• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте, начертах и пуснах за разкрой шкаф за коридора, който е с размери от 140 см (дължина), 30 см (дълбочина) и 245 см (височина). Състои се от 4 отделни шкафа хванати един за друг. Въпросът ми е достатъчно ли здраво ще бъде, ако хвана плоскостите само с винтове за ПДЧ? Купил съм такива 4х50 мм (за всеки едни шкаф) и 4х30 мм (за да ги прикрепя един към друг)?
Благодаря ви за отговорите!
Ал_ - специалист
Да не ги раздуеш с четворката? Разпробивай първо. За закрепване на секциите една към друга, не е ли по-добре това:
Изображение
съб фев 22, 2025 10:19 pmАл_ написа:
Да не ги раздуеш с четворката? Разпробивай първо. За закрепване на секциите една към друга, не е ли по-добре това:
Изображение
Ще пробия първо с 3 мм бургия и след това ще слагам винтовете. Взел съм си стяги същи. Благодаря за препоръката, тази сглобка как се казва?
nikolson - майстор
Тук я наричат свързващ болт, но може да я срещнеш и по други начини.

Има ги във всички магазини за мебелен крепеж.
emosms - специалист
Стандартно се работи с винтове 3.5, като се разпробива с 3.0. Разпробива се само първата, страницата.
За 4.0 по-скоро трябва да разпробиеш с 3.5, или поне 3.3(2)

Аз бих пробвал от отпадъци една сглобка страница към кант, как влиза с разпробито 3.5. Ако не се завива хлабаво, тр. да е ок.

С 4.0 и 3.0 предполагам ще усетиш как се завива трудно, коничната глава на винта няма да потъне в страницата, ако скъсаш винт е неприятно...

Иначе, страница към таван дъно е 50 мм дължина, страница към страница (за 18 мм плоскости) се прави с 30 мм винтове, болтове може, но няма нужда и е по-сложно.

Като захващаш корпусите страница за страница с винт, и не достатъчно разпробито, на влизане и излизане винта ще надуе и навдигне и няма да може да прилепиш плоскостите една към друга толкова добре, като стягаш.

С 3.5 втората плоскост може и да не я разпробиваш, по-малко ще навдигне като ги стягаш една към друга ако разпробиеш, но тр. да внимаваш да не я разпробиеш до край и да остане дупка.
Последна промяна от emosms на нед фев 23, 2025 10:19 am, променено общо 1 път.
zz_stefanov - майстор
Зависи от конструкцията/проекта. Ако свързваш натоварена хоризонтала към страница е добре да се поставят дибли.
emosms - специалист
нед фев 23, 2025 10:16 amzz_stefanov написа:
Зависи от конструкцията/проекта. Ако свързваш натоварена хоризонтала към страница е добре да се поставят дибли.
С дибли се прави на видими страници, за да не се виждат главите на винтовете, да не лепи смешните точки.
Но трябва по-скъп Профи шаблон за разпробиване.
Аз съм правил с евтин шаблон, за да не бяга позиционирането при сглобка (страницата да настърча 0.5 над таван/ дъно) после ги дялках с макетен нож, подлагах в дупките парченца технически фурнир 0.5 да измести колкото и накъдето е избягал центъра, и става МНОГО бавно....

Масово майсторите правят всичко с винтове 3.5, става много бързо, после лепят точки да закриват видимите глави ..
zz_stefanov - майстор
Така е. 'Майсторите' за по бързо правят така, че после се чудиш как да го оправиш.
Да, шаблонът трябва да е точен щото става мъка. Аз говоря за комбинация на дибли с винтове. Винта натоварен на срез наранява ПДЧ'то.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
След прихващане с винтове, съм слагала дибли за здравина. Без шаблон
zz_stefanov - майстор
+1 и аз.
Както се закриват винтовете с тапички, така могат да с закрият проходните дибли. Декоративно е по зле.
На село ми е така.
  • 1
  • 2

Тема "ПДЧ - закрепване само с винтове за ПДЧ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: