• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
нед яну 19, 2025 12:55 pmjamezon написа:
нед яну 19, 2025 12:39 pmLazarGanev написа:
brum, jamezon, и вие ли сте толкова упорити? :cool:
Аз за това датох примерите с 25-27 и 35-37,защото не съм съгласен и аз,но не разбирам толкова,че да влизам в спорове...

Аз казвам само че и при 33 и при 35 при мен делтата се запазва.но има разлика в Т на помещенията :-D
При теб е така защото помпата ти сигурно е инверторна. Нормално е да е по топло щот и пода става по топъл

Такива измервания могат да се правят само с лабораторни уреди - термометри и дебитомер.

То Лазар е по умен от топлофикация.
нед яну 19, 2025 1:14 pmivanovbg написа:
...
То Лазар е по умен от ....
От теб със сигурност.

Лазаре, що се занимаваш с глупости?!
С другите двама бих дискутирал, но само присъствието на този ме кара да сменя масата.
idealist - специалист
Топлопренос и топлоотдаване, не са ли различни поятия !
Вгледайте се, в писанията си.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз говоря за топлина, ти за енергия, то е едно и също - топлинна енергия. И не се втелявам за килограми и литри. Учудва ме как така не буди съмнение у тебе това, което твърдиш, че с повишаване на температурата на водата, не се повишава преноса на енергия и няма да стане по-топло в къщата?!
Бруме, при термопомпа с подово има 4 топлообмена, даже понякога и 5. А броя на дТ са толкова много, че ме мързи да ги смятам. И като не сложиш правилното дТ във вярната формула, естествено се получава и грешен резултат, даже абсурден! Истината е, че за да се получи коректен резултат, трябва да се постави във формулата правилното дТ, а това не е разликата между температури вход/изход на водата, а разликата между средната температура на водата и средната температура на пода, защото топлината се предава между водата и пода, а не между двата колектора. И ако се върнем на синята и червената къща, които имат една и съща температура на пода - примерно 25*С, то се получава че в синята къща дТ=29-25=4, а в червената къща дТ=59-25=34, тоест в червената къща в първия момент остава 8,5 ПЪТИ повече топлина от синята. Разбира се с времето температурата на пода ще се вдигне и дТ ще започне бавно да пада, но ще минат няколко дни и пак НИКОГА няма да се изравнят. Реално подвеждането идва от jamezon, защото няма как да е вярно твърдението, че дТ вход/изход е еднакво при подаваща вода 27*С и 37*С. Това подвежда, че и при 47 ... и при 97*С е все тая. Реално при jamezon със сигурност не е така, има някаква малка разлика, която той с неговите датчици или термометри не може да засече :lol:
ivanovbg - майстор
Лазаре, ти къде извъртя нещата. Говорим за топлопренос само по тръбите. Ще ти го обясня простичко. Имаш термопомпа която е извън къщата. Водата която влиза в къщата е с температура 35⁰, а връщащата е 33⁰. Колко енергия вкарва термопомпата в къщата?
После вдигаме температурата на 60⁰ и връщащата е 58⁰. При еднакъв дебит еднаква енергия ли вкарваме във къщата? Ей това обсъждаме, а не колко топлим въздуха вътре.
Иванов, ти следиш ли темата или нямаш време от писане :cool: ? Виж какво е писал jamezon:
съб яну 18, 2025 8:11 amjamezon написа:
Има и друго,което не мога да разбера.Дебита на подовото е 1-1.5л,а разликата в температурите на колектора е 2 градуса.Това какво ще рече,че трябва да се намали циркулацията ли?
При подаваща 33°,връщащата е 31°.Вдигам подаващата на 34°,и връщащата се вдига на 32°.
Под 30° връщащата не пада.Единствено малко преди да включи ТП,когато буфера е паднал на 30° температурите се изравняват 30° на 30°. Ако ТП не се включи,продължават да падат,но пак са еднакви.
За мен изводите са два.Или висока циркулация,или 30° нужна вода за отопление.
Температурната разлика я мери на колекторите, а не на термопомпата :-D . Не става само с писане...
нед яну 19, 2025 2:34 pmivanovbg написа:
Ще ти го обясня простичко.
Супер, много добре обяснено! Ама това е - простичък човек, простичко обяснява :-D
ivanovbg - майстор
Еми аз чета и разбирам, ама ти май само четеш.

Ся да ти обясня. Излъчването на топлина от подовото е почти константно в случая. Той отоплява 50квадрата. Не знам колко кръга са, но сумарно може да се сметне общия дебит по дебитомерите. Тогава може да направим по точни сметки колко топлина му харчи къщата. Да предположим 4киловата.

Второто което не отчиташ е инертността на замазката. 50квадрата по 5см са поне едни 2,5кубика бетон. По 1,5тона на кубик са 3,75 тона. Сам можеш да сметнеш колко време трябва да се подгряват за да се вдигне повърхностната температура за да се промени делта Т за да се увеличи топлоотдаването в къщата му. Де факто разхода на топлина му е почти същия, а и термометрите не са толкова точни та да хващат десети от градуса. Евтините електронни датчици са с толеранс 10%. Ако му се занимава да ги извади и залепи един за друг и да провери дали отчитат еднаква температура, което силно ме съмнява.

Температурата му се изравнява на 30⁰ след време защото пода му е на толкова и циркулиращата вода изравнява буфера с пода. Тъй като масата на пода е по голяма след повече време пода ще топли буфера.

Та ако иска да е точно всичко да монтира един водомер на идващата вода от термопомпата и ще му намерим проблема и ще сметнем колко топлина му харчи къщата и дали термопомпата може да постигне непрекъснат режим.
ivanovbg - майстор
Ся прочетох, че кръговете са само 6 и като са по 1,5литра имаме общ дебит 9литра в минута. Смятай сега Лазаре колко му харчи къщата: ∆Т 2⁰ и дебит 540литра литра на час.
Благодаря иванов, аз моите сметки съм ги направил преди няколко страници и понеже не съвпадаха с вашите, реших да коригирам темата в правилна посока. Сега нали няма да ме убеждаваш, че подовото има една и съща мощност при 30°С и при 60°С?😀
ivanovbg - майстор
нед яну 19, 2025 5:17 pmLazarGanev написа:
Благодаря иванов, аз моите сметки съм ги направил преди няколко страници и понеже не съвпадаха с вашите, реших да коригирам темата в правилна посока. Сега нали няма да ме убеждаваш, че подовото има една и съща мощност при 30°С и при 60°С?😀
Та къде съм твърдял подобно нещо? Явно само в твоята глава.

Иначе грубо сметнато, като Лазар не може да сметне точно, къщата харчи 2 киловата, а помпата дава минимум 3+. Няма как да не цикли.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: