• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Niksan81 - напреднал
Здравейте, имам монофазно табло с монофазен кабел до него и строителя трябваше да ми прекара трифазен кабел, но до колкото разбрах ми е пуснал трижичков кабел, което не знам може ли да е трифазен или не, и главният електротехник не ми даде ясен отговор, каза само "те чез си знаят", та въпросът ми е има ли такова чудо като трифазен ток на трижичков кабел, или трябва двата монофазни кабела да се свържат на трифазен, това въмозжно ли е изобщо, пак не знам?
Благодаря
batkoce - специалист
Ако от електромерното табло до вашето жилище или имот има само един кабел с три жила, това не е достатъчно за трифазно захранване. Ако има два кабела, всеки с по три жила, тогава е възможно...
По закон строителят трябва да е положил кабел, какъвто е предвидил проектантът. От енергоразпределителното предприятие имат отговорности само до електромерното табло.
gogo7777 - майстор
За времянка ли иде реч?
Niksan81 - напреднал
чет фев 13, 2025 2:42 pmgogo7777 написа:
За времянка ли иде реч?
За постоянно употреба е идеята, ако това се пита, строителят ми каза, че ще го направят неговите хора още на груб строеж, сега ми казаха за случаят горе, та за това питам какво е възможно...
batkoce - специалист
Не се разбра дали има положени два кабела или един. Заглавието на темата е: "Трифазен кабел от два монофазни?"
В текста се говори за "трижичков кабел" Ако е само един "трижичков кабел" не става, ако са два "трижичкови", вече имаме шест жила и има възможност...
Niksan81 - напреднал
чет фев 13, 2025 4:23 pmbatkoce написа:
Не се разбра дали има положени два кабела или един. Заглавието на темата е: "Трифазен кабел от два монофазни?"
В текста се говори за "трижичков кабел" Ако е само един "трижичков кабел" не става, ако са два "трижичкови", вече имаме шест жила и има възможност...
Имам вързан с трижичков кабел електромер в гаража и той си е вързан в ел таблото. Имам и допълнителен кабел в ел таблото, който стига до гаража, но не е вързан никъде, за него ми казаха, че също е трижичков. Тоест трябва да се комбинират двата кабела за да стане един трифазен кабел и да се конвертира към трифазен ток?
batkoce - специалист
чет фев 13, 2025 4:34 pmNiksan81 написа:
Имам вързан с трижичков кабел електромер в гаража и той си е вързан в ел таблото. Имам и допълнителен кабел в ел таблото, който стига до гаража, но не е вързан никъде, за него ми казаха, че също е трижичков. Тоест трябва да се комбинират двата кабела за да стане един трифазен кабел и да се конвертира към трифазен ток?
Отговорът е ДА. Естествено кабелите трябва да са с подходящо сечение.
brum - майстор
Трижилен, не трижичков :) .

Казали са ти - ако са с подходящо сечение ще стане. Мен строителят ми беше пуснал 3 х 10мм2 вместо 3х16мм2. Ама докато го видя заровили, 3м подпорна стена пуснали над кабела. И си карам на 3х10мм2 сега...
Niksan81 - напреднал
чет фев 13, 2025 5:17 pmbrum написа:
Трижилен, не трижичков :) .

Казали са ти - ако са с подходящо сечение ще стане. Мен строителят ми беше пуснал 3 х 10мм2 вместо 3х16мм2. Ама докато го видя заровили, 3м подпорна стена пуснали над кабела. И си карам на 3х10мм2 сега...
3x10 и 3х16 на колко отговарят съответно като киловати, моят уж не е вързан, но ме е страх да го оголвам и не знам как да го премеря толкова точно.
gogo7777 - майстор
Ама това са въпроси, които ние трябва да задаваме, а не ти.
  • 1
  • 2

Тема "Трифазен кабел от два монофазни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: