• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idealist - специалист
съб яну 04, 2025 9:30 pmbrum написа:
.....- последната фактура пише коефициент 1.000 и 10.755kWh/m3. Съвсем ясно ми изглежда :) ....
Да. По документи. На практика е 7 до 9 kw/h на кубик. Не питай от къде зная. Всеки, който желае, може да направи опит ДОРИ В ДОМА си. Изискването е, да спазва определени условия. Опитите да се извършват през 40/50 дни по възможност повече от година.
brum - майстор
Няма нужда от конспирации. Разводняваме темата.
LazarGanev - "Велик майстор"
А колко е в момента цената на газа, че не съм потребител
brum - майстор
В София за Януари е 14.4 стотинки с доставката и разпределението. А тока от Януари стана 28.8 дневна тарифа и 17ст нощна тарифа.
Цена за крайни потребители*
лева/MWh
с ДДС
143.00

В цените не е включен акциз.

* Цените за крайни потребители включват цена за разпределение и цена за снабдяване на газоразпределителното дружество, цена на природния газ при продажба от „Булгаргаз“ ЕАД и разходи за балансиране в размер на 2 на сто от цената на обществения доставчик, съгласно Решение № Ц – 5/01.01.2025 г.
За община Тервел към цените за крайни потребители се добавя ценова компонента за снабдяване със
сгъстен природен газ в размер на 38,44 лв./MWh.
За община Червен бряг към цените за крайни потребители се добавя ценова компонента за снабдяване със
сгъстен природен газ в размер на 43,18 лв./MWh.
В цените за крайните потребители не са включени цена за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на „Булгартрансгаз“ ЕАД.
Цена за пренос за I-во тримесечие на 2025 г.: 1,0734 лв./MWh без ДДС.
Прогнозна цена за достъп за I-во тримесечие на 2025 г.: 3,7245 лв./MWh без ДДС.
Цена за неутралност при балансиране I-во тримесечие 2025: -0,0147 лв./MWh без ДДС.
Окончателната цена за достъп се изчислява на база на разходите за капацитетни продукти за тримесечие.

https://www.aresgas.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0 ... %BD%D0%B8/

За Варна и близката околия, цената става 147,7979лв./MWh., плюс акциз, плюс последното изречение от цитата.
brum - майстор
В грешка съм. За София е 15.76ст/кВч. Баси, тая моята ТП и с КОП 2 да бачка пак ще е по-оферта. Въпреки скока в цените на тока.
вт яну 07, 2025 1:13 pmbrum написа:
В грешка съм. За София е 15.76ст/кВч. Баси, тая моята ТП и с КОП 2 да бачка пак ще е по-оферта. Въпреки скока в цените на тока.
Преди две години, докато опитвах да обясня тая работа, набързо получих няколко банана в един друг форум. Вярно, в неправилната тема и по доста мазоли.
Тогава цената беше в космоса. През това време климите ми се изплатиха от тая разлика, а междувременно монтирах и ТП.
Единия злобар още го държи.
brum - майстор
Хора всякакви. Газовият котел си е наигравка в определени моменти.

Аз нали съм с ТП и газов котел. Гледам температура и мъгла, и смятам очакваният КОП. После смятам цена на kWh топло спрямо цените на газ и ток, и избирам кое да топли. ТП-та 80-90 процента от времето. През другото е или по-евтино на газ (ама при тия цени няма да го видя това скоро), или е много студено и ТП-та не смогва да стопли къщата. И тия сметки се правят почасово и автоматично. Аз само обновявам цените в началото на всеки месец.

Ааа, ползвам газовият котел и като свърши бойлера. Това даже е в духа на темата. Три женски у дома с 300 литра бойлер не се справят всеки път :) . Ама щото го топля с ТП - гледам да не го топля много. И тук се гледа КОП-а за да реши до колко да топли. При температури около 0та навън топли до 50 градуса (днес примерно).

Хубаво някой (ти или Лазар) беше писал, че 300 литра бойлер е малък. Трябваше май 500л да взема...
вт яну 07, 2025 2:56 pmbrum написа:
...
Хубаво някой (ти или Лазар) беше писал, че 300 литра бойлер е малък. Трябваше май 500л да взема...
Вероятно като препоръка за теб е било. С Лазар скоро коментирахме, направо ми каза 300 за ТП, но сигурно е забравил, че живея сам, а имам и друг 500.
Триста, с ТП, за двама души ......става.
На колега казвах, че 200 е малък за слънчевата им инсталация (с два висмана) Живеят дърти и млади, младите с двенки!!!
LazarGanev - "Велик майстор"
За ТП и за солар са различни причините за избор на по-голям бойлер. Соларът иска по-голям бойлер, понеже загряването е веднъж на ден за няколко часа и тази вода трябва да стигне за всички, че и да остане за другия ден. При термопомпата проблемът е, че тя работи само за бойлера, подгрява с ниска температура, затова трябва голяма сепентина - повечето производители казват по е 3м2, а такава серпентина се събира в минимум 300л бойлер. Разбира се това е относително, има значение дали ТП е 6 или 16кВт. Затова на по-малки ТП си озволяваме да слагаме и 200л бойлер със серпентина малко над 2м2
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Преразход на газов котел имергаз тера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: