Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Предполагам за "опасното" се предполага в предвид към елементите по отоплителната система.
За арматурата, за тръбите, за радиаторите има спецификации с посочено макс.допустимо налягане.
Та да приемем, че "безопасното" налягане е това, което е по-малко от допустимото за всичко по отоплителната система.
И тъй като това е отоплителна система, в която се очаква топлинно разширение на течността, то "безопасното" налягане се гарантира с предпазни клапани.
Понеже не знам какви са техн.спецификации на наличните арматури и тръби, то само мога да предположа, че 4 бара е диапазона на "безопасното" налягане.
А моето виждане е по-възможност за настройване на системата с подходящ РС за налягане 2,5-3 бара.
Swiftymoves - специалист
ср фев 19, 2025 8:01 pmkozl написа:
Предполагам за "опасното" се предполага в предвид към елементите по отоплителната система.
За арматурата, за тръбите, за радиаторите има спецификации с посочено макс.допустимо налягане.
Та да приемем, че "безопасното" налягане е това, което е по-малко от допустимото за всичко по отоплителната система.
И тъй като това е отоплителна система, в която се очаква топлинно разширение на течността, то "безопасното" налягане се гарантира с предпазни клапани.
Понеже не знам какви са техн.спецификации на наличните арматури и тръби, то само мога да предположа, че 4 бара е диапазона на "безопасното" налягане.
А моето виждане е по-възможност за настройване на системата с подходящ РС за налягане 2,5-3 бара.
Благодаря. Сега системата работи по-безшумно на 3.2 бара (изходящ манометър). Мисля да пробвам с леко повишение дали шумът ще се намали още.
Swiftymoves - специалист
ср фев 19, 2025 8:01 pmkozl написа:
При 3.4 бара шумът е категорично по-малък отколкото при 2.5 бара. На какво се дължи това? Мощността на помпата изисква по-голямо количество вода в системата? От всичките "майстори" , които се изредиха, никой не се сети да пипа налягането.
Swiftymoves - специалист
чет фев 27, 2025 6:02 pmbigdragon написа:
Swiftymoves написа:
...На какво се дължи това?...
Кавитация.

За по-любознателните

Изображение
Интензитетът на централното топлоподаване също е различен. Когато е по-студено централното топлоподаване е по-силно и шумът е по-малък. Като се затопли централното топлоподаване спада и шумът се увеличава.
bigdragon - майстор
Е да де.
По-топло - повече кавитация (шум);
По-ниско налягане - повече кавитация (шум)...
Swiftymoves - специалист
чет фев 27, 2025 6:48 pmbigdragon написа:
Е да де.
По-топло - повече кавитация (шум);
По-ниско налягане - повече кавитация (шум)...
Кое е причината? Мощността на помпата?
kozl - майстор
За кавитация - често срещана причина е задръстен филтър преди помпата.
Обаче аз клоня и към добавка на въздух в системата.
Swiftymoves - специалист
чет фев 27, 2025 7:28 pmkozl написа:
За кавитация - често срещана причина е задръстен филтър преди помпата.
Обаче аз клоня и към добавка на въздух в системата.
Въздух няма със сигурност. И шумът се чува само при мен, тъй като помпата се намира точно под моята къща, в мазата. В другите къщи шум няма.
bigdragon - майстор
Swiftymoves написа:
Кое е причината?
Причината е неправилно оразмеряване на
елементи от системата.
Кавитация се получава не само в помпата,
а и на места със стесняване, като клапани
вентили и др, където има висока скорост
на потока.

ПП Някои ще ти кажат, че не е кавитация,
а дроселиране и ще са прави до някъде, но
кавитацията е явление, което се появява