• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон яну 13, 2025 10:48 amidealist написа:
нед яну 12, 2025 2:32 pmТрифон П.Трифонов написа:
Котела е работил 56 минути, при 100% натоварване. Мощтността му е 14 киловата.
Верен ли ми е газомера?!
IMG_20250112_112756.jpg
А вярна ли е обявената калоричност или ни лъжат?!
А, добър ден !
Добър е!
Мисля не кореспондира с твърдението ти.
нед яну 05, 2025 7:46 amidealist написа:
съб яну 04, 2025 9:30 pmbrum написа:
.....- последната фактура пише коефициент 1.000 и 10.755kWh/m3. Съвсем ясно ми изглежда :) ....
Да. По документи. На практика е 7 до 9 kw/h на кубик. Не питай от къде зная. Всеки, който желае, може да направи опит ДОРИ В ДОМА си. Изискването е, да спазва определени условия. Опитите да се извършват през 40/50 дни по възможност повече от година.
Не питам от къде знаеш. Просто потвърждавам написаното в "документите" с направеният "опит дови в дома си".
Максималната консумация напълно се покрива с обявената от Бош., както и грубите изчисления от свършената работа- 500л загрети от 15 до 40-41 градуса за това време.
Допускам погрешност в сензорите, но дари да я считам в мой ущърб, то "лъжата" относно калоричността за мен е несъществена. Има много други неща които да ме къхарят.
brum - майстор
Ако приемем тия 14kW за фиксирани на котела нещата излизат така:

1) По газомер - 1.336m3 = 14.3kW (при 10.7kWh/m3)
2) По котел - 13.07kWh (при 14kW за 56 минути). Да вземем в предвид и ефективността на котела и щото е кондензен да сложим 95%. T.e. котела ще е изразходвал 13.54kWh газ.

Разлика има някаква, ама далеч не е като 7-9kWh/m3. Отделно, че тоя експеримент е едно към гьотере и за да е по-смислен трябва да се измери реално отдадената топлина (с данни за дебит и dT) и тя после да се съобрази с реалната ефективност на котела за всяка от измерените точки. И туй измерено и записано през минута.
пон яну 13, 2025 11:34 ambrum написа:
Ако приемем тия 14kW за фиксирани на котела нещата излизат така:

1) По газомер - 1.336m3 = 14.3kW (при 10.7kWh/m3)
2) По котел - 13.07kWh (при 14kW за 56 минути). Да вземем в предвид и ефективността на котела и щото е кондензен да сложим 95%. T.e. котела ще е изразходвал 13.54kWh газ.

Разлика има някаква, ама далеч не е като 7-9kWh/m3. Отделно, че тоя експеримент е едно към гьотере и за да е по-смислен трябва да се измери реално отдадената топлина (с данни за дебит и dT) и тя после да се съобрази с реалната ефективност на котела за всяка от измерените точки. И туй измерено и записано през минута.
Обявената ефективност на този котел е 98%. Няма как да отчета точния размер на загубите.
Реално отдадената топлина нямам намерение да измервам. Просто не ме интересува.
Това "едно към гьотере" напълно ме успокоява, ако да съм бил притеснен, че ме ограбват зверски.

Сметките реално би трябвало да изглеждат леко различно.

1.336m3 / 56min x 60min = 1.430m3
1.430m3 x 10.775 = 15.38kWh
............и така нататък.

Бош обявяват максимална мощност на този котел 15.2kWh в режим 40/30, което мисля осигурих на 100% през първия час на експеримента. Целта бе да измеря отделеното количество конденз. Температура в бойлера 15 градуса.
Странно или не, не съм далече от обявените циВри от Бош и газодерите.
idealist - специалист
Ще споделиш ли, как премери температурата на входящата (връщащата - 30 градуса) в котела ?
За изходящата - ясно.
Премери ли, температурата на водата на топлия кран на смесителя - 40 градуса ?
Благодаря !
пон яну 13, 2025 12:40 pmidealist написа:
Ще споделиш ли, как премери температурата на входящата (връщащата - 30 градуса) в котела ?
За изходящата - ясно.
Премери ли, температурата на водата на топлия кран на смесителя - 40 градуса ?
Благодаря !
Понеже няма да го направя (не съм премерил), приемам твърдението ти за вярно. Лъжант ни с обявената калоричност.
Понеже писа да не те пита от къде знаеш, че тя е 7 до 9 kw/h, слушам и изпълнявам. Не е важно от къде, дали е вярно и как е доказано.
Veselin_9003 - помощник
Здравейте, мисля че това искахте от мен като клип. Ето го клипа.
https://dox.abv.bg/download?id=bfd7931ff7# -> линк за сваляне
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Преразход на газов котел имергаз тера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: