• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 23
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Етикет няма да ти помогне :) . MPPV-то се мени със сигурност с температурата на панелите и евентуално със силата на слънцето.
Lux Æterna - специалист
Прикачен файл:
XRecorder_15012025_194225.jpg
:? Никакви схеми не ми трябваше да споделям. Сега ще ходя малко по бос и по жаден!

Поздрави
hidrazin - майстор
ср яну 15, 2025 7:52 pmLux Æterna написа:
XRecorder_15012025_194225.jpg
Тая картинка що си я качил? :?
Инверторче в кутия като от компютърно захранване и от нея стърчи нагревателя и термосондата.
Има кабел с щепсел за да ти загрява и когато няма слънце - по желание.
И най-важното - "Number of MPP trackers - 1"
Демек си има процесорче с налят софт за MPPT. Това дето ви пея от не знам колко страници.
Поради това и заявена толкова голяма ефективност.
Е и?
:partyman:
P.S. Мисля че го представяха на Интерсолар 2023-та в Мюнхен.
Така с тоя стърчащ нагревател от кутията едва ли ще има някаква особена популярност.
Поради това гледам са направили и отделен от нагревателите инвертор.
Ама доколкото разбрах пак трябва използваш техен нагревател. :shock: :lol:
Типичните германски простотии - всичко трябва да си купите от нас, само от нас и на цена каквато ви кажем. :finga:
brum - майстор
Па тоя нашенският на Интиел или самоделното с Ардуино май са по-добри от това на снимката.

Тоя толкова лъскав контролер не мисля, че ще си избие парите някога.
hidrazin - майстор
ср яну 15, 2025 10:11 pmbrum написа:
Па тоя нашенският на Интиел или самоделното с Ардуино май са по-добри от това на снимката.
Интелския - едва ли. Самоделното - зависи колко е добър софта за МРРТ.
Със сигурност се продават не само инвертори които не отговарят на заявеното КПД ами и панели които не отговарят на заявената мощност по етикет и спецификации.
И ... НИЩО не можеш да докажеш, стига да работи НЯКАК СИ. :)
Lux Æterna - специалист
Екранната снимка беше просто предложение към по заможните да се пуснат по пързалката. Цената е внушителна, но в същото време не е коректна. Ако нещо се произведе в "по бяла" държава и държим на най високо качество то цената трябва да завършва на ....99,⁹⁹€. Тия нещо мамят?!

Като станат навън температурите около 25C⁰ и е подходящо време за генерални настройки на платки ще се "чуем" пак.

Поздрави
hidrazin - майстор
чет яну 16, 2025 7:44 pmLux Æterna написа:
Като станат навън температурите около 25C⁰ ...
То като навън станат тези температури не ти трябват ни панели, ни контролери, ни други изгъзици.
Слагаш на асмата един метален варел/съд боядисан черно и монтиран в "стъклена" кутия - винкел и стъкла.
И евтино, и много по-ефективно от тези контролерчета дето мислите, и по-малко място заема... :-D
За целта силно препоръчвам поцинковани варели от пироксилинов барут.
Направени са от прилично дебела поцинкована ламарина и имат голям и херметичен капак.
Размери (по спомен) 45х45х45 сантиметра.
Като му изрежеш капака става и за варене на компоти.
На един ред събира 16 буркана тип Омния от 800ml и съответно на два реда - 32 буркана.
Лично тествано в продължение на много години.
ivanovbg - майстор
За няма и 1200лв продават готови заедно с панелите и възможност за увеличаване до 4квт. https://sklad-bg.com/slanchev-kolektor- ... 05-kw.html
Ще монтирам напролет на племенницата. Вече го е купила.

Аз обмислям такова да си лепна към камината и да ми спестява пелети когато бате Райко работи.
hidrazin - майстор
Еееехххх... Иванов, Иванов...
Още със закупуването си изгърмял(племенницата е изгърмяла) с поне 300+ кинта и то по цени на дребно.
Като сложа конструкция, планки, кабели, труд ... тая топла вода ще се изплаща 20+ години. (е, пролетта тока като стане Х2 или Х3 ще е по-бързо)
Но няма да се притесняваш! Ще получиш техническо съдействие от инж. Ибрямов от Хюстън ('асково). :)
Дерзай! :-D
ivanovbg - майстор
чет яну 16, 2025 10:17 pmhidrazin написа:
Еееехххх... Иванов, Иванов...
Още със закупуването си изгърмял(племенницата е изгърмяла) с поне 300+ кинта и то по цени на дребно.
Като сложа конструкция, планки, кабели, труд ... тая топла вода ще се изплаща 20+ години. (е, пролетта тока като стане Х2 или Х3 ще е по-бързо)
Но няма да се притесняваш! Ще получиш техническо съдействие от инж. Ибрямов от Хюстън ('асково). :)
Дерзай! :-D
Ще е доста по бързо като се има в предвид, че сега плаща по 100 лв за топлата вода. Бойлера е 200литров и всеки ден го харчат със зетя и двете им деца. Смятай малко. Пък са и в Кресна дето не е да няма слънце.

П.П. И си много зле с математиката. По 50лв средно месечно да им спести тази система - 24месеца*50лв=1200лв. Даже ще са на печалба с 40лв.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 23

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: