• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cliffburton - специалист
Здравейте знаещи и можещи!!!

Искам да заменя джойстик с микро бутони в един проект за Ардуино.
Става дума за стъпкови мотори. Искам с 4 бутона да контролирам 4 посоки - Х ляво, Х дясно и Y напред, Y назад.
До колкото разбрах джойстика се състои от два потенциометъра. Предполагам че потенциометър може да бъде заменен с бутон.
На мен не ми трябва плавно подаване и завъртане а просто при натискане на бутон да се върти в желаната посока.

Прикачен файл

buton-mikro-6x6x45.jpg
buton-mikro-6x6x45.jpg (6.04 KиБ) Видяна 2216 пъти

Прикачен файл

joy-stick-module.jpg
joy-stick-module.jpg (105.3 KиБ) Видяна 2216 пъти
kozl - майстор
По принцип - може би да е възможно управление с бутони.
Това, което бих проверил - какви са съпротивленията на джойстика в нулево и крайно положение и ако крайното положения при работа с джойстика те устройва да свържеш бутоните с еквивалентно съпротивлвнив като на джойстика в нулево и крайно положение.
Тези потенциометри работят като делители на напрежение. Сега се замислих като ги имитираш с бутони + резистори, обаче ако натиснеш едновременно 2 бутона в една ос и ще се получи късо-шунт на потенциометъра, което на практика с потенциометър няма как да се случи и дали ще трябва и някакво съпротивление като ограничител на тока, ако няма такова някъде по веригата към потенциометрите :?
Последна промяна от kozl на пет фев 28, 2025 12:13 pm, променено общо 2 пъти.
DundyTheCroc - майстор
Ако е аналогов джойстик защо да не може, но ще ти трябват и по два резистора на ос със сумарно съпротивление, равно на това на потенциометъра.
Това е оригиналната схема:
Прикачен файл:
arduino-joystick-connections.jpg
arduino-joystick-connections.jpg (61.96 KиБ) Видяна 2201 пъти
Нещо такова трябва да стане с бутоните:
Прикачен файл:
j.jpg
j.jpg (88.28 KиБ) Видяна 2201 пъти
Така би трябвало да работи без промяна в кода.
cliffburton - специалист
пет фев 28, 2025 12:00 pmkozl написа:
По принцип - може би да е възможно управление с бутони.
Това, което бих проверил - какви са съпротивленията на джойстика в нулево и крайно положение и ако крайното положения при работа с джойстика те устройва да свържеш бутоните с еквивалентно съпротивлвнив като на джойстика в нулево и крайно положение.
Тези потенциометри работят като делители на напрежение. Сега се замислих като ги имитираш с бутони + резистори, обаче ако натиснеш едновременно 2 бутона в една ос и ще се получи късо-шунт на потенциометъра, което на практика с потенциометър няма как да се случи и дали ще трябва и някакво съпротивление като ограничител на тока, ако няма такова някъде по веригата към потенциометрите :?
Мисля че няма шанс да ги шунтирам защото ще са поне на 5см максимум 10см един от друг.
Въпросът е че го нямам този джойстик и не знам какви са съпротивленията.
cliffburton - специалист
Търсих в Гугъл но не намерих резултат какво е съпротивлението.....
kozl - майстор
По принцип потенциометрите са делител на напрежение и на теория би трябвало да стане със всякакви резистори.
Аз пък нямам опит с Ардуино, но от некъв руски форум:

Прикачен файл:
Джойстик двухосевой KY-023.jpg
Джойстик двухосевой KY-023.jpg (31.91 KиБ) Видяна 2164 пъти
hidrazin - майстор
По 10kΩ за всеки потенциометър. Потенциометрите би трябвало да са с линейна характеристика.
По принцип не би трябвало да има голямо значение каква им е стойността.
Потенциометрите работят като делител на напрежение.
Демек онова нещо отчита не съпротивлението а напрежението.
В средно положение върху плъзгача на потенциометъра трябва да има 2,5V , в едното крайно положение 0V и в другото крайно съответно 5V
Така че дали са 5, 10 или 20kΩ е все тая.
Виж схемата на DundyTheCroc - слагай резистори по 4,7 или 5,1kΩ
С 4 бутона и 4 резистора и си готов.
:partyman:
brum - майстор
Или преправяш кода да се управлява с копчета, а не с потенциометри през аналоговите входове. Което ти е по-лесно - да променяш код или да симулираш потенциометър.
cliffburton - специалист
Много ви благодаря за съветите и предложените решения!!!
:prayer: :prayer: :prayer:
Аз също търсих и попаднах на това: https://forum.arduino.cc/t/cnc-shield-s ... ing/998293
Ще пробвам пък което тръгне....
Ако някой се интересува ще споделя с кой вариант съм успял.
Ако не успея.... то ще стане ясно :supz: :partyman:
И последно "Ако": Ако някой има други идей нека ги напише.
Благодаря още веднъж!!!
torbalan - Дървен философ
пет фев 28, 2025 1:45 pmbrum написа:
Или преправяш кода да се управлява с копчета, а не с потенциометри през аналоговите входове. Което ти е по-лесно - да променяш код или да симулираш потенциометър.
+1

Самата идея, де се занимаваш с потенциометри, при условие че имаш кода под ръка, ми се вижда абсурдна.
  • 1
  • 2

Тема "Бутони вместо джойстик - възможно ли е" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: