Всичко за дърводелството
winger - специалист
n_a написа:

Това е така, но човекът не знае нищо, пита... скоро ще сверицените на читам шперплат с читава дъска и знаейки какво, всъщност, му трябва, ще може да вземе правилното решение ;-) :-D :cool:
Вярно си е, не знам, за това питам :)) Иначе шперплата смятам и аз, че си има много предимства, особено за неща над 20см в ширина. Просто се чудех, на тясно нарязан как е :-D
Ал_ написа:
Провери за дъски в ем си ен.
Шперплатът е удобен за слепване трислойно за формиране на сглобки. Разкошен мирис, аз сглобявах масата за циркуляра с тополов, 98-мо качество.
Благодаря, според сайта на Емсиен имат чисти дъски и пресни, и сухи. Ще ида да погледна :partyman:
mavryt4o - майстор
Онзи ден взех няколко листа топола 21мм за един проект. Ако се сетя като останат парчета ще направя един тест със смърч но мисля че за рафт примерно шперплата ще провисне повече от масива.
hidrazin - майстор
ср яну 01, 2025 8:00 pmmavryt4o написа:
... но мисля че за рафт примерно шперплата ще провисне повече от масива.
Абсолютно!
Не искам да се меся на дърводелците - не ми е работа. Но тук става дума за елементарна физика.
Всеки дърводелец знае как се прави шперплат или поне би трябвало да знае.
Редят се на кръст спрямо ориентацията на "влакната" листове от фурнир и се залепят под налягане и температура.
При посочения размер 100х1250 мм и ако опорните точки са само в двата далечни края, то половината слоеве не играят почти никаква роля (напречните).
(по картинката по-долу ДВАТА напречни слоя от общо 5 )

Прикачен файл:
Шперплат.jpg
Шперплат.jpg (7.69 KиБ) Видяна 982 пъти

Съвсем друга е "бирата" ако имаме например шперплат с каквито и да е размери и пропорции но подпрян/опаянтен от по дължината на всички страни.
Дано съм успяла обясня... :?
:partyman:
P.S. Разбира се има шперплат и "шперплат" както дъски и "дъски"...
Нека говорим за шперплат и дъски от еднаква дървесина.
Не например шперплат от кавак и дъска от парен бук... :-D
mavryt4o - майстор
ср яну 01, 2025 8:40 pmhidrazin написа:
ср яну 01, 2025 8:00 pmmavryt4o написа:
... но мисля че за рафт примерно шперплата ще провисне повече от масива.
Абсолютно!
Не искам да се меся на дърводелците - не ми е работа. Но тук става дума за елементарна физика.
Всеки дърводелец знае как се прави шперплат или поне би трябвало да знае.
Редят се на кръст спрямо ориентацията на "влакната" листове от фурнир и се залепят под налягане и температура.
При посочения размер 100х1250 мм и ако опорните точки са само в двата далечни края, то половината слоеве не играят почти никаква роля (напречните).
(по картинката по-долу ДВАТА напречни слоя от общо 5 )

Шперплат.jpg

Съвсем друга е "бирата" ако имаме например шперплат с каквито и да е размери и пропорции но подпрян/опаянтен от по дължината на всички страни.
Дано съм успяла обясня... :?
P.S. Разбира се има шперплат и "шперплат" както дъски и "дъски"...
Нека говорим за шперплат и дъски от еднаква дървесина.
Не например шперплат от кавак и дъска от парен бук... :-D
Да във случая само половината слоеве ще носят тежестта.
brufo - напреднал
да питам едни по големи чепове и гнилочи в борова дървесина с какво да ги запълня засега съм се насочил към лепило и талаш с епокси не си струва да се занимавам понеже не е толкова отговорно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет яну 02, 2025 3:18 pmbigshop написа:
,...
По-добре преведи преди да постнеш
hidrazin - майстор
чет яну 02, 2025 7:48 pmn_a написа:
Кое и най-вече КОЙ бре кака? :)
Ако не си стоплила - профила му е хакнат...
Сега някой бот пише от неговия профил.
bigshop - специалист
Що мислиш така? Като не разбираш съпромата не се натягай.
hidrazin - майстор
чет яну 02, 2025 8:54 pmbigshop написа:
Що мислиш така? Като не разбираш съпромата не се натягай.
Не бе, не разбирам неграмотниците.
Форума е български и се пише на български.
Който се е регистрирал, се е съгласил с условията, трябва да ги спазва.
Така че Малък-Шоп - гледай какво пишеш... :-D
Боли ме оная работа за някакво си полско сайтче.
gogo7777 - майстор
чет яну 02, 2025 7:48 pmn_a написа:
Ето, Кака, да знаеш и за шперплатните

"Една от най-важните характеристики на шперплата е изключителното му съотношение здравина към тегло. Шперплатът е известен със способността си да издържа на тежки товари, без да се счупи или деформира. Редуващата се зърнеста структура на фурнирните слоеве му придава допълнителна якост на опън, което го прави много по-здрав от масивно дърво със същата дебелина. Например шперплатът от иглолистна дървесина обикновено има якост от около 40 MPa (мегапаскала), докато шперплатът от твърда дървесина може да надхвърли 60 MPa, в зависимост от дървесния вид.

Тази висока якост прави характеристиките на шперплата подходящи за използване в структурни елементи като подови настилки, покриви и стенни облицовки."

:drinkers:

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: