Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
чет дек 19, 2024 6:21 pmНиколов Н. написа:
С една малка забележка-налягането във водопровода е винаги по-голямо от това в серпентината.
Но тези работи не се учат в АПК-то. Оня за N-ти път "откри топлата вода" :lol:
Има ли гаранция, че във водопровода изобщо ще има налягане, особено в отдалечено планинско място...
Аз написах "в определени случаи".
Бат кемал, ако не можеш да мислиш малко, мисли повече, или остави за утре!
Неведнъж те хващам в лъжа, откровено клеветничество, затоеа предложих да те вкарам в котелното и да видиш климатика в спалнята.

На този не му забелязвате! Сам не знае как се казва, а тук е само за да хейти.
Нека обясни защо не се ползва антифриз а пропилен гликол! Вероятно ще разберем какво е учил в ТПК.
iliya_i - майстор
чет дек 19, 2024 6:22 pmtorbalan написа:
чет дек 19, 2024 6:21 pmНиколов Н. написа:
С една малка забележка-налягането във водопровода е винаги по-голямо от това в серпентината.
Но тези работи не се учат в АПК-то. Оня за N-ти път "откри топлата вода" :lol:
Има ли гаранция, че във водопровода изобщо ще има налягане, особено в отдалечено планинско място...
При пробив наляганията се изравняват. Това уж под вода се учи.
И нищо не пречи течностите да се смесват, ако няма полицай на дупката да ги спира.
rbh - помощник
Другото, което ми мина през ума е да не закачвам бойлера а да вържа паралелно само лира и на гърба на нея от другата страна на стената един радиатор и така да си спестя прекарване на тръби до най-далечното помещение. Все пак ако може радиатор, лира и бойлер на ф16 ще ми е по-добър вариант.

Иначе да общо взето рядко имаме голямо налягане на водата, обикновенно е слабо.
Ако правилно съм разбрал, радиатор,
лира и бойлер на ф 16 не става.
Въпросите ми подсказват, че голямо обясняване ще падне, или просто някой да направи проект едва ли не.
rbh - помощник
Казах, че това ще ми е най-добрия и мързелив вариант да не прекарвам още едни тръби, но знам, че няма как да стане с ф16 повече от 3kW консуматори да се захранят. Затова може да се откажа да топля бойлера и да пусна само лира и радиатор за да не прекарвам пак тръби до там.
Нищо не казвате за радиатори в стаите с камината дали са нужни ?
чет дек 19, 2024 8:18 pmrbh написа:
.....
В колко стаи ще е тази печка?

Сега сериозно. Скоро някой се появи с подобен казус. Препоръката беше две сухи печки.
Особено след като гликола отпадна с бойлера, антифриза и радиаторите също няма да те главоболят.
За ползване от време на време, това е.
rbh - помощник
Камината ще бъде в стая ~16м2 с преход към още една стая ~12м2 с общо три прозореца.
Jacomo - специалист
чет дек 19, 2024 8:18 pmrbh написа:
Да, необходими ще са, камините с водна риза отдават много по-малко топлина, затова трябва да се подсигуриш и с радиатори, които може и да се спират, когато е достатъчно топло.

Тема "Парно за етаж от къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: