• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 22
От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
чет яну 30, 2025 10:01 pmhidrazin написа:
Затова по ваните от ОНО време се използва класиката - НИКАКВА електроника.
Реално на теб ти трябва траф с изводи през 0,5V
За твоето (и не само твоето) напрежение за ваната ще са 10-тина извода.
Да ама не ми трябва траф, а трафове и то доста. Веднъж се пробвах да навия такъв с няколко извода в първичната.....голямо смятане и накрая нищо. Във вторичната е лесно, но ще трябва да комутирам по-големи токове.

Появи се конкуренция и сега трябва да правя електролит и захранване за гарванизациа :lol:

Прикачен файл:
20250202_091634.jpg
ivanovbg - майстор
нед фев 02, 2025 9:38 amgogo7777 написа:
чет яну 30, 2025 10:01 pmhidrazin написа:
Затова по ваните от ОНО време се използва класиката - НИКАКВА електроника.
Реално на теб ти трябва траф с изводи през 0,5V
За твоето (и не само твоето) напрежение за ваната ще са 10-тина извода.
Да ама не ми трябва траф, а трафове и то доста. Веднъж се пробвах да навия такъв с няколко извода в първичната.....голямо смятане и накрая нищо. Във вторичната е лесно, но ще трябва да комутирам по-големи токове.

Появи се конкуренция и сега трябва да правя електролит и захранване за гарванизациа :lol:

20250202_091634.jpg
Гога, ипо рано съм се опитвал да ти кажа, че концепцията ти е грешна, но ти неме слушаш. Фазовия регулатор дето го слагаш на високото напрежение просто трябва да е на ниското напрежение на трафа и нещата ще са ок. Ей такава схема трябва да реализираш за да нямаш проблеми:
Прикачен файл:
printsipiupravleniyatiristorami-c0702cef.png
printsipiupravleniyatiristorami-c0702cef.png (93.2 KиБ) Видяна 498 пъти
gogo7777 - майстор
Това е правено и работи. Имам подобно, но с транзистори и ЛМ317.
batkoce - специалист
Нещата вече излизат от формата "направи си сам". Ако тази дейност ти е важна, помисли за професионално решение. Тези самоделки са ненадеждни, енергоемки и излъчващи смущения. Вярно е, че такова нещо трябва да се плати, но то и перални, хладилници и автомобили се плащат и там са калкулирани цени за труд. Ние, които строим електрически съоръжения, откъде да вземем средства да се издържаме, ако не от труда си?

Аз също си правя сам много неща от метал и дърво и дори строителни работи, но идва момент да направя избор, дали да се мъча с шмиргела и пилата или е дошло време да отида при стругаро-фрезист...
gogo7777 - майстор
нед фев 02, 2025 10:56 ambatkoce написа:
Нещата вече излизат от формата "направи си сам". Ако тази дейност ти е важна, помисли за професионално решение.
Ами от къде да си купя "професионални". За такива токове и напрежения. Аз имам такива, но писах, че искам да минимизирам габаритите им. Най-добре за мен е с едно захранване да се обслужват няколко вани. Имам и самоделни работещи. Какво толкова е сложното. Аз питам за постановката импулсно+линеен стабилизатор щото там съм слаб и незнам дали могат да работят заедно. Това е.....да стане по-модерно :lol:
batkoce - специалист
Импулсно и след него линеен стабилизатор могат да работят, но при този случай няма да им стигне ресурс, да ти осигурят нужното...
На класически линеен стабилизатор на практика трябва да подадеш на входа около 8 волта за да има на изхода 5 волта.
Има и по-специални, но и при тях ще трябва поне 6 волта на входа. Освен това, при тези токове, линеен стабилизатор ще отделя СЕРИОЗНО количество топлина. Освен това по-специален (LDO) линеен стабилизатор за токове 20-50 ампера пак трябва да го прави специалист.

На мен например ми е нужен лабораторен захранващ блок 0-30 волта, 0-100 ампера, но нямам такъв, въпреки че имам оборудвана лаборатория и по-голямата част от познанията да го направя. Като се замисля, имам и елементите за един такъв...
hidrazin - майстор
ср яну 08, 2025 1:21 pmgogo7777 написа:
50А може би няма да се стигнат никога. Сега рядко достигам до 30А, но ще правя друга вана с по-голям обем за хромиране. За това ми трябва и ново по-мощно захранване.
Ако това са ти окончателните изисквания за параметри:
нед фев 02, 2025 11:11 amgogo7777 написа:
Ами от къде да си купя "професионални". За такива токове и напрежения. Аз имам такива, но писах, че искам да минимизирам габаритите им.
Какво ми се правиш на луд че не знаеш от къде да си купиш?

0-5V 0-60A ИЛИ 0-12V 0-40A за около 130 кинта
Потенциометри за регулиране на ток и напрежение, защита от късо, защита от претоварване, дисплей за ток и напрежение...

0-12V 50A с регулиране САМО на напрежението за 90 кинта
И това си има същите защити. И двете са малки по размер. Какво повече търсиш?
Ти досега си потрошил повече пари с опитите, а ако ти сложа и загубеното време - твоите неща стават златни! :-D
:partyman:
P.S. Гого, ако имаш САМО ЕДНА поръчка от която ще изкарам 150 кинта, веднага щях да си купя едно такова.
След поръчката ще ми остане едно безплатно захранване че даже ще останат кинти за бутилка водка. :rock:
gogo7777 - майстор
нед фев 02, 2025 12:18 pmhidrazin написа:
ср яну 08, 2025 1:21 pmgogo7777 написа:
50А може би няма да се стигнат никога. Сега рядко достигам до 30А, но ще правя друга вана с по-голям обем за хромиране. За това ми трябва и ново по-мощно захранване.
Ако това са ти окончателните изисквания за параметри:
нед фев 02, 2025 11:11 amgogo7777 написа:
Ами от къде да си купя "професионални". За такива токове и напрежения. Аз имам такива, но писах, че искам да минимизирам габаритите им.
Какво ми се правиш на луд че не знаеш от къде да си купиш?

0-5V 0-60A ИЛИ 0-12V 0-40A за около 130 кинта
Потенциометри за регулиране на ток и напрежение, защита от късо, защита от претоварване, дисплей за ток и напрежение...

0-12V 50A с регулиране САМО на напрежението за 90 кинта
И това си има същите защити. И двете са малки по размер. Какво повече търсиш?
Ти досега си потрошил повече пари с опитите, а ако ти сложа и загубеното време - твоите неща стават златни! :-D
P.S. Гого, ако имаш САМО ЕДНА поръчка от която ще изкарам 150 кинта, веднага щях да си купя едно такова.
След поръчката ще ми остане едно безплатно захранване че даже ще останат кинти за бутилка водка. :rock:
Подбирам и разпределям наличното според ваните.
Показаните от тебе...не мерси. Не ми се свидят и 1000 лева да дам ама да работят.
hidrazin - майстор
нед фев 02, 2025 12:31 pmgogo7777 написа:
Показаните от тебе...не мерси.
Що? :?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 22