Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
нед дек 22, 2024 10:45 pmnikiww написа:
нед дек 22, 2024 9:29 pmivanovbg написа:
Към моята камина си има шомпол за почистване. Търси някой с размера на тръбите. Аз го слагам на перфоратора, че имам по голямо рамо да го удържам. Само веднъж ги чистих, иче една зима бях забравил да ги дърпам. Сега като слагам пелетите задължително ги раздвихвам и нямам проблем.
И аз това си мислех да намеря с размера на тръбите, но с пружините е по лесно и практично.
Е да де, с шомпола ги почистваш хубаво тръбите да станат като нови и после пак си слагаш пружините.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед дек 22, 2024 10:42 pmnikiww написа:
...На 62 градуса я държа. Имаш ли решение за пружините?
Имам - задаваш минимум 75*С на водата. След като имаш термоглави, не виждам причина да я държиш на 62!? Димните газове падат под 100, образуват се кондензи и налепи, и пружините залепват. Бижуто няма нужда от никакви шомполи при нормални настройки
nikiww - напреднал
И аз това си мислех да намеря с размера на тръбите, но с пружините е по лесно и практично.
[/quote]

Е да де, с шомпола ги почистваш хубаво тръбите да станат като нови и после пак си слагаш пружините.
[/quote]

Ами така направих, но пак не искат да се движат. едвам,едвам мърдат. Да не са нагорели нещо. Вадих, гледах, чистих и не ще и не ще. :-D
ivanovbg - майстор
пон дек 23, 2024 3:05 pmnikiww написа:
[/quote]

Ами така направих, но пак не искат да се движат. едвам,едвам мърдат. Да не са нагорели нещо. Вадих, гледах, чистих и не ще и не ще. :-D
[/quote]

Явно при ваденето си ги развъртял и са увеличили диаметъра. Ако не успееш да ги свиеш значи трябват нови.
nikiww - напреднал
пон дек 23, 2024 2:08 amLazarGanev написа:
нед дек 22, 2024 10:42 pmnikiww написа:
...На 62 градуса я държа. Имаш ли решение за пружините?
Имам - задаваш минимум 75*С на водата. След като имаш термоглави, не виждам причина да я държиш на 62!? Димните газове падат под 100, образуват се кондензи и налепи, и пружините залепват. Бижуто няма нужда от никакви шомполи при нормални настройки
Сигурно си прав. Така няма ли да се изключва по често? Аз за това я държа така да не пали и гаси постоянно, то и без това гасне по 2-3 пъти. Голяма е ама пак казвам,когато я купувах не беше излезнал още модела 10 кв. Като пали и гаси не се ли образуват пак налепи? Пружините си работеха но постепенно почнаха да запъват. Мислех си да не е от това,че постепенно обгарят и метала се изкривява.
nikiww - напреднал
Явно при ваденето си ги развъртял и са увеличили диаметъра. Ако не успееш да ги свиеш значи трябват нови.
[/quote]

Не съм ги развъртял.Доста са дебели и няма как да си променят диаметъра само от вадене. Едвам съм ги извадил, със сила не става, а с леко въртене излизат, но е пипкава работа.
Ако наистина се движат трудно в тръбите, като причина остава налеп от неефективното горене при ниски температури.
ivanovbg - майстор
Тогава не си доизчистил налепа по тръбите. Аз ги изчистих до блясък.

Качи температурата до 80⁰ на водата на най високата степен и пробвай да ги раздвижваш тогава. От температурата тръбите трябва да се разширят малко.
nikiww - напреднал
пон дек 23, 2024 7:35 pmivanovbg написа:

Качи температурата до 80⁰ на водата на най високата степен и пробвай да ги раздвижваш тогава. От температурата тръбите трябва да се разширят малко.
Ще пробвам. Благодаря :partyman:
пон дек 23, 2024 7:35 pmivanovbg написа:

Папагал, хахаааа!
viewtopic.php?f=10&t=57461&p=1185251#p1185247
48мин преди теб.
Мисли повече и по бързо!

пп. От температурата ще ти се раздвижат чакрите, а налепа постепенно ще започне да пада на люспи и по лесно ще се чисти с пружините.
Ако е стигнал до там, налепа да е станал на вид като петмез, ще има да търка с шомпола, та свят да му се завие. "Газ до ламарината" само ще оправи нещата.

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: