Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Svetoslavoff1 - майстор
нед окт 13, 2024 3:46 pmChefo77 написа:
Не се изхвърлят в контейнерите за стъкло....
Та даже и го забраняват с общинска наредба. Беше ми интересно да разбера как и дали е уреден този въпрос, та се зачетох.
gnt69 - майстор
пон окт 14, 2024 7:37 amSvetoslavoff1 написа:
Та даже и го забраняват с общинска наредба. Беше ми интересно да разбера как и дали е уреден този въпрос, та се зачетох.
У наше село даже го организират. Утре ще ми сменят 9 стъклопакета на къщата, направо се уговорих с монтажвиците да ги хвърлим в контейнера че иначе трябва аз да организирам транспорт.

ЦЪК
Svetoslavoff1 - майстор
Благодаря на всички за споделените мнения и препоръки!
Бях говорил с човека от едно стъкларско ателие недалеч от нас и той се съгласи да ги занеса и заедно с техния скрап да ги откарат.
Бях ги опаковал и натоварил в колата, когато в наше село се засякох с един комшия и от приказка на приказка се разбра, че той сбира стъкла за оранжерия и ги взе.
Та хепи енд, както се казва на старобългарски. :)
gnt69 - майстор
чет окт 17, 2024 11:06 amSvetoslavoff1 написа:
Благодаря на всички за споделените мнения и препоръки!
И аз се оттървах, срещу стотачка ги пренесоха до буса и ги изхвърпиха в контейнера. :partyman:
barakuda - специалист
нед окт 13, 2024 1:49 amMamaMy написа:
Лошото е, че са много стари и рязането е проблемно защото стъклото се е свлякло.
Няма такова нещо като"свличане"на стъклото.Просто технологията на оформяне на листовете е била друга,и джамджиите са ги поставяли с по-дебелата част отдоле.За стабилност.
MamaMy - майстор
вт яну 21, 2025 9:54 ambarakuda написа:
нед окт 13, 2024 1:49 amMamaMy написа:
Лошото е, че са много стари и рязането е проблемно защото стъклото се е свлякло.
Няма такова нещо като"свличане"на стъклото.Просто технологията на оформяне на листовете е била друга,и джамджиите са ги поставяли с по-дебелата част отдоле.За стабилност.
Едните ми дядо и баба цял живот са били стъклари. До 6 годишен съм отрасъл при тях. Научих се да режа стъкло преди да науча азбуката. Със 100% сигурност знам какво говоря. Стъклото се свлича и става на вълни. "Хоризонтално" се реже без проблем. "Вертикалното" рязане се стреми да вкара пукнатината все в другата посока и ефекта е цепнатина по диагонал. Естествено преди всяко рязане измивам перфектно стъклото. Почиствам с бръснарско ножче на дръжка всякакви остатъци от маджун или боя. Измивам мястото на срязване с кореселин и памучен парцал като по този начин проверявам и за пръски от електрожен или ъглошлайф. Ако има такива не режа. Стъклото също старее повърхностно от външната страна повече. Когато имам възможност режа двустранно за по-голяма сигурност и за последно не ползвам ролков елмаз за старо стъкло, а само изкуствен диамант. :)
Lisko - майстор
вт яну 21, 2025 9:54 ambarakuda написа:
Няма такова нещо като"свличане"на стъклото.
Ако имаше, всички тия стъклописи по старите катедрали щяха да са се утекли.
MamaMy - майстор
Те са се утекли Лиско. Това свличане е под мм за метър стъкло. Дори забелязвам, че на по-тънките стъкла по не се усеща. Явно теглото оказва влияние. Говорете със стъклари и ще се уверите. Много профисионалисти не дават гаранция при рязане на старо стъкло. Аз също съм ходил на стъклари и то доста пъти. Като нямаш какво да срежеш каква е файдата, че го можеш? Е за това сега си държа стари стъкла. Винаги когато ти се наложи може да си резнеш. И да не стане едно все друго ще стане. Пари не съм давал. Даже един съсед се научи и кара на моята аванта. До тук сигурно стъкла за една тераса съм му нарязал. Е, за сметка на това винаги опитва какъвто алкохол имам за пиене за да не се отровя ако пропия случайно :-D
Lutchezar - майстор
Като дете в научно-популярните книжки го бях чел че стъклото се стича, и то точно в катедралите бяха примерите, там по големите витражи го бяха измерили при реставрация. За състав, съответно цвят и свойства нищо не знам, но не съм и търсил де. Това с рязането напреки и надлъжно на старите стъкла е много логично, също и за диамантения резец. Хем си взех няколко, но така и не съм ги пробвал.

Тема "Подарявам стъкла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: