съб окт 19, 2024 7:12 pmMamaMy написа: Иванов, приеми факта, че някои хора имат различни от твоите нужди. Някои хора не желаят да си черпят сондажа до дупка както и не желаят помпите им да засмукват въздух. Всеки трябва да е информиран за различните възможности. Аз примерно стоя далеко от различни електроники където трябва и където не трябва. Автомобилите по-надеждни ли станаха след като ги напълниха с електроника? Или може би по-икономичниКакви различни нужди? Човека има нужда от вода. И кой е казал, че ще черпи до дъно? Е ако няма грам вода в къщата ще черпи пак до дъно независимо от желанието си.![]()
Електрониката ти предлага едни фалшиви екстри от които повечето нямаме нужда. Същата тази електроника трябва да компенсира недостатъците от недоброто проектиране на механиката. Като нямат качествена оптика залагат пак на електроника. Не благодаря. Не беше много отдавна един световен срив заради ъпдейт на софтуер. Аз все още предпочитам заобления аналогов свят.![]()
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg
- майстор
96 мнения в "Сондаж за вода с променлив дебит - питане за хора с опит"
ivanovbg
- майстор
Прочетох я. Сондажа му се запушва с тиня независимо от желанието му. Колкото и датчици да напуска вътре, колкото и да регулира дебита той пак ще се запуши.
Аз би направил следното: Оставям аирлифта в сондажа и до него спускам сондата. Като намалее пак дебита, без да вадя нищо пускам едно почистване аирлифта и продължавам. Така след известно време може да се поизчисти тинята от пласта и да имам нормален сондаж.
Аз би направил следното: Оставям аирлифта в сондажа и до него спускам сондата. Като намалее пак дебита, без да вадя нищо пускам едно почистване аирлифта и продължавам. Така след известно време може да се поизчисти тинята от пласта и да имам нормален сондаж.
nеwage
- специалист
съб окт 19, 2024 7:56 pmivanovbg написа: Прочетох я. Сондажа му се запушва с тиня независимо от желанието му. Колкото и датчици да напуска вътре, колкото и да регулира дебита той пак ще се запуши.това не ми е хрумвало

ivanovbg
- майстор
нед мар 16, 2025 11:31 pmnеwage написа: Имам едно питане - проблем ли ще е ако сложа възвратния клапан не долу про помпата, а горе, на изхода на тръбата? Така, ако се налага да вадя тръбата с помпата, ще мога да я източвам, за да не тежи толкова.Голям проблем. Принципно може да е и готе ако сондажа е до 10метра.
kozl
- майстор
Може би зависи от помпата и от височината на положението на клапана спрямо водното ниво в сондажа
Аз съм го правил при разлики до 30 м височина от водно ниво до най-висока точка на водопровода, с едностъпални и многостъпални помпи дори без клапан, за да се източва водопровода против замръзване.
Помпата обаче трябва да е устойчива на обратно въртене.
А не съм се сетил да разпробия клапана при помпата и така пак ще се източва водопровода с малък дебит.
Ако клапанът е долу ще задържи пълен водопровода при спряла помпа, дори разликата м-у водното ниво и най-високата точка на водопровода да е над 10 метра. Ако е горе и разликата е повече от 10 метра, ще се скъса струята, помпата ще се развърти наобратно и във водопровода може да се получи вакум. Ако по водопровода се монтира подходящ обезвъздушител, примерно в най-високата точка, това ще предотврати вакума във водопровода.

Аз съм го правил при разлики до 30 м височина от водно ниво до най-висока точка на водопровода, с едностъпални и многостъпални помпи дори без клапан, за да се източва водопровода против замръзване.
Помпата обаче трябва да е устойчива на обратно въртене.
А не съм се сетил да разпробия клапана при помпата и така пак ще се източва водопровода с малък дебит.
Ако клапанът е долу ще задържи пълен водопровода при спряла помпа, дори разликата м-у водното ниво и най-високата точка на водопровода да е над 10 метра. Ако е горе и разликата е повече от 10 метра, ще се скъса струята, помпата ще се развърти наобратно и във водопровода може да се получи вакум. Ако по водопровода се монтира подходящ обезвъздушител, примерно в най-високата точка, това ще предотврати вакума във водопровода.
Тема "Сондаж за вода с променлив дебит - питане за хора с опит" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература