Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
prasse - специалист
То, обикновено така става. Прави се фацата, демек това което се вижда и можеш да се изфукаш с него - шпаклоФки, плочки, модерни тавани, обзавеждане и т.н. Чак после следва - мъждука ми ламБата, пада ми бАшоня, пере ме токът и други такива...
Нема оттърване - електричар + къртене!
zz_stefanov - майстор
Значи никакъв ремонт не е завършил.
Първо инсталациите, после декорациите.
Ти обръщаш ли прозорците преди да смениш дограмата?
zz_stefanov - майстор
Колегата хубаво ти каза обръщане на фаза/нула в таблото но и от това могат да изникнат изненади.
Планирам ремонт на един наш апартамент с такава инсталация. В момента я проучвам. Та още не съм намерил къде се разклонява фазата за да стигне до фасонгите при мен не минава през разклонителите кутии. Ще се кърти и нова нацяло, а времянките за осветление направо от таблото.
fbr - майстор
вт дек 31, 2024 2:28 pmzz_stefanov написа:
Колегата хубаво ти каза обръщане на фаза/нула в таблото но и от това могат да изникнат изненади.
Планирам ремонт на един наш апартамент с такава инсталация. В момента я проучвам. Та още не съм намерил къде се разклонява фазата за да стигне до фасонгите при мен не минава през разклонителите кутии. Ще се кърти и нова нацяло, а времянките за осветление направо от таблото.
Осветлението масово в блоковете на КЕЧ-а и СВ са без РК. Кабела отива от таблото през лампата до ключа или обратното, като при лампата се подгъва и се цепи, единия проводник се реже и му се слага фасунга, а другия нагънат остава под мазилката. Пък фаза, нула, каквото се случи.
lyubohar - майстор
Преди години един пенсиониран електротехник с 40г. по националните обекти по неговите думи ми върза ключа за банята с нулата,а фазата постоянно във фасунгата.Побеснях!И си го преправих с прекъсване на фазата в ключа.А то май навремето е имало други стандарти?
zz_stefanov - майстор
вт дек 31, 2024 4:06 pmfbr написа:
вт дек 31, 2024 2:28 pmzz_stefanov написа:
Осветлението масово в блоковете на КЕЧ-а и СВ са без РК. Кабела отива от таблото през лампата до ключа или обратното, като при лампата се подгъва и се цепи, единия проводник се реже и му се слага фасунга, а другия нагънат остава под мазилката. Пък фаза, нула, каквото се случи.
Благодаря.
СВ май са го строили. ЕПК :)
chapara - майстор
вт дек 31, 2024 4:57 pmlyubohar написа:
Преди години един пенсиониран електротехник с 40г. по националните обекти по неговите думи ми върза ключа за банята с нулата,а фазата постоянно във фасунгата.Побеснях!И си го преправих с прекъсване на фазата в ключа.А то май навремето е имало други стандарти?
Има такова нещо. А от къде и защо идва правилото :?
hidrazin - майстор
Уффф... Колко пъти да го пиша? - ЦЪЪЪК
Така е пишело в учебниците...

Прикачен файл:
Нула в ключ 1.jpg
Нула в ключ 1.jpg (95.5 KиБ) Видяна 404 пъти

:partyman:
ESPACE - майстор
Сигурно са изхождали от мисълта, че ключа може да го пипаш с мокри ръце.
MamaMy - майстор
Ключовете бяха бакелитени и често се случваше врътката да се счупи и да остане само оста (голо желязо) или капака да се пукне и половината да липсва и да се вижда съдържанието на ключа. Най-вероятно това е било основанието за това правило. От друга страна нормалния потребител не се катери по тавана да пипа лампата. Тогава са горели много рядко крушките. Потребителя пипа най-често ключа. По 20-30 пъти на ден.

Тема ""Нулата" през ключа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: