:
Просто ... нямаме държава! Само територия. В нормална държава тия щяха да са в пандиза.
:partyman:
hidrazin - майстор
Развитие по темата. Съвсем случайно си начесах крастата.
Днес се сдобих с нов, истински меден тиган. Дъно около 18 сантиметра, тегло - 880 грама.
На първата снимка се вижда лепенката MASSIW KUPEER която падна докато го мих.
Запалката (8 сантиметра) съм я сложил за визуална представа отноно размера.
Сложил съм я само за снимката. Други надписи няма. Дръжката желязо + дърво.
Още не е влязъл в боя но няма да е за дълго. Време му е да поработи. :)

Прикачен файл:
Меден тиган 1.jpg

Прикачен файл:
Меден тиган 2.jpg

MamaMy - майстор
Сигурен ли си, че е истински? Направи ли пробата с магнита, а с киселината? Пълно е с помеднени ментаци, а от долу черно тенеке. Иначе за производство са вложили 3 пъти повече от бакъра който са икономисали. :?
hidrazin - майстор
съб фев 15, 2025 11:26 pmMamaMy написа:
Направи ли пробата с магнита, а с киселината?
Абе ти таш...ак ли си правиш точно с мен? :-D Бакъра направо го подушвам и усещам на пипане.
Това с магнита беше първото преди да дам 10 лева за тигана.
(+1 лев за комбинирани клещи KNIPEX с надпис по дръжките 03/160 W.Germany - явно от зората на KNIPEX.
Неизползвани, леко ръждиви и без гумени/пластмасови дръжки. Тях не съм ги снимал, но и те отиват в боя. :) )
Тигана пристига от Германия или Холандия. Ще питам в понеделник.
P.S. Все пак ме гложди дали да не го калайдисам на ново.
Знам ли какво му е покритието, макар че в онези държави би трябвало да е читаво. :?
MamaMy - майстор
В ония държави си нямат цигани калайджии. Най-вероятно е калайдисан с чист калай. У нас това е невъзможно да се случи освен ако не го правиш сам. Циганина все ще се изтарикати и ще ти сложи композиция, че по лесно се работи заради оловото. :razz:
gogo7777 - майстор
На мен ми мяза да е покалаен, а не калайдисан. Съдя по ковката на тигана.
С композиция се работи по-трудно, отколкото с чист калай.
:drinkers:
hidrazin - майстор
нед фев 16, 2025 8:58 amgogo7777 написа:
На мен ми мяза да е покалаен, а не калайдисан.
И на мен така ми изглежда. Покритието стои матово а не лъскаво както при калайдисването.
Пък и покритието е прекалено равномерно и дори на едно място не се забелязва по-дебело напластяване.
Определено нитовете за дръжката са слагани след покритието.
За сега ще се ползва така и ще видя колко ще изкара преди нужда от калайдисване.
P.S. Не е проблем да сваля цялото покритие от бакъра - независимо дали е олово, калай или припой. После напълно ново калайдисване и без остатък от старото.
Имам си химия за тая цел. На студено за час сваля олово, калай или припой като въобще не бара бакъра.
Готино става за платки с SMD елементи. Накисваш за 1-2 часа и всички елементи падат а платката става като нова. :)
Разбира се не работи добре за BGA чипове и подобни - няма как достатъчно разтвор да проникне и циркулира под чипа.
brum - майстор
нед фев 16, 2025 10:05 amhidrazin написа:
И на мен така ми изглежда. Покритието стои матово а не лъскаво както при калайдисването.
Пък и покритието е прекалено равномерно и дори на едно място не се забелязва по-дебело напластяване.
Какъв е варианта да е положено по електрохимичен път (електролиза)?

нед фев 16, 2025 10:05 amhidrazin написа:
Готино става за платки с SMD елементи. Накисваш за 1-2 часа и всички елементи падат а платката става като нова. :)
Моля за повече информация :) . Това бих го ползвал в определени ситуации.
gogo7777 - майстор
нед фев 16, 2025 12:15 pmbrum написа:

Варианта е голям. Остават съмнения дали покритието е калай....и дали не е правен чрез пресоване на мед и друг метал (алуминий примерно). Най-добре е според мен да си го калайдиса на ново по цигански. Калай, нишадър и парцалче :)
hidrazin - майстор
нед фев 16, 2025 12:15 pmbrum написа:
Точно това говореше Гого като написа покалаена.
ЦЪЪЪК
Тези белите да не мислиш че са ги топили във вана с разтопен калай? :)
Същото и за соларните кабели към панелите - трябва да са многожични, медни с калаено покритие и отпалени за да са меки и гъвкави.
Но с бума на фотоволтаиците се появиха кабели откровени ментета.
Изолация като бакелит и не можеш да я отделиш от жицата вътре.
Самите "жички" са като стоманени пружини а калаеното покритие е тук-там. Буквално поне 30-50% от повърхността няма калаено покритие!
Ако ми е останало някое парче ще го снимам.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "Тефлонови тигани" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: