• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 23
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lux Æterna - специалист
@Hidrazin, благодаря за идеята за кондензаторите! Почвам да събирам. А като се сещам сега колко климатика са ми минали пред очите на един пункт за вторични :x . Оглеждам за лаптопски батерии и харддискове и все бързам. Как беше приказката -"Докато съм жив Плюшкин няма да "умре" !"

@Geocom, захранването на моята платка ще е денонощно от батерия. Това е моят миниатюрен "енергиен дувар" (power wall) от батерии 18650 свързани в три пакета (12,6V), които бавно нарастват. Ползвам я много рядко за тривиални неща и ми стои на "стендбай" като се дозарежда от слънцето и няма никакъв допир с мрежата. Аз мога да ползвам и прост адаптер на 12V, но с тия прекъсвания на електрозахранването...! За самозахранване от панелите не съм мислил изобщо.

Поздрави
hidrazin - майстор
пон яну 13, 2025 9:15 pmLux Æterna написа:
@Hidrazin, благодаря за идеята за кондензаторите! Почвам да събирам. А като се сещам сега колко климатика са ми минали пред очите на един пункт за вторични ...
Моля. Има и други "донори" ама това са масовите.
И с онова "контролно панелче" не разбрах каква работа ще ти върши?
По-скоро никаква. Погледни характеристиката на соларна клетка.
След "осветяване" (дори и с "малко" светлина) тя достига някакво напрежение което след това не се променя ако няма товар. (но пък се променя с температурата)
Демек не можеш да го използваш като референта стойност за да знаеш какво се случва при панелите (силовите).
Общо взето искаш да направиш нещо като ПИРАНОМЕТЪР ама това няма да работи така... :)
ЖОКЕР: Ако имаш с какво, измери индуктивността на нагреватели 1kW, 2kW ...
После пак - мислене.
Успех!
:partyman:
P.S. Абе как е сега в МАЗЕТО НЕТ ? :-D Тези ги бях забравил че съществуват от поне едно 10 години.
Даже не знаех че още съществуват ама малко мърдат. Глупаци има в изобилие!
geocom - специалист
пон яну 13, 2025 9:15 pmLux Æterna написа:
@Geocom, захранването на моята платка ще е денонощно от батерия. Това е моят миниатюрен "енергиен дувар" (power wall) от батерии 18650 свързани в три пакета (12,6V), които бавно нарастват. Ползвам я много рядко за тривиални неща и ми стои на "стендбай" като се дозарежда от слънцето и няма никакъв допир с мрежата. Аз мога да ползвам и прост адаптер на 12V, но с тия прекъсвания на електрозахранването...! За самозахранване от панелите не съм мислил изобщо.
Ясно - тогава няма да има проблеми щом е с независимо захранване. Ами действай и успех - ако успееш да поставиш помощния панел на същите температурни условия като големите реално твоята схема е по-добра и от моята. Аз още не съм мислил за температурна компенсация защото не знам с колко се променя напрежението и ще трябва да чакам лятото - ще си запиша сега колко е напрежението и лятото в горещините колко е та да мога да изчисля какъв термистор ми трябва.
Lux Æterna - специалист
пон яну 13, 2025 10:26 pmhidrazin написа:
...........

И с онова "контролно панелче" не разбрах каква работа ще ти върши?
По-скоро никаква. Погледни характеристиката на соларна клетка.
След "осветяване" (дори и с "малко" светлина) тя достига някакво напрежение което след това не се променя ако няма товар. (но пък се променя с температурата)
Демек не можеш да го използваш като референта стойност за да знаеш какво се случва при панелите (силовите).
Общо взето искаш да направиш нещо като ПИРАНОМЕТЪР ама това няма да работи така... :)

..........
И как да разбереш, след като и аз съм си объркал инвертиращия с неинвертиращия вход на интегралната схема. Трябва да е така.

Прикачен файл:
IMG_20241215_123426.jpg

А това е един бърз примерен чертеж на четири диаграми. Първата е на напрежението V1 от делителя, което се подава на извод ''3''. Втората е на напреженията V2 и V3, които се подават на извод ''2''.Вертикалната червена линия през чертежа е момента, когато ключа К се премести от горно в долно положение и V2 се замени от V3. Третата диаграма е на напрежението подавано към нагревателя. Четвъртата е на напрежението на соларния масив в комплект с кондензаторната батерия
Прикачен файл:
20250114_192650.jpg
Напреженията са премерни и са с коефициент 1,278 помежду си.
По бавно от това не мога да го обясня.

Поздрави
hidrazin - майстор
вт яну 14, 2025 8:24 pmLux Æterna написа:
По бавно от това не мога да го обясня.
Аха, и аз така.
Здравей, синко! Ако четеш това писмо, значи е пристигнало успешно при теб. Ако не го получиш обаче ми звънни и ще ти го напиша отново. Пиша ти бавно, защото знам, че не можеш да четеш бързо. Тук времето е хубаво.
Та и аз ви писах и на двамцата. Ма не мога да чета бавно.
И поради това:
PWM контролерите имат ефективност 75-80% за разлика от MPPT дето достигат 98-99% ...
По пътя с който сте тръгнали с твоя "колега" ще докарате към 50-75% ефективност.
Демек малко по-добра отколкото директно да шибнеш панелите към нагревателя на бойлера. И то ... евентуално!
И не:
съб яну 11, 2025 8:54 amgeocom написа:
Да не си продавач на тия купешките контролери които продават по 600 лв.
Нито съм производител, нито съм продавач на тези недоразумения. :)
Тук доста хора ме познават, че и лично, за да се притеснявам от незрелите фантазии на някакъв...
Както и преди ти казах участвам в много международни форуми ...
:lol: :lol: :lol: "Участник" ... някъде си. Това даже не знам колко пъти съм го чел... :?
P.S.Ми пробвай бре. Има някакъв "хляб" в тая история. Но много малък.
Иначе не знам що си усложнявате живота с тея OFF-GRID изгъзици?
Приложението им е силно ограничено и по-скоро изключение.
Особено пък ако са без акумулатор/и.
Успех и да постнеш резултатите от пробите...
Lux Æterna - специалист
....PWM контролерите имат ефективност 75-80% за разлика от MPPT дето достигат 98-99% ...
По пътя с който сте тръгнали с твоя "колега" ще докарате към 50-75% ефективност.
Демек малко по-добра отколкото директно да шибнеш панелите към нагревателя на бойлера. И то ... евентуално!
.....

Тука нещо изобщо не мога да се съглася. Тези проценти за PWM и MPPT контролерите може да са валидни само когато се зарежда химически токоизточник(акумулатор). От MPPT контролера една сонда с терморезистор се набива до акумулатора и го проверява за прегряване, което може да го увреди. Тази буква "T" в наименованието му означава точно това. Този контролер други температури да речем на панели не контролира.

А колкото до моята ефективност - не чакам по време разни измервания и имам само един транзистор да грее.Моята екстра с микроамперметъра някой ден ще я махна да не ми харчи цели сто микроампера. И безплатна водна мъгла ще им пусна на моите панели някой ден.
hidrazin - майстор
вт яну 14, 2025 11:47 pmLux Æterna написа:
От MPPT контролера една сонда с терморезистор се набива до акумулатора и го проверява за прегряване, което може да го увреди. Тази буква "T" в наименованието му означава точно това.
Ми не, не означава това. От къде ти хрумнаха такива ... неща?
Maximum Power Point Tracking
Сондата дето се набива в акумулатора е частен случай и няма нищо, ама абсолютно нищо общо с МРРТ... :)
И то ако въобще има такава.
gogo7777 - майстор
Е то каквото се тури преди сондата, такова ще следи контролера. Какво се следи при МРРТ напрежение, ток, температура или друго :?

Да се намешам където не ми е работа ама следя темата без да вдявам грам :-D
brum - майстор
вт яну 14, 2025 11:47 pmLux Æterna написа:
От MPPT контролера една сонда с терморезистор се набива до акумулатора и го проверява за прегряване, което може да го увреди. Тази буква "T" в наименованието му означава точно това.
Ох, ама сверявайте ги тези работи с интернет преди да пишете. Информацията е на няколко клика разстояние!

И за ефективност - няма да е 50-75 процента. Ще е толкова на колкото го настроиш. Ако уцелиш MPPV-то ще е 95+ процента. Ако не - ще е по-ниска.
Lux Æterna - специалист
ср яну 15, 2025 2:38 pmbrum написа:
........ Ако уцелиш MPPV-то ще е 95+ процента. Ако не - ще е по-ниска.
Той колегата @Geocom беше човека с изпопадалите етикети на панелите, а не аз.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 23

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: