• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mika - специалист
пон яну 13, 2025 10:12 amsts написа:
Globe въобще не се замисляйте а си вземете техника от Schrack.
Наскоро се наложи да сменям изгорели бобини на контактори Шнайдер и Шрак. С Шнайдер нямах проблем, но се оказа, че Шрак не продават бобини за серия CUBICO Classic.
Всъщност от всички серии контактори продават бобини само за LA!
Така че аз бих се замислил преди да купя Шрак.
Последна промяна от mika на пон яну 13, 2025 3:15 pm, променено общо 1 път.
Globe - специалист
Аз ще имам 3-4 броя ДТЗ (oще се чудя за 4-тото) и общата им цена е колкото 1,5 броя на Шнайдер. Другото което сега видях ,че АП-тата им Крива Б са по 7-8 лева , което пак е дооста по-евтино от крива Б на Шнайдер. Хипотетично ако дефектира нещо си заслужава смяната му с ново.
Предвид времето, атмосферните условия и задаващия се нов член на фамилията , обмислям да направим таблото и да пуснем новата 3 жилна инсталация с ДТЗ в частична експлоатация преди опита за създаване на собственна заземителна уредба. Тъй като тя отваря доста въпросителни и не е ясно въобще дали ще е качествена тоест дали ще я има.. По-скоро ще се присъедини на по-късен етап, като предварително се заложи нейното евентуално бъдещо съществуване :) В този случай приемам предложения за конкретни защити от напрежение; Високо, ниско или комбиниран модул ,ако някой има преки наблюдения за нещо работещо и на приятна цена :roll: :mrgreen:
mika - специалист
Нямах намерение да препоръчвам Шнайдер, по-скоро се оплаквах от Шрак.
На пазара има избор, някои предпочитат евтино, други качествено.
Globe - специалист
пон яну 13, 2025 2:27 pmmika написа:
Мхм. За съжаление вече все по-малко неща са ремонтно пригодни или се продават части за тях. За някоя дреболия се сменят неща за ужасно много пари.. Но понякога пройзводителя мисли и за намаляване на човешкия фактор като грешки при отговорни елементи.Уж за наша ползва ,но всъщност си е маркетинг. Или поне така казват :axe: :roll: :partyman:

Аз при автомобилите съм сменял неща за хиляди левове.. ,заради някоя дреболия за къси пари.. По електричарките абсурд да се ремонтира нещо ,а там цените са...... :проба: :rolleyes: :rolleyes:
Globe - специалист
Гледам мостов кабел може да се намери на толкова различна цена ,че направо да се замисли човек.. От Българските пройзводители кой е за предпочитане? Намерих на много добра цена Мостов кабел на М Кабел и КЕМП , като за КЕМП четох някакви негативни мнения от съмнителни лица :mrgreen: :-D Като цяло разликата в "ролката" може да бъде почти двойна в цената.
Globe - специалист
Съществува ли кабел предназначен за въздушно окачване със сечение на кабела 3х6 или нещо подобно? Идеята е да има 3 броя жила. От таблото в къщата до барбекюто са около 10 метра + височината по която ще се движи кабела ще е около 16 метра общо. Иска ми се да пусна кабел предназначен специално за това. Ясно е че СВТ-то ще кара ,но някак ще го мисля :lol: :lol: Гледам AL/R кабелите ,но това което може да свърши работа е 4×16, защото по-тънко няма , а това си е голям "кокъл" с голямо сечение и 4 жила. Ще трябва и да го положа в стената с другите кабели в стаята на втория етаж, където да излезе през нея и да "пътува" на височина около 5 метра от земята...

Ако все пак се пусне СВТ, не е ли по-добре да се опъне тел и кабела да се прихване по него?

п.с Взех табло от Шрак (BK080204). Оказа се че модела им е 1 към 1 с този на ETI ,който показах по-рано. Най-вероятно завода е 1 ,но за всеки слагат конкретната щампа с марката. Цената даже е по-добра 77 лева без ДДС. Изглежда стабилно и добре направено в случай че някой след време търси нещо подобно.
sts - специалист
Не мога да открия опция изтриване за този коментар
и се получиха два последователни коментара.
Последна промяна от sts на пет яну 24, 2025 11:53 am, променено общо 1 път.
sts - специалист
Globe аз бях написал в другата тема за навеса по рано за кабел
AL 4х16.0 мм2 да се използва като съответства по цена
спрямо СВТ 3х6.0 мм2.
Механичната якост на първия кабел е по голяма от втория.
За въздушно окачване най подходящ е AL/R кабел 2х16.0 и
4х16.0 мм2 в въздушни мрежи НН.
Такива кабели се използват от ЕРП за ВМ НН.
Много е важно да изберете точката на влизане на кабела в
сградата и поставянето на куката за закрепване на кабела.
Да се помисли как без много къртене на мазилките да се
достигне до таблото.
hidrazin - майстор
пет яну 24, 2025 9:55 amGlobe написа:
Съществува ли кабел предназначен за въздушно окачване със сечение на кабела 3х6 или нещо подобно?

Ясно е че СВТ-то ще кара ,но някак ще го мисля ... Гледам AL/R кабелите ,но това което може да свърши работа е 4×16, защото по-тънко няма , а това си е голям "кокъл"

Ако все пак се пусне СВТ, не е ли по-добре да се опъне тел и кабела да се прихване по него?
Няма толкова тънък за въздушно окачване.
Вярно е че AL/R си е "кокал" и за твоя случай не е много О.К.
Виждал съм на много места СВТ пуснат въздушно но също въобще не О.К. без носещо въже.
Ако ще е СВТ 3х6 аз в тоя случай бих го заменил със САВТ 3х10 - халуминиев но държи на същия ток.
За привързване на кабела към носещото въже В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ кабелно превръзки (свински опашки).
Дори тези дето ги дават с UV защита издържат между 5 и 7 години. После се разпадат.
Използвай нещо метално. Дори парчета (изрезки) от самия кабел.
:partyman:
mironcho - специалист
Малко със закъснение пиша тук, но е по-добре в обема на сградата кабела да е меден и след като излезе отвън да се закачи към AL/R. Причина - не ти трябва източник на бенгалски огън вътре в къщата! ... а и така пише в наредба 3 - алуминиеви кабели вътре в сграда да не се ползват
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 21

Тема "Инсталация на селска къща! Заземяване, ДТЗ , вкопаване на кабели и друго.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: