• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 22
От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
Ееееехххх мистър Магнито (ivanovbg), в кой век живееш?
Да беше научил поне малко електротехника и електроника, щеше да ти е от полза.
Да ама НЕ.
:partyman:
P.S. Знаеш ли кога ще изкара стабилно и добре изправено DC 5V 50A от "ладов алтернатор" ?
Кога ти цъфнат налъмите с които си в момента. :-D
ivanovbg - майстор
Първо говорим за напрежение около 7V. И всторо - ако ти го правиш - никога.
Иначе може да ползва какъвто иска. На ладовия релето е отделно от четките, та затуй. За големи токове може да ползва някой с водно охлаждане. В пъти ще е по добро от това което сега ползва..
hidrazin - майстор
Не бе ivanovbg, не ако аз го правя ами ако ти го правиш.
Я по презумпция не се се занимавам с детски простотии като теб.
Козата си сака пръч! Не магнити, дори и "яки" китайски. :-D
gogo7777 - майстор
вт яну 07, 2025 8:11 pmhidrazin написа:
При 6mm² медна жица 2х2 метра, напрежение 5V и ток 50А при захранването, на електродите ще имаш към 4V ...
На жиците ще се отдели мощност към 50W - демек на тях ще може да си топлиш филийки. :-D
И колкото повече се стоплят жиците, толкова повече ще ти растат и загубите...
(това по сметки на коляно...)
Иначе нещата се СМЯТАТ. К'ви са тея простотии "пробвай и виж колко ще ти е пада" ? :lol:
P.S. ЖОКЕР - в твоя вариант не бих сложил по-малко от 25mm² бакър, а като ме знаеш - сигурно щях да заложа на поне 35mm² бакър. :)
Стига, бе......на електрожена кабелите са ми 16 квадрата.
Днес ще пробвам дали ще има пад на напрежение.
:drinkers:
batkoce - специалист
ср яну 08, 2025 7:30 amgogo7777 написа:

...на електрожена кабелите са ми 16 квадрата...
При горене на дъгата имаме 27-30 волта в зоната на заваряване. При теб е добре да има 7 волта, а има 5.
И какво става, когато от тези пет волта изгубим още един? Кое е по-добре, от 30 волта да загубим 2 волта или от 5 волта да загубим 1 ?
gogo7777 - майстор
Да се абстрахираме от тия 7 волта. За тях отдавна съм решил нещата.
Това захранване предполагам има обратна връзка по напрежение. Едва ли ще клекне. Загуба от цял волт в кабелите.... :? ....за сега не вярвам, ще трябва да се убедя сам.
Сега търся подходящ амперметър за да придобия по-ясна представа.
batkoce - специалист
Аз писах, че при 10 квадрата очаквам около 0,35 волта пад. Пак не е малко.
Захранването има обратна връзка и стабилизира, но то измерва и поддържа напрежение на собствените си клеми.
За да поддържа стабилно напрежение на товара, той трябва да е свързан със захранването четирипроводно и да има отделни клеми за следене на напрежението. Има такива захранвания, но за конкретното не знаем нищо. Ако ползваме по-тънки и по-дълги кабели и връзките не са перфектни, лесно може да загубим 1 волт и повече...

Дори и захранването да има възможност за четирипроводно свързване, това пак не ни позволява да ползваме много тънки кабели, защото ще се изчерпат възможностите за компенсиране. Захранващият кабел от страна на мрежата също е добре да е дебел и не много дълъг. Преди няколко години показвах на едни заварчици, как в един удължител се губят около 30 волта, въпреки че беше 4 квадрата, но дължината му беше много голяма...
gogo7777 - майстор
ср яну 08, 2025 10:12 ambatkoce написа:

За да поддържа стабилно напрежение на товара, той трябва да е свързан със захранването четирипроводно и да има отделни клеми за следене на напрежението. Има такива захранвания, но за конкретното не знаем нищо.
Има някакви букси. И аз не намирам информация за него освен изтекли обяви за продажба.
gogo7777 - майстор
Прикачен файл:
20250108_104354.jpg
Прикачен файл:
20250108_104426.jpg
Прикачен файл:
20250108_104537.jpg
Прикачен файл:
20250108_104457.jpg
hidrazin - майстор
ср яну 08, 2025 8:56 amgogo7777 написа:
Загуба от цял волт в кабелите.... :? ....за сега не вярвам...
При DC падът върху кабелите не зависи от напрежението на захранващия източник.
Зависи от общото съпротивление на двата кабела и тока който протича през тях.
Примерно ако километър жица има съпротивление 4,5Ω то 1 метър от тая жица има съпротивление 0,0045Ω
При 50А ток имаме пад 0,0045 х 50 = 0,225V на всеки метър.
При 2 х2 метра дължина вече става 4 х 0,225 = 0,9V
Ако е например захранването е 48V едва ли ще те сбърка 0,9V пад в жицата (падът ще е същия).
Но при 5V тоя 0,9V вече е проблем.
P.S. В допълнение - отделената мощност в кабелите.

P=U.I или 50А х 0,9V = 45W - колкото един поялник за електроника. :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 22

Тема "Импулсно захранване-кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: