Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Чаро - Акълия
1 тон няма да стигне. Аз съм го натъкмил по този начин. 1000л бидон (монтиран е)на тавана ще се пълни и системата на самотек. Бидона е на 4-и етаж. Ще сложа това за контрол на пълненето.
Даже ще сложа 2 бр( цената е добра :-D ) да не се охладим от към тавана :lol: някой ден.
dok70 - помощник
Абе колко обем охлаждаш, че ще е малко? Пък 4-етаж голямо налягане ще е /не че е лошо, дебит- колкото искаш/. Съда може да се напълни пак като се изпразни. Нивомера е хитринка/навремето правих нещо подобно, но с поплавък и шао-бао/, не бих му имал пълно доверие. Принципа ми е колкото по-просто - по-надеждно! И електрониката прави номера често.:shock:
Имам друга концепция: Имаш помпа с постоянен дебит и съд с определен обем. Лесно се засича за колко време се пълни съда/като се остави и малко резерва/. Дебита на изхода също ще е постоянен/целия съд ще се изпразни за определено време/. Един таймер със седмично програмиране/около 20 лв/ ще ми върши перфектна работа.
Още повече, че ако не ми е достатъчен един цикъл, мога да го наглася за няколко пълнения. А защо не да си циркулира вода постоянно на малки почивки. Нивомера може да се сложи като допълнителна защита от препълване при евентуално запушване на системата. Имам от няколко години таймер с ел. дисплей и батерийка- много надеждна машинка е.
И още нещо - системата никога не трябва да остава без вода, иначе има много бърза корозия от контакта с въздуха /важи и за конвекторите/. Та изходящата тръба за отпадната вода задължително да е над нивото на топлообменниците, за да не остават на сухо!
Сега ако дадеш малко тт данни за помпата - цена нямаш! :?:
Чаро - Акълия
dok70 написа:
Сега ако дадеш малко тт данни за помпата - цена нямаш! :?:
Ъъъъ :?
Коя помпа? и какви тт данни?
SQ-то ли? Че вкъщи помпи... колкото поискаш + термотакава.
За таймерите писах в друга тема. Имам 7 или 8 в . От бойлера(нощна тарифа) до зареждането на винтоветра :-D Мисля че с поплавък е по-добре. Ще видим лятото. Имам възможност да пусна помпата директно към конвекторите и да я контролирам от стайния термостат.
Обема дето смятам да охлаждам е над 100куб.м.
Виж
dok70 - помощник
SQ-то де! Пък и за термо-то или линк където ги има!
Щото се чудя SQ 3-40 или SQ 5-40. Май имат и нещо под 2 цола, но не съм открил. И управление какво или директно. Мислех за 2в 1 хидрофор и термопомпа, ама :?
Май се отклоняваме от темата. Ако си коментирал вече дай препратка към темата!
Чаро - Акълия
Аз имам SQ2-35. Пусната е на 10м надолу, има 40м тръбен път до къщата и вади 3,5м3/ч.
Предполагам си чел в уеб-каталога на грундфос. Плавен пуск, защити ....
Уравлява си я термопомпата. А лятото ще преценя - или термостата на един от конвекторите, или от контролерче за ниво, или поплавак:? ще опитвам.
Що ти е толкова голяма? 3-40 е 900 вата а 5-35 отива над 1кв!!!!! 2-35 е 700 вата макс. И това си е за обмисляне. Изхода е цол и четвърт. Още на самата помпа съм сложил преход към цол. Не пречи.
Управление CU300 или 301 стават само за помпи SQE. Ако мислиш за такъв вид управление. Много е добро ама е 250 евро!!!!!
Може и да напасваш и хидрофор и ТП.
За термопомпа съм драскал...Тук; има и още ма не помня где...
Тук има снимки;
А, ето го и каталога. Има много и полезно. . http://bgtherm.com/products/piping/pump ... tabook.pdf
dok70 - помощник
Да, малко ми са големи тези двата модела, но бяха налични затова се спрях на тях. Оптимален вариант ми остава SQ 2-55, твоя модел също ми върши работа ама нека си има малко аванс може да дойде време да се поливат домате с нея. :-D Засега идеята е да си е хидрофор, но ако мога да включа комбинирано и термопомпа ще е перфект. За този вид помпи местните "светила" по хидросистеми ми препоръчват разширителен съд 150л. От друго място пък/фирма за монтаж на термопомпи/ ми казаха, че ползват малък разширителен съд 8-10л, понеже помпата работи почти постоянно. Само че става въпрос за обикновена роторна помпа. Твоята разбирам е вързана с термопомпата, а колко и е разширителя и какъв е варианта за комбинирано ползване и за хидрофор /3 точки не се включва много/.
И като намаляш дебита и цолажа не се ли товари сондажната помпа?
Заради плавния пуск и защитите съм се насочил към пресостат с малък разширителен съд 20л ,но хидрофор и термопомпа ще има голямо on/off. Та ... още ще се проучва.
Някой инжиниер няма ли да се включи бе колеги? :-D
dok70 - помощник
Колкото да се напрягам :? , май по-добре да заменя панелките с това - http://www.tangra.bg/index.php?cmd=show ... anguage=bg ?!?
И един кожух от гипсокартон, че има и подходящи решетки...а? :headbash:
rulom - модератор
dok70 написа:
Колкото да се напрягам :? , май по-добре да заменя панелките с това - http://www.tangra.bg/index.php?cmd=show ... anguage=bg ?!?
И един кожух от гипсокартон, че има и подходящи решетки...а? :headbash:
ДОК, а кво ще духа отзад :? а чист въздух откъде ще му взимаш :? а шума от духането колко децибела :? а мощност на тплоотдаване :?
Предназначени са з нагряване/охлаждане/ на въздуха в нагнетателните и климатични инсталации.
Виж сега, топлата вода няма как да я откриеш пак.Ако не ти се дават пари за цял конвектор обади се във фирмата и питай за цена само на тплообменник и вентилатор, без кутия и управление.Един колега си взе така и цената беше доста надолу.А на него му трябваха за оранжерии.
Имай напредвид че конвекторите са с точно определена мощност(Кw) която мощност с други изпълнения няма как да се догони.
Все пак решението си е твое.
Чаро - Акълия
Разгледах каталога на тангра. Струват ми се много мощни за размерите си.
Е тук за конвекторите- http://www.silpbg.com/documents/pricelist2008.pdf
svetliopi44 - Чирак...
cacho...пич четох четох и ми стана интересно ..Така виж сега аз съм на 1 етаж налягане супер понеже блока е висок минават не по 2 а по 4 тръби ...та мисълта ми е такава , е ли е възможно да сложа от тия джаджи като ги включа към водопровода идеята ме е минава водата през него и после се качва нагоре към дугите ще има ли проблем?? Тея нагоре ще имат ли налягане ако я сътворя тая магаретия ??

Тема "Охлаждане с панелен радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: