Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
kozl - майстор
Прикачен файл:
Philips HD3139_.jpg
Philips HD3139_.jpg (106.48 KиБ) Видяна 970 пъти

Основно се ползва за приготвяне на ориз. Та от всичките ф-ии ползваме само "Rice/Pasta" (ориз/спагети).
И сега по Коледа. съпружката го обяви за повреден, защото само топлел ориза, без да го вари. А то уреда има и такава ф-я - да поддържа топлина в съда.
Разглобих го:

Прикачен файл:
4_.jpg
4_.jpg (94.03 KиБ) Видяна 970 пъти

Към капака останаха 4 проводника, свързани в куплунг 2 по 2. Едната двойка черни, другата червени:

Прикачен файл:
2_.jpg
2_.jpg (97.1 KиБ) Видяна 970 пъти

Черните са към термистор около 100К при при 20 градуса.
Червените подлепени в капака с ал.лепенка са с константно R при подгрев=1107 ома :?
От платката излизат и 2 бр. сини проводници, които обикалят барабана и са облепени с ал.фолио. М-у тези сини проводници уреда отчете 765 ома без промяна в зависимост от Т.

Това на снимката по-долу вероятно е термичен прекъсвач, комбиниран с термистор към белите проводници:

Прикачен файл:
1_.jpg
1_.jpg (88.29 KиБ) Видяна 970 пъти

Термистора към белите проводници показа 111000ома при пр.20 гр.
Понеже съмненията ми бяха, че термопредпазителя се задейства при по-малко от 192 градуса го нагрявах и отчитах Т с инфраред Т. Та до 170 гр. по инфрареда не прекъсна връзката входящи-изходящи червени и сини проводници.

(следва продължение) :sad:
kozl - майстор
Продължение:
Открих 2 работещи термистора. Дали са в правилния диапазон на R-T :?
Другите съпротивления, които измерих м-у сините проводници 765 ома и м-у червените 1107 ома, нямам идея какво им е предназначението.
След като се убедих, че мултикукъра не изключва от термопредпазителя го сглобих и почнах тестове, като пъхнах в контейнера му термомер и налях вода.
Първия тест на ф-я "Rice/Pasta". Термомера вдигна към 80 гр. и се включи брояча от 10 мин - към 0 мин. Преди да се включи брояча дисплея свети като бягаща светлина по периметъра на цифрите.
Спрях го преди да се самоизключи и пак пуснах ф-ята и този път не вдигна повече от 60 градуса :shock: и не се включи брояча. :sad:
Проверих другите функции - загрява с вода към 90 гр.
По некое време се сетих да охладя съда и металния кожух с нагревателя и ф-ята "Rice/Pasta" пак тръгна.
Даже след това откритие пак охладих и сложих и ориз и вода в пропорция според указанията и се получи :supz:

Та направих си извод, че ф-ята "Rice/Pasta" не работи коректно ако се стартира на загрял уред.
То в описанието пише, че при тази ф-я уреда отчита количеството на ориза и водата, които трябва да се сипват в пропорция спрямо мерните приспособления към мултикукъра и си калкулира времето на брояча. Вероятно това става като следи времето на подгрев от начална Т до към 80 градуса и когато в стартова позиция Т е висока (неохладен уред) и програмата се бъгва и минава в режим претопляне. При този режим Т е към 60 градуса в съда и брочяча не се включва.

Та ако някой ползва същия уред, моля да сподели дали е установил подобно проявление 8-[
MamaMy - майстор
Мисля, че ремонтираш нещо работещо. Жена ти ти е намекнала, че иска нов уред, но си няма късмет. Женена е за техничар и все със старите уреди ще си стои. :lol:
kozl - майстор
Да така е. Късмета се паднал на мен, като подобно в обратния смисъл на вица "Спал съм като съм се женил".
kr1100 - майстор
ю
пет дек 27, 2024 11:18 pmkozl написа:
....Първия тест на ф-я "Rice/Pasta". Термомера вдигна към 80 гр. и се включи брояча от 10 мин - към 0 мин. Преди да се включи брояча дисплея свети като бягаща светлина по периметъра на цифрите.
Точно не съм засичал но някъде като останат 10-15 мин от програмата за ориз от 40 мин бягащите символи се сменят с показание за оставащо време. Модела е HD 4749
За ориз слагам 2 чаени чаши накиснат и промит ориз и 4 чаши топла / не гореща/ вода + олио и подправките и бастър копче и не се занимавам повече.
Но само ориз изключително рядко. Ориз с: коприва, манголд, спанак, лапад, гъби - да
Сега е актуално тиква на пара и после леко запечена.

П.П. а и MamaMy ти е намекнал ,че е вече дърт модел и трябва нов :-D
MamaMy - майстор
А ако намекне, че освен колата комшията е сменил и жената с по-нова? :-D
hidrazin - майстор
Мултикукър - това ако го видя покрай мен и веднага ще му бия най-големия чук дето набарам покрай мен.
:partyman:
kr1100 - майстор
съб дек 28, 2024 10:04 pmhidrazin написа:
Мултикукър - това ако го видя покрай мен и веднага ще му бия най-големия чук дето набарам покрай мен.
Не си го пробвал. Голямо удобство е за готвене.
kozl - майстор
Многото "удобство" у нас вече се усеща като неудобство :sad:
Фритюрник - леко запържен от котлона (2-ка), в-у който е бил, поради липса на место на кухненския плот.
Мултикукър.
Ер фрайър.
Микровеле.
Кафемашина -2 бр.
Кана за гореща вода.
Кана с филтър за чешмяна вода.
Кухненски робот.
А оно сигур има и още "удобства" за употреба, ама повече "удобства" и малко место=неудобство :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед дек 29, 2024 10:20 amkozl написа:
Многото "удобство" у нас вече се усеща като неудобство :sad:
Фритюрник - леко запържен от котлона (2-ка), в-у който е бил, поради липса на место на кухненския плот.
Мултикукър.
Ер фрайър.
Микровеле.
Кафемашина -2 бр.
Кана за гореща вода.
Кана с филтър за чешмяна вода.
Кухненски робот.
А оно сигур има и още "удобства" за употреба, ама повече "удобства" и малко место=неудобство :?
Не знам у вас как е, но да попитам, колко отверки имате?

Тема "Мултикукър Philips HD3139 (многофункционален уред за гответне)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: