• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
На колко волта са :?
Това показва волтмера като им пускам ток под 5mA.
Първите LED крушки, които съм придобил за лична употреба са с диоди, на които волтмера показа 2,7 V.
Все още има работещи от тях. Колбата отпред е стъклена и при опит за отваряне се троши.
На двете от тези бракувани, които съм запазил няма неработещи диоди.
На едната и се е разпаднал корпуса от работа, а другата не знам защо съм я бракувал, свети :?
И двете са с гасящи кондензатори и сравнително тежка метална "камбана".
Някъде съм поствал снимки във форума, но до момента не можах да ги открия.
Та мис лта ми за тях е че, диодите са доста издържливи. Външната изолираща обвивка се е разпаднала от нагряването, а диодите светят. Но тези крушки са извън статистиката, защото не са от ОЧ.

Относно статистиката:
В ОЧ има общо 54броя LED E27.
Мазе - 14 бр.
Стълбище - 24 бр.
Вътр.коридори - 16 бр.
Днес смятам да подменя тези в мазето с тези от кофата и да стартирам статистически отчет на рециклираните LED E24 :-D
brum - майстор
вт фев 04, 2025 9:42 pmfbr написа:
Ако един светодиод е за смяна, то всичките са за смяна.
Това звучи като да е вярно на база на опита ми. Светодиодите се управляват по ток, не по напрежение. Ако махнеш един, то другите ще продължат да си светят пак със същият ток. Та вместо подмяна съм окъсявал диоди. Но дали подмяна, дали на късо - скоро след това (няколко месеца) са ми изгаряли и друг.

Това в началото като бяха скъпи крушките :) .

Сега тенденцията в подмяна на драйверите на луничките. Диодите са маркови и не мърдат, ама драйвери смених 3 броя за 3 години. При почти 40 лунички в къщата.
hidrazin - майстор
вт фев 04, 2025 7:35 pmkozl написа:
От платка донор, която съм изтръгнал от мястото, разпоявам светодиод и запоявам на мястото на изгорелия с помощта на поялник, като предварително съм почистил от изгорелия светодиод до медно фолио.
Много по-лесно е ТАКА Има и лотове по 100, има и по хиляди.
С това количество ще смениш всичките диоди на две кофи с ламБи.
И както виждаш - на 16V няма. :)
Разбира се това с напреженията е условно. Падът на напрежение върху кристала зависи и от тока през него.
Примерно за бял диод може да е от 2,8 до 3,6V и затова ги пишат 18V
Просто в диода има 6 кристала (все едно 6 диода последователно) - 6 диода Х 3 волта = 18
:partyman:
Svetoslavoff1 - майстор
"За спорта" и аз съм "реанимирал" няколко, но животът им след това беше сравнително кратък. Засега съм преценил, че не си струва за единични бройки.
kozl - майстор
ср фев 05, 2025 8:52 ambrum написа:
вт фев 04, 2025 9:42 pmfbr написа:
Ако един светодиод е за смяна, то всичките са за смяна.
Това звучи като да е вярно на база на опита ми. Светодиодите се управляват по ток, не по напрежение. Ако махнеш един, то другите ще продължат да си светят пак със същият ток. Та вместо подмяна съм окъсявал диоди. Но дали подмяна, дали на късо - скоро след това (няколко месеца) са ми изгаряли и друг.

Това в началото като бяха скъпи крушките :) .

Сега тенденцията в подмяна на драйверите на луничките. Диодите са маркови и не мърдат, ама драйвери смених 3 броя за 3 години. При почти 40 лунички в къщата.
Не знам дали има още работещи V-TAC, но от другите има. И ако приема, че има крушки които още работят със същите диоди като тези, които поправях, мога да допусна, че дефектиралите крушки ще работят още, но колко :?
Тепърва ще проверявам - статистически. Съжалявам, че не съм надписвал до сега коя крушка колко е работила.
Днес надписах и заредих в ОЧ на мазето 14 броя V-TAC. Тези ще са слабо натоварени.
И 4 броя OPTONICA на партера, включват се с PIR. Тези очаквам да са най-натоварените.

Друга загадка с V-TAC 9W. Светят слабо всичките диоди. С ампермер измервам като шунтирам диод и той загасва 3mA. Така шунтирах едеин по един всичките диоди на платката да разсея съмнение, че някой от диодите лимитира тока. Освен да са два или повече :? С проверка с външен източник и ток под 5 mA просветнах всички диоди и не виждам разлика в светенето им.
kozl - майстор
Не за спорта, а за статистиката да се отчета:
Миналата седмица от 4 OPTONOCA 50% отказ.
Едната свети съвсем слабо и за сега не мога да открия причината. Шунтирах диод по диод, всичките и същото светене на останалите.
Другата с повреден светодиод с черна точка и не е този, който съм подменил.

Тези в мазето, предимно Ви-таци са слабо натоварени и впреки това от 14, 4 окапаха, но не съм разследвал причините.
fbr - майстор
пет фев 28, 2025 9:41 amkozl написа:

Шунтирах диод по диод, всичките и същото светене на останалите.
Другата с повреден светодиод с черна точка и не е този, който съм подменил.

С шунтиране шанса да уцелиш дефектните светодиоди е малък. Пробвай с мерене на пада на напрежение върху светодиодите и ако се отклонява с повече от 0,5 волта е за смяна но:viewtopic.php?f=11&t=73686#p1189863
  • 1
  • 2

Тема "Заслужава ли си рециклиране на LED крушки?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: