Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mika - специалист
Честно казано не го знам от практиката, защото никога не съм използвал електронни ДТЗ, но под изключване разбирам, че ще се наложи да се включва ръчно.
Примера с изключването го взех от ТУК:
"Category 2: the RCD opens if there is loss of power supply (including in the event of neutral break). After the voltage is restored, the RCD must be reclosed to power on the load again."
На пръв поглед изглежда добре, но ако при всяко отпадане на напрежението за секунда или по-малко (а това при мен се случва често) спира тока във всички защитени кръгове ще е проблем.
zz_stefanov - майстор
ср дек 25, 2024 12:27 pmhidrazin написа:
Свързани палци.jpg

:partyman:
Офф, верно, но за таквиз комбинирани говоря дето единият палец е подчинен на другия пиша:
https://www.schrack.bg/shop/zashchitna- ... 67625.html
hidrazin - майстор
ср дек 25, 2024 2:36 pmmika написа:
"Category 2: the RCD opens if there is loss of power supply (including in the event of neutral break). After the voltage is restored, the RCD must be reclosed to power on the load again."
На пръв поглед изглежда добре, но ако при всяко отпадане на напрежението за секунда или по-малко (а това при мен се случва често) спира тока във всички защитени кръгове ще е проблем.
Фърли ме в размисъл... :shock:
И на първи, и на втори поглед въобще не изглежда добре.
Представи си бизнес сграда с 50 офиса и 150 ДТЗ-та от тоя тип и ... захранването отпадне за малко или много.
Или цял 8-етажен блок с 8 входа и по 4 апартамента на етаж и всеки с по 3 ДТЗ-та... :-D [-X
По-скоро казват че има електронни ДТЗ-та които си запазват възможността за защита от електрически удар И при отпадане на неутралата/нулата.
Да, има такива електронни ДТЗ-та ама не са разрешени у нас защото прекъсват само фазата.
И не всички такива дето прекъсват само фазата имат тази възможност.
Такива са онези с размер 1Р от които стърчат две жици - една дебела жица за нулата и една тънка за земя - от твоя линк най-дясната с ДТЗ от което стърчат две жици.
Те при отпадане на нулата си захранват електрониката от фаза и земя.

Прикачен файл:
ДТЗ без нула.jpg
ДТЗ без нула.jpg (54.74 KиБ) Видяна 517 пъти

P.S. Има ДТЗ-та изпълнени с ... релета. За да има захранване на изхода, релетата трябва да са захранени.
Естествено при отпадане на напрежението няма как и изходът остава без захранване.
При подаване на напрежение и ако всичко е О.К. се рестартира и подава напрежение към консуматора.
Но това не са ДТЗ-та в познатия смисъл на думата - не са отделни устройства а част от по-голямо.
Демек не мое да го хакнеш на ДИН-шината и да го свържеш. :)
Преди няма и седмица се занимавах с такова трифазно...
При интерес ще пиша по-подробно ама не се сетих да направя снимки. Следващия път а такъв със сигурност ще има. :-D
valentino76bs - майстор
ср дек 25, 2024 2:36 pmmika написа:
Честно казано не го знам от практиката, защото никога не съм използвал електронни ДТЗ, но под изключване разбирам, че ще се наложи да се включва ръчно.
Примера с изключването го взех от ТУК:
Повечето защити от бюджетните серии на марките са електронни.
Аз за такива проблеми не съм чувал нито съм работил с такива защити който да ги буташ ръчно като спре тока
С една дума не всички електронни защити са забранени!
hidrazin - майстор
ср дек 25, 2024 9:17 pmvalentino76bs написа:
Да.
Аз за такива проблеми не съм чувал нито съм работил с такива защити който да ги буташ ръчно като спре тока
И аз.
То никоя електронна не е забранена за индустриални и промишлени приложения (като изключим тези дето прекъсват само фазата).
Ама май не се сещам за електронна дето става за битови консуматори. Еле пък от бюджетните...
mika - специалист
ср дек 25, 2024 8:43 pmhidrazin написа:
Те при отпадане на нулата си захранват електрониката от фаза и земя.
Затова дадох пример с преминаване от TN-C на TN-C-S. При прекъсване на PEN проводника се прекъсва както нулата, така и условната земя и няма как да се захрани електрониката.
В сайта на Шнайдер, когато влизате от България не се показват електронните ДТЗ. Например търсите евтините Easy9, двуполюсна, тип AC, 30mA, 25A. Ще излезе този резултат. В документацията не е споменато изрично, но съм я проверявал и не е електронна.
Според мен от самият сайт не ви предлагат електронни, защото се съобразяват с нашите закони.
Но ако влезете в Шнайдер от Нигерия и потърсите същата ДТЗ, ще ви предложат два вида - електронна и електромеханична. Същата серия Easy9 но в различен корпус.
Ето какво е споменато онзи ден в темата "ДТЗ за контакт":
пон дек 23, 2024 3:15 pmbridge написа:
Малко обратна връзка. Откакто съм пуснал темата въпросните ДТЗ-та не са се развалили... Недостатък е, че като спре тока трябва да се рестартират ръчно.
Възможно е, но аз лично не знам за електронна ДТЗ, която да изпълни изискванията на закона.
valentino76bs - майстор
Тука ги коментирахме viewtopic.php?f=11&t=680&start=1620
аз си мислех ,че е електронна но щом си я проверявал явно греша.
То на 8v да работи е достатъчно показателно ,че е ел.мех но все пак знам ли.... :? :?
mika - специалист
Аз ги проверявам с батерия 1,5V.
hidrazin - майстор
ср дек 25, 2024 10:31 pmmika написа:
Ето какво е споменато онзи ден в темата "ДТЗ за контакт":
пон дек 23, 2024 3:15 pmbridge написа:
Малко обратна връзка. Откакто съм пуснал темата въпросните ДТЗ-та не са се развалили... Недостатък е, че като спре тока трябва да се рестартират ръчно.
#-o #-o #-o Абе човек, бива ли така да ме мяташ в джаза точно по празниците? :shock:
Това що не го спомена по-рано? Ама и аз съм си виновен че не направих връзка...
Тези RCD адапторчета дето се пъхат в контакта са така, изключват при отпадане на напрежението.
Вътре си има реле с два контакта и работи като контактор със самозадръжка.
При натискане на бутон RESET се захранва платката с електроника и тя захранва бобината на релето.
При натискане на бутон TEST се изключва, както и при отпадане на напрежението.
Това го разбрах по трудния начин преди много години, че чак бях го забравил. Купено такова от битак.
Натискам бутона, усещам че вътре някаква механика се движи.
Измервам на верига - таратанци. Няма връзка вход-изход.
Веднага реших че е дефектно (все пак взето от битак) и му бих един чук (отворих го де). :-D
Само да установя че е здраво и просто е трябвало да го пробвам включено в контакта. Сега седи в някой кашон.
ЦЪЪЪК
Non-Latching/Active RCD’s will switch off when power to them is turned off.
Each time the appliance is turned off the RCD will trip and have to be reset by going to the socket.
P.S. Уффф... малко остана снощи да не мога да заспя. Добре че взех "приспивателно". :-D
mika - специалист
Да, и диамантено-пробивните машини за мокро са с подобни ДТЗ, но нямам представа дали това са имали предвид в документа на Шнайдер.

Тема "ДТЗ = видове = недостатъци и предимства" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: