• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15
От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
С кондензатора няма никакъв ефект. Обаче мигането видимо е намаляло показва различни стойности по 2-3 пъти в секунда, но още е дразнещо.
:drinkers:
ivanovbg - майстор
С какъв кондензатор тества?

Имам такова но с вграден шунт 10а. Ще видя колко е вътрешното съпротивление и ще го преизчисля.
gogo7777 - майстор
Има ли значение къде е шунта. До сега винаги съм ги слагал между изправителя и товара. Товара в случая е електролитна вана и може да се допусне, че е кондензатор. Сега е свързан след ваната....
:?
batkoce - специалист
Шунтът се свързва последователно на товара. Няма значение от коя страна на ваната е.

Ваната не се държи като кондензатор, защото в нея няма как да се зареди и съхрани енергия.
Вероятно има паразитни капацитети и индуктивности, но те не са определящи за характера на товара.
Вероятно ваната се държи приблизително като активен товар, който бавно променя съпротивлението си във времето.
ivanovbg - майстор
gogo7777 написа:
С кондензатора няма никакъв ефект. Обаче мигането видимо е намаляло показва различни стойности по 2-3 пъти в секунда, но още е дразнещо.
:drinkers:
Свържи така и към шунта,а същите стойности и към извода дето мери напрежението.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (15.75 KиБ) Видяна 294 пъти
DMN - майстор
batkoce написа:
Шунтът се свързва последователно на товара. Няма значение от коя страна на ваната е.

Ваната не се държи като кондензатор, защото в нея няма как да се зареди и съхрани енергия.
Вероятно има паразитни капацитети и индуктивности, но те не са определящи за характера на товара.
Вероятно ваната се държи приблизително като активен товар, който бавно променя съпротивлението си във времето.
+1
Няколко човека вече писахте/ме, че с този измервателен уред, който е за постоянен ток и напрежение, няма как да се измерят правилните стойности в този случай, и осцилограма показах...
gogo7777 казва, че не държи на точните стойности, а само за някакъв ориентир.
Според мен, ако има възможност - да си сложи стрелкови уреди, те пак няма да показват вярно, но поне ще се държат стабилно. :)
kozl - майстор
чет дек 26, 2024 10:36 amgogo7777 написа:
Има ли значение къде е шунта. До сега винаги съм ги слагал между изправителя и товара. Товара в случая е електролитна вана и може да се допусне, че е кондензатор. Сега е свързан след ваната....
:?
Възможно е да има значение. Показал си схема, на която шунта е м-у отрицателния полюс на захранването и товара.
DMN - майстор
kozl написа:
Възможно е да има значение.
По тази схема не трябва да има значение къде е шунтът - преди товара или след. Входът на волтметъра едва ли консумира много ток, вероятно е с високо вътрешно съпротивление. :)
Прикачен файл:
20241223_161353.jpg
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15

Тема "Цифров волт/ампер метър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: