• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
zz_stefanov - майстор
Тънко измазване с флексово лепило. Ще се виждат контурите на тухлите, но какво от това.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Идейно е, дизайерско е, но като го чета, си е седна и а ръцете и на ушите... А и не е ясно за какво го иска, това помещение
А покривът...
Brasil - помощник
пет мар 14, 2025 9:30 pmhidrazin написа:
пет мар 14, 2025 1:46 pmBrasil написа:
...решил да ползвам OSB, ... реших, че ще сложа фазер.
Не ти трябва ни едното, ни другото. И двете ще изкарат от ден до пладне.
На всичкото отгоре тая барака евентуално ще е и някаква работилничка. Не ти трябват добре горими стени там!
пет мар 14, 2025 8:02 pmBrasil написа:
...точно тия моите, които са на 40+ години и се ронят стабилно, което не знам как да предотвратя.
Ронят се защото тухлите са калпави - от кофти глина и не добре изпечени. Това при теб е даденост и няма как да го промениш.
А какво има от другата, външна страна на тухлените стени? Ако са на произвола на времето е напълно нормално да се рушат.
А от какво е ТАВАНЪТ/ПОКРИВА ? По снимките ми прилича на ламарина или евентуално етернит?

В твоя случай най-евтиното и качествено е вароциментова мазилка.
НЕ ОТ ТАЯ В ТОРБИТЕ !!! Просто пясък и вар - хоросан. Има го в торби, могат да ти го докарат и "наливно".
Преди мазането се добавя цимент само в количеството което ще използваш за деня.
На всичкото отгоре варовите мазилки са и мощен антиспетик срещу плесени и гъби години наред.
За разлика от латекса който е развъдник на такива...

Ако стените са и външни, измазване и отвън за да спреш влагата и рушенето на тухлите.

Толкоз.
:partyman:
Идеята е да бъде склад/работилничка, но тъй като не е моя, не искам да влагам твърде много средства и усилия.

Покривът е ламаринен, прикачил съм снимки. 2 от 4-те стени са допрени до съседните къщи, а 2 са външни - неизмазани тухли. Дълги години нямаше врата и прозорец и беше боклучарник, котки влизаха и пикаеха вътре. Като цяло беше оставена на произвола, да.

Вароциментовата мазилка ми беше първата идея, но на който и майстор да съм го споменал, всички ми казваха, че съм луд да се занимавам. Предвид, че никога не съм правил нищо подобно, най-вероятно ще ми отнеме към 2-3 седмици, ще стане страшно мазало и резултатът ще е покъртителен, та затова се отказах, а идеята да не си купя готова мазилка, а да си я правя сам, съвсем ме отчайва. :lol:

Пак не разбрах какъв е проблемът с OSB-то и фазера освен пожароопасността. Предлагаха ми вариант да не ги слагам директно върху тухлите, а да си направя дървена скара и върху нея да ги закова. Това става ли като вариант, или пак е глупост? :lol:
По едно време обмислях и фибран да лепя по стените, но нещо не ми хареса естетически.

Прикачен файл

IMG_20250315_133423-min.jpg

Прикачен файл

IMG_20250315_132136-min.jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ОК, новата информация изяснява нещата.
С този покрив, ще имаш влага, ако не прокапе, то със сигурност от конденз. Има начин "без пари" да се рещи този проблем, временно и поносимо
Почисти, измети и стените, измий ги с вода и ги мини с циментово мляко. Ако го направиш с бял цимент, ще е бяло. Ако трябва, на две ръце. Ще спре да се рони, ще е чисто, напълно по силите на смотан лаик.
На тавана опъни* отгоре дебел найлон, под него агрил. Няма да ти капе на главата, няма да ти е ужасен студ

* пояснения при нужда
Brasil - помощник
Това циментово мляко в какво съотношение вода-цимент е? 1:1 ли? Нещо друго добавя ли се? С какво се нанася? С валяк ли?

За тавана пак съм решил фазер, че най-лесно. :lol: А и засега поне не капе, проверил съм го.
  • 1
  • 2

Тема "Фиксиране на фазер върху тухлена стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: