Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Привет,

Взел съм котлон за вграждане в кухнята (двойка индукция) и искам да го свържа през контакт (не директно към инсталацията),
едно защото имам свободен контакт точно над мястото за котлона и второ защото искам да мога да го изключвам когато няма никого.

Кабела си дойде вграден към котлона (макар и да не успях да намеря някъде да пише какъв е, предполагам, че ще е 3х1.5 или 3х2.5 има го на снимките)
Щепсел мисля да взема този:
https://vikiwat.com/elektricheski-shtep ... rand-50252

Котлона е 3.65kw 220-240V и предполагам, че горния ще свърши работата?

Другия ми въпрос беше относно "уплътнителната лента" която в инструкциите казват да залепя под котлона, но такава не е имало отделно.
(видях, че котлона си има негово си уплътнение, но ми се иска да сложа и още нещо за по-сигурно?)

Поздрави,
Стефан

Прикачен файл

уплътнение-min.PNG

Прикачен файл

кабел.PNG
zz_stefanov - майстор
Наскоро монтирах в къщи обикновен двойка стъклокерамичен на който пластините и уплътнението са досущ същите като твоите - Електролукс. И при мен пишеше за уплътнител лента, която липсваше, а този уплътнител не се споменаваше
В комплекта няма натягащи скоби за да прилепне към плота, а само гравитачно поставен с това уплътнение зееше много зле по ръба.
Без да съм сигурен, че не нарушавам гаранцията, уплътнението беше изстъргано, а плота беше залепен със силикон отсечен отвсякъде с хартиено тиксо.
На село за да изключвам уредите с електроника когато ни няма, (миялна и плот), съм монтирал един ключ за бойлер на Легранд.
brum - майстор
Две уплътнения ще пазят колкото едно. Слагай го така и не го мисли. Ако те притеснява да не се надуе плота мини по среза с нещо подходящо да го изолираш. Аз минах с ПУ лак, щото такова имах.

Общо 5 котлона съм слагал през годините. Ни един не съм стягал за основата. И на нито един не е текло под него. Все с уплътненията с които са дошли.

За щепсела - става, що да не става. Шуко щепселите май са си до 16 ампера, та би трябвало да няма драма. Гледай да е нещо читаво. Не е за подценяване и контакта - марков щепсел и контакт си намери.

Ама аз бих си сложил твърда връзка да не го мисля. Котлон индукционен да изключваш е излишно. Ако е от шубе да не стане беля, то по същият начин ще трябва да изключваш климатици, фурна и телевизор от контакта. А е в пъти по-лесно да спреш разни предпазители от таблото.
С бушон от таблото, че ще е по-лесно факт.. стига да не беше от старите табла.. :-D (но и дотам ще стигнем след време)

За уплътнението мислих както спомена колегата да му направя и един кант със силикон върху самия плот преди това на котлона и така един вид да се презастъпят отгоре и отдолу.

За контакта, преди ползвах индукция, но свободностояща на крачета и я включвах в същия и не съм имал проблем, фурната която е на съседен контакт иначе е също с 3х2.5мм 16А кабел/щепсел и също си работи добре, та предполагам ще стане и с този.
kozl - майстор
На сина котлона (4-ка) е уплътнен и залепен със силикон. И то така е залепен, че ако се наложи демонтаж, вероятно ще го троша.
Монтира го специалист с немски термоустойчив силикон.
Понеже плота беше крив, монтажника ползва свои скоби да го натегне, за да се изравни към плота на кунята. Това действие вероятно му унищожи гаранцията на котлона, за което бях предупреден от монтажника.

Термоустойчив силикон, черен за до 300 гр. гледах да се продава в Баухаус.

А м-у другото аз се опитах да сменя плота преди монтажа, че крив, но се оказа, че почити няма прави плотове.
Това след проверка с мастар в магазините с изложени плотове.
ZEDYCUS - майстор
ss.stefanov

Взел съм котлон за вграждане в кухнята (двойка индукция) и искам да го свържа през контакт (не директно към инсталацията),
едно защото имам свободен контакт точно над мястото за котлона и второ защото искам да мога да го изключвам когато няма никого.
Това ще е постижимо само ако пробиеш плота за да мине кабела, което ще е доста грозно и непрактично да има кабел в зоната на топлината. Другото за лепенето, също е непрактично, отпада гаранцията, а също и при евентуално сваляне на котлона, гаранция че ще трябва да сменяш и плота, силикона хване ли после ще окъртиш и плота.
miliad - майстор
В кашоните с уредите слагат по 7-10 книжки с инструкции за монтаж и употреба на уреда.
Четете и ги спазвайте, хората са го измислили вече.
kozl - майстор
пет фев 07, 2025 8:39 ammiliad написа:
В кашоните с уредите слагат по 7-10 книжки с инструкции за монтаж и употреба на уреда.
Не бъди сигурен в това :wink:
Напатих се с четене на книжката за плот Горение и вграждане в камък по нулата.
Тука в представителството на Горение ми натякнаха, че котлона изобщо не бил за такова вграждане и т.н.
А иначе дадох инструкцията от кашона на котлона на каменарите и те направиха плота на кухнята по чертежа от инструкцията и
ПРОБЛЕМИТЕ ЗАВАЛЯХА #-o
miliad - майстор
пет фев 07, 2025 8:46 amkozl написа:
Не бъди сигурен в това :wink:
Напатих се с четене на книжката за плот Горение и вграждане в камък по нулата.
Тука в представителството на Горение ми натякнаха, че котлона изобщо не бил за такова вграждане и т.н.
А иначе дадох инструкцията от кашона на котлона на каменарите и те направиха плота на кухнята по чертежа от инструкцията и
ПРОБЛЕМИТЕ ЗАВАЛЯХА #-o
Значи от представителството са казали че "НЕ трябва", но ние го направихме и проблемите заваляха.
😏😉☕.
zz_stefanov - майстор
Да ти пратя моите. В тях е описан монтаж с двойно залепяща лента, а такава няма. Има уплътнител като от снимката на фамилния адаш. :)

Тема "Индукционен котлон за вграждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: