• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Не гоня минимум пулсации, а точно обратното. За това не съм филтрирал напрежението. По-нататък ще правя друго, където ще регулирам пулсациите, но за сега е само идея.
MamaMy - майстор
Че направи си филтърче само за уреда. Една бубинка и електролит 100-220 мф. Ще мериш някаква средна стойност. Тук проблема идва от фазовото регулиране.
DMN - майстор
gogo7777 написа:
Забравих да спомена, че е захранено от отделна намотка през грец и филтърен кондензатор.
Ами тогава според мен мигането и скачането на стойностите идват по вход на волт/амперметъра, а не от захранването му. Т.е трябва да се изгладят входящите му напрежения.
За входа на волтметъра го виждам примерно така: през диод и малък електролитен кондензатор, да речем 1-2 микрофарада. Е, диода може да излъже малко измерването на напрежението, но пък волтметъра може да има тример за настройка :?

Ама за входа на амперметъра не знам как ще стане, щото предполагам, че напрежението на шунта ще е много малко и там един диод може да обърка нещата :? .
Последна промяна от DMN на пон дек 23, 2024 2:52 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Уреда е захранен отделно през грец и филтър. Другите три извода са за измерването на ток и напрежение......два на шунта и един на изходното напрежение.
DMN - майстор
gogo7777 написа:
Другите три извода са за измерването на ток и напрежение
Аз за тях говоря.
ivanovbg - майстор
Можееш да филтрираш само сигналите към уредчето, не целия изправител. Захранването го мериш през 1ком и 10микрофарада, а на шунта трябва да подбереш директно един кондензатор - 10мкф до 1000мкф.
gogo7777 - майстор
Аха.....май схващам идеята :lol:
После ще драсна схемата както съм я свързал.
MamaMy - майстор
пон дек 23, 2024 2:42 pmMamaMy написа:
Че направи си филтърче само за уреда. Една бубинка и електролит 100-220 мф. Ще мериш някаква средна стойност. Тук проблема идва от фазовото регулиране.
пон дек 23, 2024 3:01 pmivanovbg написа:
Можееш да филтрираш само сигналите към уредчето, не целия изправител. Захранването го мериш през 1ком и 10микрофарада, а на шунта трябва да подбереш директно един кондензатор - 10мкф до 1000мкф.
Че аз какво му предлагам? Не е ли същото? :? Това обаче не е реално измерване, а някаква осреднена стойност.
Реално измерването върху шунта си е пак волтметър. Не би трябвало схемата да е по-различна. Само стойностите.
gogo7777 - майстор
Ето така е в момента.
Прикачен файл:
20241223_160603.jpg
Опс грешка....кабелчето за измерване на напрежение е свързано преди консуматора, а не както е на схемата
gogo7777 - майстор
Прикачен файл:
20241223_161353.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Цифров волт/ампер метър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: