• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
съб яну 18, 2025 2:38 pmjamezon написа:
Е да де,1 до 1,5л/м,домързя ме да го напиша.
На колектора имам два термометъра,на влизащата вода и на връщащата.
Влиза 34° излиза 32°. Не знам как по-подробно да го обясня...
brum ти го написа, или сметките ти са неверни или живееш в пасивна къща.

При дебит от 1л/мин и делта Т 2 градуса ще имаш 232 вата отдадена топлинна енергия от този кръг.
Или мръзнеш, или си в пасивна къща или не са ти верни сметките.

Горните сметки са при топлоносител чиста вода. Ако е с незамръзваща течност положението е още по-лошо.
jamezon - специалист
съб яну 18, 2025 2:47 pmbrum написа:
1.5l/min е изключително малко. Дори за 1 кръг на подово.

1.5l/min, dT = 2 градуса, при 1 час работа в тези условия ще прехвърлиш 0.2kWh топлинна енергия.
Всеки говори за 1.5 до 2л/Мин.

Да на един кръг е толкова.

Прикачен файл

IMG_20250118_193307184~2.jpg
jamezon - специалист
съб яну 18, 2025 3:57 pmшоп написа:
съб яну 18, 2025 2:38 pmjamezon написа:
Е да де,1 до 1,5л/м,домързя ме да го напиша.
На колектора имам два термометъра,на влизащата вода и на връщащата.
Влиза 34° излиза 32°. Не знам как по-подробно да го обясня...
brum ти го написа, или сметките ти са неверни или живееш в пасивна къща.

При дебит от 1л/мин и делта Т 2 градуса ще имаш 232 вата отдадена топлинна енергия от този кръг.
Или мръзнеш, или си в пасивна къща или не са ти верни сметките.

Горните сметки са при топлоносител чиста вода. Ако е с незамръзваща течност положението е още по-лошо.
С вода е,е какво трябва да направя,като вдигна дебита,още повече ще намалее разликата вход-изход.

Прикачен файл

IMG_20250118_202737917.jpg

Прикачен файл

IMG_20250118_202720529.jpg
ivanovbg - майстор
Естествено, че намалява. Реално преноса на топлина е дебит по температурна разлика по коефициента на топлоносителя. Та подовото работи на 200вата примерно щот е на 30⁰ водата и ако увеличиш дебита се намаля температурната разлика. Ако искаш да вдигнеш ватовете трябва да вдигнеш температурата на 35⁰ примерно.

Идеята на подовото е пода да е а по равномерна температура, така че по високия дебит е за предпочитане.
Последна промяна от ivanovbg на съб яну 18, 2025 9:47 pm, променено общо 1 път.
jamezon - специалист
съб яну 18, 2025 9:33 pmivanovbg написа:
Естествено, че намалява. Реално преноса на топлина е дебит по температурна разлика по коефициента на топлоносителя. Та подовото работи на 200вата примерно щот е на 30⁰ водата и ако увеличиш дебита се намаля температурната разлика. Ако искаш да вдигнеш ватовете трябва да вдигнеш температурата на 35⁰ примерно.
Нали това писах преди 2-3 поста,че като вдигна на 35°,разликата от 2-3 градуса се запазва....
ivanovbg - майстор
Студено ли ти е? Не схващам какво искаш да постигнеш.
jamezon - специалист
съб яну 18, 2025 9:49 pmivanovbg написа:
Студено ли ти е? Не схващам какво искаш да постигнеш.
От първия пост насам се опитвам да обясня едно и също. Искам да постигна машината да не работи on/off или възможно по-рядко.Съответно и консумацията ми се вижда в повече,в този режим.

Нещо сметките не ми се връзват с твърденията в последните 3 поста за тия 200вата.
При 25°-27° и при 35°-37°,при еднакъв дебит,все 200 вата ли са?

И как може литри в минута да се изразяват във ватоте,след като мощността принципно се мери на часове?
Би ли следвало да са 200 вата в минута????

Да не смятам нататък,че почва да става трагично...
brum - майстор
37C-35C и 27C-25C е едно и също. Формулата е следната: дебит за час в литри * разлика между входяща и изходяща температура * 4184 джаула на килограм на келвин / 3600 = Wh енергия. 4184 е специфичен топлинен капацитет на водата. Не му пиша мерните единици, щото си нямам идея как да ги напиша тука.

И сега нагледно: 1.5 литра на минута * 60 минути * 2 градуса * 4184 / 3600 = 180 * 4184 / 3600 = 209.2Wh.

Та дори да вкарваш 98C и да вадиш 96C е все тая. dT като е 2 градуса отдадената мощност ще е 209.2Wh.

Та всичко е пренос на топлинна енергия. Тя ходи от по-топлото към по-студеното. От подовото към стаите, от стаите пък бяга извън къщата заради топлинните загуби.

И сега за цикленето на термопомпата ти - трябва да модулира и да смъкне входяща и изходяща мощността като достигне зададената температура на топлоносителят. Защо не го прави - не знам.
ivanovbg - майстор
Ми сложно е малко. Мощността се измерва във ватове, а енергията във ватчаса. Къщата ти харчи примерно. 4 килова. Термопомпата ти има мощност от 6 до 12 киловата. Няма как да не работи он- офф. Ако къщата ти харчеше 7 киловата нямаше да работи в този режим.

С три думи: термопомпата е преоразменена.
brum - майстор
Не съм убеден за това. Като я гледам седи все на една и съща мощност. Моята играе от 0.4kW до 3.3kW консумирана мощност. Неговата по картинките като я гледам седи между 1.6 и 2 киловата. А по табелка е от 0.8kW до 2.1kW.

Та ако почне да модулира и да слиза до тия 0.8kW е много вероятно да спре да цикли.

Ей тук са ѝ спецификациите: https://www.powerworld-e.com/content.php?id=280 . Даже я дават от 0.64 до 2.18 kW консумация в режим отопление. От друга страна пък дават, че отдаваната мощност е от 3.3 до 8.3 киловата. Та това може и да е ключа за палатката - отдава минимум 3.3kW.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: