От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
нед яну 12, 2025 10:03 pmCZ2130DA написа:
... лесно е да се правиш на умен, трудното е да го покажеш - китайска поговорка.
Не става въпрос дали някой се прави на умен или не.
Става въпрос за елементарни познания които по мое време се учеха в 7-8-ми клас по физика.
Та и китайската поговорка е в сила - нито имаш познанията (елементарните), а какво остава да ги покажеш?
И ти личи от въпросите...

нед яну 12, 2025 10:03 pmCZ2130DA написа:
В друг форум намерих подобна тема на това смешното дето го мъдрим тук и попаднах на тази схема, която ще споделя с вас да кажете това ли е или пак не е.
И каква е разликата с това дето написах ТУК ?
Явно не разбираш...
Приятелски съвет - не се занимавай с тези неща...
Вероятно има сфера където си добър и със сигурност по-добър от всички други.
Занимавай се там. Не с електроника и електротехника - нищо лично. Само реално.
:partyman:
P.S. Губил съм си времето... Че и на лични да пиша/рисувам... :cry:
Тук приключвам.
prasse - специалист
Разликата е че по последната схема предпазителите са два отделни, а не един двоен, както му каза по-горе.
Пак не е спазено изискването за безопасност.
hidrazin - майстор
Дали има разлика от това дето написах и:
В друг форум намерих подобна тема на това, която ще споделя с вас да кажете това ли е или пак не е.
Ще разберем като даде линк към оня форум и темата.
Щото има няколко варианта:
1-ви вариант - У оная форум са полуграмотници и слагат независими/отделни предпазители на фаза и на нула.
2-ри вариант - У оня форум са все специалисти и никой даже не си помисля че някой тъпанар ще сложи отделен, независим предпазител на нулата който не е зависим от другия.
3-ти вариант - някой тъпан у нас си въобразява че такава схема с отделен предпазител на нулата е допустима в БГ.
4- ти вариант - оня форум е от държава където все още използват система IT за електрозахранване.
Ама да изчакаме линка към въпросния форум за да не гадаем... :)
MamaMy - майстор
Не се сдържах и хвърлих един боб от на Хидрата. Другия форум бил в мазе. Аз мислех, че форумите са в интернет
.
batkoce - специалист
Ще дам идея за свързване на товар през лампа.
Давам два варианта. При втория вариант имаме две еднакви лампи. Можем да ги подберем с по-голяма мощност за да гарантираме, че през товара ще протече подходящ ток за изпробването му. Лампите са с нажежаема жичка и всяка трябва да е за напрежение равно на това в мрежата. При това положение, когато имаме "пълно късо" между изводите на товара, двете лампи ще светят еднакво но по-слабо. Ако направим "пълно късо" на един от пробните изводи с нула/земя, ще светне съответната лампа с пълната си сила.

Това са само идеи и не агитирам никого, без съответната подготовка да си прави експерименти с електричеството.

Прикачен файл

Щепсел.JPG
Щепсел.JPG (79.8 KиБ) Видяна 595 пъти
CZ2130DA - помощник
Здравейте и БЛАГОДАРЯ за искрените съвети и напътствия относно моя ГЛУПАВ въпрос. ДА признавам, че имам пропуски в знанията си и затова Ви питам вас дето ги нямате. Явно този раздел НЕ е за да научиш нещо, както съм научил доста неща от други раздели от този форум, и разбира се съм доста благодарен на хората които ми казаха с прости думи как се правят нещата.
Относно схемата, както казах вече не е мой вариант и това че НЕ става и че е ГРЕШНА не е моя грешката. Ето и връзка към форума в който видях схемата. https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=7673.0. Извинявам се ако е в противоречие с правилата тука но след като вече изглеждам като ИДИОТ № 1, пускам този линк. Извинявам се че Ви загубих безценното време да отговаряте на моите глупави въпроси. БЛАГОДАРЯ ВИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ :(
CZ2130DA - помощник
Благодаря на [batkoce], Не знам кой от двата варианта е по-правилен и защо, но определено това е един добре представен и обяснен отговор. И понеже аз съм човек с нулеви знания в областта НЕ мога и нямам право да коментирам това. Но благодаря за отговора.
batkoce - специалист
пон яну 13, 2025 6:32 pmCZ2130DA написа:
Не знам кой от двата варианта е по-правилен...
И двата варианта могат да се приемат за правилни. То си пише - "твърда връзка" и "на щепсел".
Има и още много варианти, които може да изпълним и да наречем правилни.
Може да добавим ДТЗ, разделителен трансформатор, измервателни прибори, регулиращ автотрансформатор и всички тези варианти могат да са правилни, ако спазим правилата или неправилни, ако допуснем грешки...
CZ2130DA - помощник
Благодаря за отговора. Аз също смятах, че са правилни и двата, но нали съм глупав и НЕ разбирам, мнение не давам. Въпреки всичко имам два въпроса.
1. Ако на "товара" има бушон 2А/230V тогава в този случай автоматичния предпазител, който трябва да ни пази трябва ли да е равен на бушона от 2А или трябва да е по малък.
2. Да разбирам че при схемата със "щепсел" ако обърнем щепсела спрямо фаза и нула при късо ще сработи предпазителя на фазата. Като разбира се това е идеята на този предпазител да прекъсне фазата.
iliya_i - майстор
пон яну 13, 2025 8:21 pmCZ2130DA написа:
2. Да разбирам че при схемата със "щепсел" ако обърнем щепсела спрямо фаза и нула при късо ще сработи предпазителя на фазата. Като разбира се това е идеята на този предпазител да прекъсне фазата.
Кой ще сработи е божа работа. За това:
нед яну 12, 2025 2:35 pmhidrazin написа:
То предпазителя трябва да е ДВОЕН (не два отделни а един двоен).
Защо? Защото единичен предпазител ще ти даде фалшиво чувство за безопасност.
В зависимост как си натикал щепсела в контакта предпазителя може да изключва фазата но може да изключва нулата.
Тогава дори при изключен предпазител, всичко ще е офазено!
P.S.
Жокер. Ако ти се намира трифазен предпазител може да използваш него вместо двоен...

Логика в това намраш ли?
Изображение
Ако не намираш стой далеч! Не е безопасно за пълни профани.

Тема "Проверка с пробна лампа на 220V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: