Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
пет фев 07, 2025 8:29 amZEDYCUS написа:
ss.stefanov

Взел съм котлон за вграждане в кухнята (двойка индукция) и искам да го свържа през контакт (не директно към инсталацията),
едно защото имам свободен контакт точно над мястото за котлона и второ защото искам да мога да го изключвам когато няма никого.
Това ще е постижимо само ако пробиеш плота за да мине кабела, което ще е доста грозно и непрактично да има кабел в зоната на топлината. Другото за лепенето, също е непрактично, отпада гаранцията, а също и при евентуално сваляне на котлона, гаранция че ще трябва да сменяш и плота, силикона хване ли после ще окъртиш и плота.
Контакта е едно 10-15 см в дясно от самия котлон, така, че няма да е директно при топлината кабела.
На фурната го прекарах по същия начин и реално дупката е скрита зад ПВЦ лентите които са по края на плота (с малък разрез в горната част за да мине кабела ест).

Не бих казал, че е грозно, макар и да съм съгласен, че скрития монтаж е по-елегантното решение. :)
zz_stefanov - майстор
Нямаш ли конзола зад долния ред?
пет фев 07, 2025 7:39 amkozl написа:
На сина котлона (4-ка) е уплътнен и залепен със силикон. И то така е залепен, че ако се наложи демонтаж, вероятно ще го троша.
Монтира го специалист с немски термоустойчив силикон.
Понеже плота беше крив, монтажника ползва свои скоби да го натегне, за да се изравни към плота на кунята. Това действие вероятно му унищожи гаранцията на котлона, за което бях предупреден от монтажника.

Термоустойчив силикон, черен за до 300 гр. гледах да се продава в Баухаус.

А м-у другото аз се опитах да сменя плота преди монтажа, че крив, но се оказа, че почити няма прави плотове.
Това след проверка с мастар в магазините с изложени плотове.
За плота като го спомена ми стана интересно и реших да проверя и моя.. :-D

Оказа се сравнително прав (може би защото е от по масивните), но ще разберем вече окончателно като сложа котлона.

Щепсела е поръчан, ще мина през Практикер да проверя за силикона и в понеделник сигурно ще снимам крайния резултат. :partyman:
пет фев 07, 2025 12:34 pmzz_stefanov написа:
Нямаш ли конзола зад долния ред?
Не помня да е имало като монтирах кухнята, а и шкафовете съм залепил за плота, плота за стената..
(ще изкъртя половината кухня заради едната проверка, по-добре си е над плота) :)
kozl - майстор
пет фев 07, 2025 9:34 ammiliad написа:
Значи от представителството са казали че "НЕ трябва", но ние го направихме и проблемите заваляха.
😏😉☕.
Хронологията е друга. Каменарите поискаха да закупим плота. По инструкцията изработиха кухненския плот. Аз щях да го монтирам като спазвам инструкцията и тогава заваляха проблемите.
А монтажа в камък по инструкция беше само поставяне и прилягане от собствена тежест.
Обаче плота крив и не приляга. И тогава се почна...
Virtex - майстор
На сина котлона (4-ка) е уплътнен и залепен със силикон. И то така е залепен, че ако се наложи демонтаж, вероятно ще го троша.
Понеже наскоро минавах по тази схема, такива "специалисти" ще да са някакви тукашни, защото специалистите по други места не ги ползват така нещата.

Плотовете за вграждане имат тънък уплътнител от долната страна (вижда се на снимката), които при правилен монтаж уплътнява достатъчно, без да се "запечатва" със силикон. Понеже след това чупиш директно плота ако се наложи.
Като правилният монтаж изисква равен плот и добре почистено и обезмаслено място, за да може да "хване" това уплътнение заради това, с което е намазан.
ESPACE - майстор
Moя плот е 4-ка индукция на Зануси. Директо си го сложих и си легна идеално без нищо допълнително. И добре че беше така, защото още на втория месец угасна както работеше и се наложи да го вадя. Бая се чудих дали да го пращам на ремонт по гаранция или да го отворя и накрая реших да го разглобя. Кога ще чакам да го ремонтират. :) Викам си изгорял е предпазител, щом въобще не светва. Оказа се че една кабелна обувка се беше извадила. Омекнала от лош контакт и това на нов плот.
пет фев 07, 2025 7:16 pmVirtex написа:
Понеже наскоро минавах по тази схема, такива "специалисти" ще да са някакви тукашни, защото специалистите по други места не ги ползват така нещата.

Плотовете за вграждане имат тънък уплътнител от долната страна (вижда се на снимката), които при правилен монтаж уплътнява достатъчно, без да се "запечатва" със силикон. Понеже след това чупиш директно плота ако се наложи.
Като правилният монтаж изисква равен плот и добре почистено и обезмаслено място, за да може да "хване" това уплътнение заради това, с което е намазан.
Уплътнителя хубаво го има, но кухничката не е голяма и мивката се пада наблизо,
а това което те са сложили отдолу още като го вадих от кашона не изглеждаше да лепне особено..

Оттам идва целия аргумент с допълнителното подсигуряване :)
zz_stefanov - майстор
Горе не го споменах, но плота го поставих на мястото на старият ми газов плот. Понеже плота беше нестандартно монтиран надлъжно в задният край имаше леко провисване, предполагам защото ламинирани я плот е 30 мм. Твърдо бях решил да го силиконирам. В местата където плота лягаше добре този уплътнител надигаше керамиката на 1 мм и си представям тази фуга пълна с мръсотия.
Мисля че при нужда мога да срежа силикона въс струна.
kozl - майстор
пет фев 07, 2025 7:16 pmVirtex написа:

Представи си вграждане на котлон в плот от камък "по нулата". Т.е. повърхността на котлона съвпада с повърхността на кухненския плот. По инструкция се прави вертикална фуга към 3 мм м-у котлона и камъка, а под нея е хоризонталната, в която е уплътнителната лента.
Тази вертикална фуга с какво се уплътнява :roll:
То след като се напатиш веднаъж с такова изпълнение, усетиш красотата и недостатъците, дали пак ще се решиш на същото :?

И явно това рядко се прилага. Аз сам фрезовах на два кухненски плота камъка за фграждане на коритото, за мивка "по нулата", защото каменарите отказаха. Трудно за изпълнение от каменарите ако нямат специална техника, а после като стане ....... Вече писах.
Първоначално ме пратиха в сервиза на Горение да ми напишат, че плота с котлони е крив. Отказаха.
Само че след като се убедих, че повечето плотове са криви и че във вече фрезования камък може да влезе само това Горение и некво Ариели, и кво да чинам :? - както се кажува "габърчето в гъ3а и т.н.
И да отбележа също в размерите на плотовете с котлони има вариации и само в частни случаи може да съвпадат.

Първия котлон който монтирах у нас и още работи беше с уплътнителна лента на ролка. Лентата едностранно лепяща я залепих на керамиката, така че да настърча извън периметъра на плота и после изрязах надстърчащото по периметъра на котлона. Така не остана празно м-у керамика на котлона и повърхността на кухненския плот (пак камък).

Тема "Индукционен котлон за вграждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: