Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
чет фев 20, 2025 8:21 pmАл_ написа:
Подовото ще прегрее
По-напред беше предложен "кабел за улуци".
Те са от типа "саморегулиращи се" - с повишаване на температурата си намаляват мощността.
Има обаче един проблем. Един такъв кабел струва колкото едно прасе готово за ножа.
ЦЪЪЪК
Та ще е добре да се използва евтин нагревател. Дори като оная рогозка или стандартен нагревателен кабел.
НООО... задължително на дъното на бидона трябва да има датчик на термостат. Щото като се стопли времето прасетата ще пият гореща вода както китайците. :-D
И задължително бидонЯ заедно с нагревателя трябва да се термоизолират защото иначе загубите ще са огромни. Варианти много.
Последно - прасетата те трябва да могат да достигат кабелите и да ги прегризват. Ясно защо. За седмица и ще ги намери вмирисани.
Но пък ще има в изобилие бели червеи за риба.
:partyman:
чет фев 20, 2025 8:21 pmАл_ написа:
Подовото ще прегрее
Кокошки поя зимата по този начин- не са се оплакали. Ни водата им е замръзвала, ни е завирала.
Терморегулатор със сензор потопен във водата, настроен според волята на стопанина. За пернатите съм настроил на 5 градуса, хистерезис 2. За свинки бих нагласил повече, но като се замисля, едно време дадо сутрин и вечер им запарваше, с това и вода, колкото си изпият. На следващата гощавка пак.
Какво е това гледане на животни, които десет дни не поглеждаш? Само на вода ли са, диви ли са?

пп. Хидра, пластмасов бидон не е като тенекиен- не губи толкова. Освен това, загубите са правопропорционални на разликата. Поне при мен разхода е повече от приятен, към почти никакъв. Бидон 40л.
BeTaTesTeR - специалист
Може да топнеш обикновен бързовар в бидона и да го регулираш с механичен таймер, като този. Според мощността на бързовара и количеството на водата ще налучкаш някаква цикличност с таймера, например пускане за 15 мин на всеки 1 или 2 часа. Може през деня когато все пак се стопля да разредиш интервала на включване, а през нощта да го учестиш.
Принципно на тея таймери им дават да комутират до 3600W, но аз им нямам много доверие на китайското реленце и ако е по-мощен бързовара бих го включил през контактор. До 1kW ако е би трябвало и направо с таймера да няма проблеми.

ТАЙМЕР 24h МЕХАНИЧЕН
hidrazin - майстор
чет фев 20, 2025 8:58 pmТрифон П.Трифонов написа:
Хидра, пластмасов бидон не е като тенекиен- не губи толкова.
Пластмасови бидон не губи толкова колкото тенекиения но и не "поема" толкова колкото тенекиения.
Все пак нагревателя ще е извън бидонЯ - по външната му площ, на дъното или и двете.
Поради ниската топлопроводимост на пластмасата и външен нагревател, то доста над 50% от енергията ще топли ... въздуха.
Или почвата/бетона или каквото е там под дъното на бидонЯ.
hidrazin - майстор
чет фев 20, 2025 9:12 pmBeTaTesTeR написа:
Може да топнеш обикновен бързовар в бидона и да го регулираш с механичен таймер, като този. Според мощността на бързовара и количеството на водата ще налучкаш някаква цикличност с таймера, например пускане за 15 мин на всеки 1 или 2 часа. Може през деня когато все пак се стопля да разредиш интервала на включване, а през нощта да го учестиш.
Принципно на тея таймери им дават да комутират до 3600W, но аз им нямам много доверие на китайското реленце и ако е по-мощен бързовара бих го включил през контактор. До 1kW ако е би трябвало и направо с таймера да няма проблеми.

ТАЙМЕР 24h МЕХАНИЧЕН
Абсолютно неадекватно! Сам се сети защо...
miroki - майстор
Това за аквариум е изпробвано без грижи. Не става дума от тези без, а със регулатор. Поставя се в туба от 5-10л вода и работи в нея, а тубата в другата вода/бидон. Захваща се кабелът на нагревателят на процепена капачка да не допира никъде нагревателят, за по-голяма надеждност. Както и изправена тубата, при свършване на водата в бидона, да не остане на сухо.

Сега така си топля само джибрите. Но върши работа за всякакви поилки. Аз лично дръжката я закачам с една тел да не пада надолу (понеже джибрите не спадат) и да не се излее вътре, но тук не е проблем протичане, за това по-близо до дъното.
Ал_ - специалист
Трифоне, я сподели какво точно ползваш за нагревател за водата на кокошките

В кръга на шегата - като се сещам за 85-о качество сушен брашнен червей, дребен и трошляк, какви пари искат тукашните "производители", има хляб в идеята с червеите
zz_stefanov - майстор
Този бидон сигурно е един кубик. прави му се фибранена/стиропорена къщичка да не замръзва и за по евтино някакъв нагревателен кабел за улуци от тия дето не са саморегулиращи с термостат по външна температура, че да не го слагате да плава във водата.
Другото е да го вкарате при прасчовците. Те надали живеят на минусови температури.
gnt69 - майстор
От години си топля виното с напревател за аквариум 300w. Има си терморегулатор влагозащитен. Мисля че реглажа на темрературата беше между 20-40 градуса.
Ето такъв примерно.
чет фев 20, 2025 9:18 pmhidrazin написа:
чет фев 20, 2025 8:58 pmТрифон П.Трифонов написа:
Хидра, пластмасов бидон не е като тенекиен- не губи толкова.
Пластмасови бидон не губи толкова колкото тенекиения но и не "поема" толкова колкото тенекиения.
Все пак нагревателя ще е извън бидонЯ - по външната му площ, на дъното или и двете.
Поради ниската топлопроводимост на пластмасата и външен нагревател, то доста над 50% от енергията ще топли ... въздуха.
Или почвата/бетона или каквото е там под дъното на бидонЯ.
Добре написано, но хипотетично.
Под дъното на бидона има фибранТ, контакт с въздуха......клони към Nano.
Дискусията върви подобно оная за подово под ламинат, а подово под ламинат, въпреки съмненията, съществува и топли.

Тема "Нагревател в бидон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: