Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hidrazin - майстор
Да бе, точно така. Сегашните нагреватели са по-икономични и ефективни от едновремешните...
Правят ги от секретни материални използвани в подводниците и космоса. :lol:
:partyman:
Николов Н. - специалист
Виж как знаеш Друго си е ,когато човечето е учило на времето,нали? :?
шоп - майстор
съб фев 22, 2025 11:45 amНиколов Н. написа:
Променят се само технологиите ,материалите и от там ефективноста на системите..
Николов, добре се посмях!

Ефективността на ВСЕКИ нагревател е почти 100%

Няма печка лъч за 10 лв, няма конвектор за 500 лв. Все едно и също е.
Svetoslavoff1 - майстор
А на практика не е едно и също. И да, ако и двата са за по 1000вт, ще отдават по толкова, това предполагам никой не го оспорва.
PIP - майстор
съб фев 22, 2025 11:11 amLazarGanev написа:
PIP, и аз мога, но защо трябва да се обиждаме? Като знаеш, че се занимавам с това (вече 20 години), как допусна, че ще говоря глупости?
Съжалявам, ако съм те обидил, не целях това. Но не виждам как ще се избие термопомпа от разликата в сметките за 2-3г от отоплението на апартамент 100м2.
LazarGanev - "Велик майстор"
PIP, аз съм монтирал 9кВт електрическо котле Вайлант на 100м2 панелка преди около 10 години. Газовият кран на блока беше под терасата на клиентката, но тя не искаше да се занимава с процедурите, искаше котле на ток. Като плати няколко сметки по 500лв, призна че съжалява, дето не ме е послушала. Ти говориш за 435лв за 150м2, което е много добре, жилище със жилище не си приличат. Но авторът на темата също говори за ужасни сметки и има 24кВт котел, така че подозирам сметки не по-малки от твоите, ако е с котле. Ако е с термопомпа, сметките ще са поне 3 пъти по-ниски или 100-120лв, т.е на месец ще спестява едни 300лв, за сезон да речем 1600лв. Един електрически котел Бош е 2250лв, има и малко по-евтини, но не много. Вместо котле аз бих предложил да речем ей ТАЗИ 10кВт термопомпа за 5400лв, т.е. 3150лв отгоре. Ти кажи при икономия 1600лв на година, за колко време се избиват 3150лв. И ако си мъж, може да се извиниш, ако не си можеш да почнеш да увърташ, че тази ТП не струва, защото е китайска и всякакви такива. Аз съм монтирал доста такива и гарантирам безпроблемна работа и отговорен сервиз, тъй като вносителят разполага със сериозна мрежа от дистрибутори и сервизи в цялата страна
hidrazin - майстор
Без да съм спеСиалист по отопление, на първо четене изпъква едно "маловажно" предимство на термопомпата.
За разлика от ел.котли, газаджийки, пелетарки ... може И да ОХЛАЖДА.
И с новите реалности приоритетите лека-полека се изместват към охлаждане а не към отопление.
Даже не са необходими данни, графики, статистики ... всеки го усеща сам.
Ама все пак ...

Прикачен файл:
ЖЕГА.png
ЖЕГА.png (103.14 KиБ) Видяна 584 пъти

P.S. Време е да вече да сеем маслини а не домати...
Маслината започва да плододава обилно след 15-20 години.
Тъкмо до тогава у нас ще се стопли достатъчно а гърците ще трябва да преминат към отглеждане на кактуси. :-D
PIP - майстор
Не го казвам да извъртам, но ако става дума за възможо най-евтината термопомпа на пазара признавам, че си прав и може и да я избие... и да се наложи да купи друга след това. Знам ли, аз тия термопомпи, които гледах за себе си почваха от 15хил. лв и колкото по-ниски са температурите, толкова по-неефективни пишеше, че са. За мен термопомпата е за хора с пари в банката.
Svetoslavoff1 - майстор
Според мен е за хора, които си правят сметката. Ако сега ми се налага да правя основен ремонт на апартамент, бих заложил на ТП.
hidrazin - майстор
съб фев 22, 2025 9:00 pmPIP написа:
... и колкото по-ниски са температурите, толкова по-неефективни пишеше, че са. За мен термопомпата е за хора с пари в банката.
Съжалявам да го кажа но бъркаш бре човек. Да, колкото по-ниска външна температура, толкова по-неефективна.
Ма да беше погледнал лика на Лазар - дори при -20°С СОР-а на термопомпата все още е около 2 ...
Демек дърпаш ток 1kWh а получаваш отопление като за дръпнати 2kWh.
И това също:
съб фев 22, 2025 10:36 amPIP написа:
Ако инсталацията е с радиатори/лири в баня и коридори бих ползвал котел, така навсякъде ще е комфортно. Ако не е все тая.
Ако инсталацията е с радиатори/лири за къв чеп въобще ти е котел (на ток както при теб) ?
За да изплащаш котел, тръби, тръбен път, фитинги...ли?
Ми то топлата вода отдавана е открита:
НАГРЕВАТЕЛ ЗА РАДИАТОР
Та в случая е все тая дали централен нагревател (котел на ток) или нагреватели във всеки радиатор/лира.
Ма не баш. Като ти "гръмне" ел.котела оставаш навсякъде без топло. Иначе само с конкретния радиатор/лира.
+ спестения котел, тръби, тръбен път, фитинги ...
P.S. Познавам два типа хора дето се отопляват с класически нагреватели на ток (котли на ток, конвектори, печки ЛЪЧ, ел. подово, Смядовски радиатори ...)
1-ви тип - не им дреме за разходите/парите.
2-ри тип - крадат ток.
Е, то има и 3-ти тип, ама няма да го охарактеризирам че не е много прилично.

P.S. 2
Извинявам се че се набутах в "Отопление" ама това си е елементарна физика.

Тема "Електрически котел или конвектори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: