Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
brum - майстор
Питат ме за акъл и помощ. Прави се банята в едно ново строителство и бойлера е оставен да е над вратата. А над врата е 12см тухлен зид. Няма къде другаде да иде - банята е малка и изводите за бойлера са на тази стена. Така е по проект.

Бойлера уж ще е 80 литра. Хоризонтален, защото такова е мястото. На долният етаж са го закачили някак си направо за тия 12см тухла. Ама мен не ми се струва надеждно...

Моля за малко акъли как да го закачим. Аз се сещам за Г образните стойките за климатик. И си мисля една такава хваната за плочата на тавана с набивни анкери. И бойлера да го хванем за вертикалната част която ще се пуска по тухлената стена над вратата.

Други идеи? И ако ще е този тип стойка - колко дебела да е? 2мм, 3мм? Поцинковано желязо дето ще си го боядисам отгоре добър избор ли е, че неръждаемите са по над 100лв?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Колко да е малка тая баня?
Обаждам се, щото е ужасно подтискащо чисто визуално да ти виси такова нещо нед главата, не че ще падне. Сега бойлери всякакви, вместват се...
brum - майстор
Мислехме го - няма къде да иде. Да не ровим в тази посока :) .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пон мар 10, 2025 4:45 pmbrum написа:
... Да не ровим в тази посока
Стойката за климатик е изчислена за друг тип натоварване, та не гледайте в нея

Захващането в тавана е лесно, крепежи има. На какво да увисне...
MamaMy - майстор
Сгъваш две шини на Г. Ако си мераклия ще отрежеш и две напречни за да завариш между вертикалните части. Бележеш къде трябва да са куките на бойлера и заваряваш два къси болта да стърчат за да може да се закачи. Пробий си предварително и дупките за анкерите в тавана и стената. Цялата стойка я караш след това на песакоструйка и прахово ако си табиетлия. Като стане готова само бележиш къде да са анкерите и си ти. Успех!
addicted - специалист
Автора каза да не задълбаваме в посока местене на бойлер, ама все пак.
Знаете ли колко малко вода има в хоризонтален бойлер? Ние вкъщи три години ползвахме хоризонтален 80л бойлер, вода все нямаше, все някой чакаше, все някой довършваше с шоков студен душ. За щастие бойлера протече, и се смени с вертикален 80 литров, и топлата водата никога не свърши...
Ал_ - специалист
А какво им е на шпилките директно през стената?
Дали свързани с шина от другата страна на стената, дали с подходящи шайби, и после скрити с мазилката
Последна промяна от Ал_ на пон мар 10, 2025 6:01 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
Знам за кусурите на хоризонталният бойлер.

За шпилки през стената - измазано е вече. Че е и с някакъв тапет против напукване.

Ся като се замисля една шина 50х5 ще държи добре. С една диагоналка да носи на товара. Тия за климатик нямат такива екстри, щото не са за такива натоварвания.

За боядисване - телената четка, Zinga и отгоре някаква боя. Това ще го държи маса време здраво. Въпроса е да правя ли такава или да си търся направена, че нямам грам време...
Ал_ - специалист
Те тия тапети май обикновено са 25см широки. Но щом сте решили с шини - с шини да е.
Иначе - с право си се ориентирал, че не е надеждно закрепянето директно на стената, ако не е от край до край.
Това е монтирано на място, където не се търси естетика - а и бойлерът ми излезе без пари :-D при монтажа му на друго място възразих, че крепежите са крайно несъобразени. “Те и на коча м.дете” Ами добре - само че настоях монтажниците да си тръгнат едва след като бойлерът е свързан и напълнен. И… :-D

Прикачен файл:
IMG_0869.jpeg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пон мар 10, 2025 6:19 pmАл_ написа:
... И… :-D
:shock:
:lol:

Тема "Монтаж на хоризонтален стенен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: