• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 22
От мобилни телефони до цифрови камери
ESPACE - майстор
Баси магазина, EPCOS кондензатор 330uF 400V за 2лв :shock:
batkoce - специалист
вт мар 04, 2025 10:24 amgogo7777 написа:
... идеята от грец менте да стане що годе читава диод. :)
Точно това става, като свържеш променливотоковите изводи на късо. Ползваш два диода в паралел. Падът си е колкото за един диод. Целият корпус на греца обслужва тези два диода и условията за охлаждане са малко по-добри.

Прикачен файл

IMG_3151.JPG
IMG_3151.JPG (67.8 KиБ) Видяна 773 пъти
ivanovbg - майстор
вт мар 04, 2025 4:45 pmbatkoce написа:
Точно това става, като свържеш променливотоковите изводи на късо. Ползваш два диода в паралел. Падът си е колкото за един диод. Целият корпус на греца обслужва тези два диода и условията за охлаждане са малко по-добри.
Глупости, при тия големи стойности на тока при Гогата, ще пати много. https://bg.neodenpnp.com/news/why-can-t ... 44259.html
batkoce - специалист
вт мар 04, 2025 5:31 pmivanovbg написа:

Глупости, при тия големи стойности на тока при Гогата, ще пати много. https://bg.neodenpnp.com/news/why-can-t ... 44259.html
На практика постоянно ползвам паралелно свързани диоди. Пускал съм на пазара малки серии от устройства, в които има такова свързване. Поне в стотици устройства съм ползвал такова свързване. Като се съобразим с физичните реалности и предвидим презапасяване, всичко си работи. При опроводяването и физическото разполагане трябва да се спазват някои правила. И за съжаление ако свържем паралелно два десетамперови диода, не получаваме един двайсетамперов, а по-малко...
iliya_i - майстор
вт мар 04, 2025 4:45 pmbatkoce написа:
Само дето токовете на двата паралелни диода не са равни. Е ще гори този с по-голям ток.
gogo7777 - майстор
Редовно ползвам двоен шотки диод с общ катод като един "диод".....обединявам анодите.
Така си правя изправителите.
:drinkers:
batkoce - специалист
вт мар 04, 2025 7:46 pmiliya_i написа:
Само дето токовете на двата паралелни диода не са равни. Е ще гори този с по-голям ток.
Пример: Свързвам в паралел два диода по пет ампера в паралел. Токът във веригата е 6 ампера, като на моменти може да достигне 7,5 ампера. Да кажем, че през единия диод вече преминават 5 ампера и той е достигнал пад 0,85 волта, както е по дейташит. Да , но тези 0, 85 волта са и върху другия диод, защото са в паралел. Заради производствени толеранси ще приемем, че той е отпушен само на половина и през него минава наполовина по-малък ток.
Да, но половината от 5 е 2,5 и сумата е 7,5 ампера дори когато по-натовареният диод достигне своя максимум. В реалността нещата са по-благоприятни. Това е реална ситуация, с която експериментирах преди няколко дни и дори поръчах платки, в които ще работят осем двойки такива диоди.
hidrazin - майстор
Ама айде молА ви СЕ !!! Свършиха се диодите че почнахте да ги спаралелвате...
Днешно време е пълно с електронен отпадък от където може да се изкормят читави неща, включително диоди.
вт мар 04, 2025 8:12 pmgogo7777 написа:
Редовно ползвам двоен шотки диод с общ катод като един "диод".....обединявам анодите.
Ся остава да кажеш че и ги купуваш?
Дори в старите АТХ захранвания 300-400W за компове масово се срещат ТАКИВА по 30А 40V
И що обединяваш анодите? Нямаш за достатъчно голям ток ли? Колко ампера са твоите?
Ако не бързаш, мога да ти наизвадя такива и подобни от камарата с АТХ захранвания кога ходя на село и остане време.

Прикачен файл:
ATX Шотки диоди.jpg

Иначе трябва да имам някъде един "патрондаш" с ТАКИВА ДИОДИ
За 15А 45V и размер 5,4мм х 7,5мм ... Падът им при 5А е само 0,27V
Ако ти вършат работа казвай че да почвам да търся де съм ги наврял.
Мога да ти пратя поне едно 30-40 броя.
ВНИМАНИЕ !
При този последния модел диоди с аксиални изводи...
Показаните параметри са гарантирани САМО ако не се скъсяват изводите.
Самите изводи са медни, калайдисани и играят ролята на радиатор.
Така че не се чудете ако някъде по платки видите "стърчащи" диоди на които краката не са скъсени и диода да е долу до платката.
:partyman:
P.S. Диоди се спаралелват при следния случай.
- Трябва ти ток 10А но имаш налични диоди само за 10А.
- Диод 10А се използва с "аванс" - демек за примерно 8А. Не трябва да му залагаш максималните параметри.
- И за да си разкараш складовата наличност, слагаш два в паралел. Така ще разтовариш диода дето ще поеме удара.
Та и ще се запасиш до към 11-12-13 ампера.
Това което написа и batkoce
gogo7777 - майстор
вт мар 04, 2025 9:16 pmhidrazin написа:
....
Ако ти вършат работа казвай че да почвам да търся де съм ги наврял.
Мога да ти пратя поне едно 30-40 броя. ...
Благодаря, но няма да ми трябват. И аз имам доста най-различни.
hidrazin - майстор
вт мар 04, 2025 10:42 pmgogo7777 написа:
Благодаря, но няма да ми трябват. И аз имам доста най-различни.
Убаво де, но смятай че предложението си остава и за в бъдеще. Докато имам налични.
Лека...
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 22

Тема "Импулсно захранване-кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: