Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
шоп - майстор
Не е ли рано за разсад от домати, който се разсажда директно навън?

Аз премахнах пикирането.
В кофичка от кислело мляко слагам х 2 семена и това е. После след 11 май директо навън.
А безколовите като рома, сан марцано, рио гранде по 12 семенца в сандъче и пак навън.
kr1100 - майстор
съб мар 01, 2025 6:33 pmnautilus33 написа:
Скоро не съм писал тук :)
За пръв път тази година имам проблем с разсада от домат. В момента е в големи контейнери нагъсто. Като пикирам поотделно в кофички от кисело мляко, до два-три дена е изсъхнал. От 15-20 растения, нямам нито едно оцеляло.
Предварително поливай пръстта в кофичките няколко пъти за да се овлажни и надолу.
Окачвай и ламБи или луминисцетни или фито.
kr1100 - майстор
нед мар 02, 2025 10:44 ammiroki написа:
И аз за пръв път имам застой в растежа. Тръгна да кръстосва и така спря за 10 дена. 4 отделни форми. Отдавам го на големият студ който беше и ледено стъкло, въпреки, че в стаята е 26 градуса.
Кофти време - няма слънце освен студа.И как в стаята дето е разсада стъклото ще е ледено ?
miroki - майстор
Лед няма, беше студено просто.
Но и в къщата беше студено, и то -17 удари за една вечер и -13 няколло, но там си расте, една педя е вече. А тези на един месец домати не са кръстосали както трябва.
Това ми е сефте. На лютата чушка саксийна видях акари, но на разсада няма.
Днес и тор сложих, въпреки, че не е от това.
...
Щях днес да го вадя в оранжерията, както миналата година, но след 5ти, като се стопли. Че дават пак минуси.
По-дебел става до май месец в оранжерията/или парника. Не е като от кофичката. То сега е почти колкото сламка дебело, това в къщата де.
miroki - майстор
Това е той

Прикачен файл

IMG_20250301_111627.jpg
Последна промяна от miroki на вт мар 04, 2025 11:35 am, променено общо 1 път.
nautilus33 - майстор
съб мар 01, 2025 6:46 pmn_a написа:
съб мар 01, 2025 6:33 pmnautilus33 написа:
... Има вече по няколко листа ...
Това е повод за пикиране. Дай снимчица дее
С един молив повдигам леко земята и издърпвам растението> После с молива правя дупка в пръстта в кофичката, слагам корена в дупката и притискам пръстта отстрани с молива за да уплътня. После поливам.

Изображение
hidrazin - майстор
От години спрях с тоя метод на пикиране (нагъсто в пръст и после в кофички).
Правя нещо като ШОП ама не точно така.
"Сея" само семена без пръст.
Като разпукат и пуснат коренче с пинсета прехвърлям в кофички с пръст по 3 от най-добре развитите.
Кофичките пълня до 2/3 за да мога допълнително да насипвам пръст. Така правят повече корени.
Като покарат, премахвам най-слабото.
Ако всички са еднакво силни, тогава вече третото го събирам с друго силно в отделна кофичка.
Първите домати навън от няколко години сея директно навън около 10-15-ти април.
ЦЪЪЪК
Разбира се под агрил за около месец без въобще да ги барам.
Миналата година 0% щета. За всичките тези години дето ги сея рано имам само ЕДНА година с щета.
От първите 15-тина корена ми измръзнаха малко листа на 4-5 корена. Падна не слана а имаше няколко мразовити дни.
Два подмених, останалите 2-3 ги оставих. Останаха слабички и ниски но пак дадоха реколта.
:partyman:
P.S. По-късно, май, сея още. Като махна агрила на първите.
Тези дето сея май месец НИКОГА не достигат тези дето съм сял април... :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон мар 03, 2025 9:51 pmnautilus33 написа:
С един молив повдигам леко земята и издърпвам растението> После с молива правя дупка в пръстта в кофичката, слагам корена в дупката и притискам пръстта отстрани с молива за да уплътня. После поливам.
Хубави растенийца.
Пръстта да е студена? Водата да е студена? С притискането да прекъсваш коренчето?

Моят опит: 1. Не поливам преди да извадя, става много лесно, но са ми в торф. Изсипвам в шепа и стръсквам, остават голи растения. 2. Всъщност пикирам подарени, моите сея по 3 семенца в кофичка пълна на 1/3 с пръст, и като поизрастват добавям пръст. 3. Не правя разсад в отоплено помещение, а на остъклен южен балкон. Сиреч на доста студено. Стават гъсто олистени къси и дебелички. 4. Вадя навън щом температурите нощем над 5 градуса. От цялата работа си спестявам суматохата около разсада и плододават нормално, сравнявайки със споделеното тук

Загиването на твоя разсад е мистерия
miroki - майстор
пон мар 03, 2025 10:45 pmhidrazin написа:
"Сея" само семена без пръст.
Рътене му казваме при нас.
kr1100 - майстор
пон мар 03, 2025 9:51 pmnautilus33 написа:
...С един молив повдигам леко земята и издърпвам растението> После с молива правя дупка в пръстта в кофичката, слагам корена в дупката и притискам пръстта отстрани с молива за да уплътня. После поливам.
Пробвай с лъжичка за кафе . Има 1 вид с плосък правоъгълен край. Обикаляш около коренчето внимателно и после с другия край загребваш заедно с пръст.
Или жертвай 1 нож за хранене и го резни да стане плосък отпред.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: