Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Globe - специалист
Здравейте.
Търся съвет за конкретен избор на водомер , спирателен кран с изпразнител и нужните елементи към тях за да бъде осъществен ремонт. Сега ще разкажа по-подробно за какво става дума. Новозакупена вила от 3 месеца на която водата беше спряна и източена. Уикенда за пръв път реших да пусна водата ,за да видя дали всичко е наред и при пускането крана преди водомера прокапа. Реално след някво време спря да капе ,но решихме че направо ще сменим водомера с нов + крана ,за да не го мислим за в бъдеще. Обърнахме се към местното ВиК и от там ни казаха че няма проблем ,но трябва да си закупим частите и ще дойдат да сменят всичко. До тук всичко точно. Месец по-рано бях отворил шахтата да гледам нещо и тогава забелязах че имаше дооста вода в нея ,а видимо водомера преди е бил и под вода ! Можеби има високи подпочвени води и топенето на снеговете беше довело до този ефект.. Почвата под шахтата е глина. Сега беше напълно сухо ,но съдейки по бетона в шахтата можеби се случва да има вода в нея! В този ред на мисли искам да закупя подходящ или поне максимално хубав водомер и компоненти към него! Като гледам размера е 3/4 на око ,но съм леко бос с останалата материя. Дали не е по-добре да взема полипропиленов кран? и холендри? Търся съвет и за конкретни модели и марки. Тръбата до водомера не е метална, както и след него. Прилагам снимки с търсене на конкретен списък с части бройка и вид, които трябва да закупя. Правя го с цел да избегна вариянта в които не съм закупил нещо което ще трябва. Схемата е че искам да съм напълно подготвен ,за да не дойдат на 15км от ВиК да кажат че нещо липсва и да си тръгнат.. Оградил съм с червено това което трябва да се подмени :)
Благодарности и хубав ден на всички :weedman: :mrgreen: :partyman:

Прикачен файл

475890286_1194663052264359_517214274035375058_n.jpg

Прикачен файл

475680284_4120161174891531_4364728125310198143_n.jpg

Прикачен файл

475703452_1338520147148745_5370015742672611_n.jpg
MamaMy - майстор
Защо не си купиш само глава за крана и не си я смениш сам? Нямаш сметка и от хубав водомер. По-добре най-евтиния защото половин година ще изкара под вода и после пак нов. :lol:
iliya_i - майстор
От ВиК ли ти казаха да си купиш водомер?
По закон водомера на къща се явява главен и трябва да е техен.
На мен от ВиК Варна ми монтираха техен с дистанционно отчитане безплатно.
Крановете и фитингите си ги купуваш.
Добре е да имаш кранове от двете страни на водомера. Единият с изпускател като сегашния.
Globe - специалист
Казаха да си купя какъвто искам. Не мога да сменя главата ,защото ще стане фонтан като го развия. А и ми се иска да е нещо което няма да ръждяса или поне не лесно.. Той сегашния си работи дори да е бил под вода.. Желанието за смяна идва от мен с идеята да сменя просто всичко.. Иначе какво ще му стане ако се мокри?
Идеята ми беше и за списък с какво точно ми трябва за да се осъществи смяната на всичко :) :partyman: :partyman:
Поздрави
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ВиК ли е "местното" или кооперация? Има голяма разлика
Ако нещо работи, не го пипай!
Globe - специалист
пон фев 10, 2025 8:13 pmn_a написа:
ВиК ли е "местното" или кооперация? Има голяма разлика
Ако нещо работи, не го пипай!
Ха сега де? ВиК си е уж. За Етрополе става дума. Отчета е сезонен и реално когато ние решим просто им даваме данните на водомера и следващия месец плащаме. Иначе нишо не плащаме през другото време. Сегашния водомер е трудно четим заради водата влизала в него. Леко е мръсен под "стъклото"
iliya_i - майстор
пон фев 10, 2025 9:32 pmGlobe написа:
Леко е мръсен под "стъклото"
Това дето е под стъклото не е вода влязла от вън в шахтата, а е вода от водопровода.
Тя ако влизаше така, така щеше и да излиза водопроводната вода.
Нещо си се объркал!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ВиК си е уж. За Етрополе става дума. Отчета е сезонен и реално когато ние решим просто им даваме данните на водомера и следващия месец плащаме. Иначе нишо не плащаме през другото време. Сегашния водомер е трудно четим заради водата влизала в него. Леко е мръсен под "стъклото"
По-горе някой спомена, главните водомери са собственост на ВиК. Което е само предимство.
Правиш партидата твоя, Вик съвсем скоро ще ти поискат достъп за да сменят водомера. Правят го на 4-5 години. Ти си направи новата инсталация, която е всичко след водомера, отсега. Ако имаш теч от водемера или кран преди водомер или тръба преди водомер, викаш ВиК, те отстраняват проблема. Ако пломбата на водомера по някакъв начин е повредена, веднага щом забалежиш, викаш ВиК...

Заявяваш колко човека живеят там и ВиК начислява служебна консумация, а при отчитане 1-2 пъти годишно изравнява сметката.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако се слага кран с изпускател, той трябва да е след водомера, а не преди него, както е сега, не знам как са го допуснали. Вземи си качествен марков сферичен кран без изпускател преди водомера. Водомерът трябва да е тип "Мокър", може да е без холендри, защото имаш, за предпочитане да бъде с дистанционно отчитане, за да не си ангажиран да осигуряваш достъп, но трябва да провериш дали вашето ВиК дружество ползва такава система и да ти кажат точно откъде да го вземеш, за да е съвместим. След водомера е добре да има кран, може с изпускател, пак препоръчвам месингов, сферичен, за да може да се сменя. Дължината в никакъв случай няма да съвпадне, тъй че ще има преправяне на тръби, не знам тези материали ти ли трябва са ги осигуриш. Вземи и някой месингов нипел 3/4" за всеки случай. Много левашко е това да идват без материали, а да ги искат от тебе. Тази шахта да вземеш да я удълбочиш и да застелеш дъното с чакъл
Globe - специалист
пон фев 10, 2025 9:45 pmn_a написа:
ВиК си е уж. За Етрополе става дума. Отчета е сезонен и реално когато ние решим просто им даваме данните на водомера и следващия месец плащаме. Иначе нишо не плащаме през другото време. Сегашния водомер е трудно четим заради водата влизала в него. Леко е мръсен под "стъклото"
По-горе някой спомена, главните водомери са собственост на ВиК. Което е само предимство.
Правиш партидата твоя, Вик съвсем скоро ще ти поискат достъп за да сменят водомера. Правят го на 4-5 години. Ти си направи новата инсталация, която е всичко след водомера, отсега. Ако имаш теч от водемера или кран преди водомер или тръба преди водомер, викаш ВиК, те отстраняват проблема. Ако пломбата на водомера по някакъв начин е повредена, веднага щом забалежиш, викаш ВиК...

Заявяваш колко човека живеят там и ВиК начислява служебна консумация, а при отчитане 1-2 пъти годишно изравнява сметката.
Партидата е на наше име отдавна. Казах им че крана е прокапал и така и така.. бих сменил и водомера! Питах какво трябва да се случи и те ми казаха : Купуваш си ги и идваме и ги сменяме... Питах има ли изискване за марка, модел, вид на водомера - казаха Не! Купуваш какъвто ти е кеф. Пломбата си седи и всичко е нормално. Инсталацията след водомера към къщата е полипропилен и не мисля да я пипам. Вътре е вързана към старата метална на къщата, но това вече ще се сменя след време. Като цяло къщата е на 16-17 години.

Тема "Избор на водомер, спирателен кран и помощ за списък с нужните части" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: