Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lutchezar - майстор
За човек, който пише "Както може да се предположи, в конзолната кутия се прекъсва само фазата." мисля че е ясно че нищо не разбира. Може да различи фаза от нула, току виж и знае кое е земното. Но дори при идеята че нещо се прекъсва в конзолна кутия ме побиват тръпки. Явно може да копае канали и да полага проводници, но проследяването на вериги му е трудно...
Да не можеш да намериш нулата е предизвикателство.

Но как може в ново строителство да няма земя в осветлението? Особено в баня? Къде е задължителната трипроводна инсталация?
Това няма как да вземе акт 16, леко абсурдно е питането при тези първоначални данни. Камо ли кръпки по направи си сам без да се спазват изисквания и наредби...
gogo7777 - майстор
Аз доколкото разбрах става дума за конзолите на ключовете, а не разклонителни кутии.
Не виждам причина да си вземе фаза и нула от кръга на бойлера.
Whiskey - специалист
Момчета, съжалявам, че ще го кажа, но явно в по-късните часове или не успявате да четете с разбиране текст на български език, или имате проблем с възприемането му. Освен това, абсолютно нелепо е да говорите като от последна инстанция, без изобщо да правите опит да вникнете в проблема, с това, което се иска да бъде реализирано, пък как да бъде реализирано. Казвате не става и край. Щото така е по-лесно...

Първо, на бойлера няма да вържа нищо. Ама нищо. Защо? Защото когато отсъствам го гася през WiFi предпазител в таблото. И ако вържа нещо на него, то просто няма да работи. Логично, нали? Въпросната лира е 55 (петдесет и пет) вата и няма да натовари не само проводника на бойлер, но и 0.2 квадрата такъв. Само че въпросната лира работи 24/7, включително, когато се отсъства, и това обяснява защо не мога да я захранвам от бойлер.

Контакт в банята нямал място. Кой казва, че няма място? Някой си hidrazin. Ами добре, само че има едно нещо, наречено НАРЕДБА № 3 от 9.06.2004 г. за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии, което очевидно допуска контакти в банята. Това, че някой е останал в 19-ти век чий проблем е? Какво трябва да ти е ясно за тъпата баня? Не си виждал баня? Е поздравления!

Единственият адекватен коментар получавам с едно изречение - нормално е да пада ДТЗ, защото се взимат фази от два различни кръга. Толкоз! Предполагах, че това е причината, потвърждава се, че това е причината, благодаря за отделеното време, това ме интересуваше. Аз вариант ще си намеря без да трябва да разкъртя половината апартамент.

Иначе, само за ваша информация, предполага се ел. инсталацията да е изградена от професионалисти, на които това им е работата, нали така? Където много ги разбират нещата. Е, оказа се, че резултатът от професионалната работа е, че нямам фаза в края на един от кабелите за осветление над мивката. Губи се някъде между последната връзка, най-вероятно прекъснат проводник. Ама това го разбирам, след като гранитогреса по стените е сложен нали? Или трябва да си взема още един "професионалист", да провери цялата инсталация преди да правя каквото и да е? Само като чуя "професионалист" и изтръпвам. Предложиха ми да сваля "само четири плочки". Никой не се сети, че има един трети проводник, който виси за украшение, защото не е вързан за нищо. Поне беше здрав и нещата се получиха.

Без лоши чувства към никой! Но ако имате претенция за истински професионалисти, влизайте в обувките на клиентите си. Винаги допускайте, че има някаква конкретна причина някой да иска да направи нещо по различен начин - вероятно има различна потребност. Както и че може да поразбира това-онова...
ESPACE - майстор
пон дек 23, 2024 8:48 amWhiskey написа:
Въпросната лира е 55 (петдесет и пет) вата и няма да натовари не само проводника на бойлер, но и 0.2 квадрата такъв. Само че въпросната лира работи 24/7, включително, когато се отсъства, и това обяснява защо не мога да я захранвам от бойлер.
Каква функция изпълнява това нещо? Нямаше ли да е по удачно да беше сложил една ЛНЖ 60W. Тя е с КПД 5% та ще топли с 55W и бонус ще свети. :)
Не се връзвай, шегувам се.
Whiskey - специалист
пон дек 23, 2024 9:31 amESPACE написа:
Каква функция изпълнява това нещо? Не се връзвай, шегувам се.
Ето сега тука вече темата става рязко сериозна... :-D Това е сушилник за кърпи. Имаше едни датски на DeviRail, такъв ползвам в жилището, където живеем (60w), но вече не се предлагат, та минаваме на шведски (Pax). Такова чудо видяхме за първи път преди 8-9 години при едно пътуване в Стокхолм и страшно много хареса на съпругата ми. Междудругото е и много практично и оправда първоначалния ми скептицизъм. На пипане повърхността пари, но не до степен да те изгори. Когато това нещо работи 24/7 при затворена врата в баня 4-5 квадрата, си създава един много приятен микроклимат, но най-важното е, че банята съхне за минути. Имам подово, което никога не ползвам поради тази причина и затова и реших сега да не се занимавам с подобни щуротии и в тази баня, която правя. Та така...

В тази връзка, в друга ексурзия в Рим преди 10-тина години много харесахме едни ключове на Bticino. Разкошни като визия, миниатюрни като размер, с едни глим лампички вътре, пък има бутони с иконки, къде отиваш ти. Питай ме как се монтира такова нещо в панелен апартамент (иска фаза и нула във всяка конзолна кутия). Обаче пък резултатът е отличен и вече това ми е пореден обект, в който си слагам такива. :)
mironcho - специалист
За лирата няма проблем да се вземе захранване от осветлението, но задължително трети проводника - фаза нула и земя. Ако някой от тях не минава през разклонителната кутия - трябва да се кърти, ако минава, но не е прекъснат - се прекъсва. Задължително е заземяване на корпуса на лирата. Вероятно ще има разкъртване и е добра идея да се сложи още един ключ до този за осветлението за да може все пак някак да се изключва лирата.
За допълнителния контакт в банята - може от осветлението, но трябва да се постави допълнителна ДТЗ в таблото за съответния кръг за осветление, а предпазителя не може да бъде по-голям от 10А (пропускам теорията и членовете от наредбите).
Само едно наум - ДТЗ на кръг за осветление, може да създаде главоболие заради електрониката в лампите. :weedman:

Контакт без ДТЗ в баня - в никакъв случай! Също - монтаж на 1,5м над земята! Да е на място, където не би трябвало да се очаква пръскане от душ, да е със съответна степен на защита и препоръчително с капачка.
iliya_i - майстор
пон дек 23, 2024 10:09 ammironcho написа:
За допълнителния контакт в банята - може от осветлението, но трябва да се постави допълнителна ДТЗ в таблото за съответния кръг за осветление, а предпазителя не може да бъде по-голям от 10А (пропускам теорията и членовете от наредбите).
Сешоара в къщи е 2400W. А нали това било идеята на контакта.
Сега ще излезе, че този апартамент е без спалня или в спалнята няма място за тоалетка с огледало.
zz_stefanov - майстор
Въобще не ми харесва, но се напълниха баните с контакти.
Тоя сЕшоар може да се хване с мокри ръце, или да е плувнал в конденз защото вентилацията е зле...
ДТЗ е задължително за да можете да усетите колко е ободряващ удара. :)
mironcho - специалист
пон дек 23, 2024 2:01 pmiliya_i написа:
Сега ще излезе, че този апартамент е без спалня или в спалнята няма място за тоалетка с огледало.
2400W, но ако беше на нормален токов кръг за контакти. Когато си закачен към осветлението не става, защото там кабелите са 1,5кв.мм и на токов кръг с такива кабели дават контакти само до 10А.
Ако искаш повече - местиш интелигентната щракалка на бойлера в кутия до банята и закачаш преди нея контакта. Така ще имаш търсената мощност, ще е под напрежение винаги и ще е защитен с ДТЗ.
iliya_i - майстор
пон дек 23, 2024 6:17 pmmironcho написа:
пон дек 23, 2024 2:01 pmiliya_i написа:
2400W, но ако беше на нормален токов кръг за контакти. Когато си закачен към осветлението не става, защото там кабелите са 1,5кв.мм и на токов кръг с такива кабели дават контакти само до 10А.
Ако искаш повече - местиш интелигентната щракалка на бойлера в кутия до банята и закачаш преди нея контакта. Така ще имаш търсената мощност, ще е под напрежение винаги и ще е защитен с ДТЗ.
Абе не питам аз.
Приеми го като коментар на написаните от Уискито желания да се върже за фазата на ламБата.

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: