• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Sav4ev - специалист
BULLSHITS!!!!
Баба Ви боядисва с латекс!!! Няма такова нещо - че СВЕТА боядисвал с латекс!!! Напротив - използват варта, и не си мислете, че варта е онази груба боя от колибата на Вашата баба (примерно), няма нужда да се притеснявате, че ще се рони или че ще се налага да си чистите дрехите... Имам приятел, койте се занимава точно с такива неща във Франция - там масово използват ВАР, защото е най-доброто!!! За огромно съжаление нашите майстори (името не ти знам, затова ти викам МАЙСТОРЕ... иначе....) изобщо не са в час нито с новите материали, нито с технологиите на тяхната употреба! Те са МАЙСТОРИ!!! ТЕ С ВСИЧКО СА НАЯСНО!!! НА ТЯХ НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА ИМ КАЖЕШ!!! Плаче ми се като погледна новото строителство, а такива ЕСТЕТИ и МОЖАЧИ като Вас - са рай за МАЙСТОРИТЕ с неизвестни имена!!!

Код: Избери всички

ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ С ВАР, А НЕ С ЛАТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕКС
Първо - не съм сигурен, че това е подходящия тон за даване на мнения в този форум.

Второ - във връзка с работата си съм повече от добре запознат с най-новото в света на боите - дали наистина във Франция масово използват ВАР - естествено че не - не използват и латекс обаче. За пореден път обяснявам, че "ЛАТЕКС" е дума станала нарицателно в България за бои за стени. Съвременните бои реално са мнооооого далече от оригиналните, като химия латекси. Не забравяйте , че латекса е "изобретение" с над 70 годишна история - все пак през тези години химията доста е напреднала. На всеки две години в Кьолн се провежда изложение за новости при боите и покритията и наблюденията ми са, че боите за стени стават все по-екологични и по-добри. Най-малкото тенденцията е за намаляване на петролното съдържание в боите за сметка на други по-екологични полимери.

Трето - цитирай поне 2-3 френски марки "варови" бои - сигурен съм, че или ти или твоят приятел бърка - да не би да става дума за финно смлени китайска или провансалска глина, варовикови пълнители и др.
Аз също много се двоумя какво да сложа в новия си апартамент. По принцип, така нарачения "латекс" е много по-лесен за тониране, нанасяне и поддръжка + изглежда добре ОБАЧЕ ... в апаратамента на родителите ми всичко се боядисва с вар вече 15 години (това че се рони и цапа като я допреш, са наистина смешни легенди - всичко зависи от бояджията). Не помня защо, но след последният ремонт боядисахме една стена с тъй наречената боя на варова основа (то си е чиста боза тип "латекс") и на третия месец се сдобихме с чисто нова колония мухъл САМО на тази стена. Това точно съвпада с нещата, които съм чувал за "латекса", така че за мен като че ли варта се налага като неизбежен избор (независимо от всичките си недостатъци).
Gofuss - специалист
Да дам един глас за варта!!!! В къщи всичко е вар!! Баща ми е от старата школа и не признава латекси.И майсторлъка си е майсторлък нищо не се рони нищо не пада стените изглеждат някакси естествени и натурални.Боядисаното с латекс изглежда като запечатана стена с някакъв "финен найлон'.Още един факт :мой човек се мести в нов апартамент ,нова кооперация.От цялата кооперация вскички комшии са с мухъл (боядисано с латекс).Моя човек е с варчица......!!! Познайте отговора?Латекса е лесен за нанасяне , с варта не всеки може да работи.
kocetoo - специалист
Във входа на кооперацията, където живея сме замислили да се направи ремонт, като се отстрани старата винервайсова боя и се боядиса с латекс или вар - как мислите кое е по-добре за входа и по-ефтино?
housedoktor - майстор
хора.... 21 век сме..... :?Като сте апологети на старата технология,то вместо интернет използвайте пощенски гълъби и димни сигнали.И за многознайковците -да спомена ,че англичаните не знаят името на този материал "вар"-освен историците май
masterval - майстор
Залагам на варта за много от етапите при обработката на стени и тавани.
Като за 21 век, се сещам за някои вечни материали - вар, гипс, мрамор, цемент, дърво, пясък. И за някои модерни - ламинат, велкро, терИкот, МДФ, пластмасови первази и др.под.
Докторе, за нас сигурно индианците от Централна Америка казват "Мани ги онея, те допреди сто години не знаеха какво е домат". С това искам да кажа, че климатът на Острова е различен от нашия, нашият е различен от индийския например. От там е естествено и материалите, въпреки че не допускам, винаги да са боядисвали с латекс...Мисля, че нищо не доказваш с горенаписаното. А и възраждането на тема отпреди две години говори за интерес към старите технологии?
А доколкото си спомням Лондон е първият иззидан с тухли град в света - не мисля, че си бъркат хоросана с майонеза.
Нищо лично, :wink:
Takezo Sensey - модератор
masterval написа:
А доколкото си спомням Лондон е първият иззидан с тухли град в света - не мисля, че си бъркат хоросана с майонеза.
Нищо лично, :wink:

:lachtot: :prayer:
housedoktor - майстор
Нищо лично, :wink:[/quote]
Казах ,че не се използва,а не че не се е използвало.Сега се използват пластификатори които я заместват при смесите за зидане.(1 литър се равнава на 500 кг вар)Там не правят вароциментова мазилка,заместват я "бондинг" и "пластер" вътре и "рендеринг мортар микс" отвън За 5 години работа там не видях и да се използва вар за боядисване.А съм участвал нееднократно в реставрирането на постройки от 15 и 16 век.Ако желаете по обстойна информация какво се използва-с радост бих споделил.А и има доста колеги във форума ,които живеят на острова и ще се включат също
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Докторе, стана ми безкрайно интересен!
Как реставрация не с оригиналните метериали и технологии и то точно в Англия?!?
Обясни подробно, моля!
housedoktor - майстор
Зависи от проекта,.главното е да има оригиналния вид.То ако трябва да е 100% значи трябва да е без електричество ,с оловни тръби за водопровода,газово осветление,азбест ,без необходимото за пожаробезопасност и т.н.

Прикачен файл

Magdalene4 (Small).jpg
Това е завършено 2005 .Средната част на постройката е реставрирана.Само тухлите са старите.St Magdalene Colege-Cambridge
Magdalene4 (Small).jpg (68.03 KиБ) Видяна 6886 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Вар или латекс?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: