• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
съб окт 19, 2024 7:12 pmMamaMy написа:
Иванов, приеми факта, че някои хора имат различни от твоите нужди. Някои хора не желаят да си черпят сондажа до дупка както и не желаят помпите им да засмукват въздух. Всеки трябва да е информиран за различните възможности. Аз примерно стоя далеко от различни електроники където трябва и където не трябва. Автомобилите по-надеждни ли станаха след като ги напълниха с електроника? Или може би по-икономични :?
Електрониката ти предлага едни фалшиви екстри от които повечето нямаме нужда. Същата тази електроника трябва да компенсира недостатъците от недоброто проектиране на механиката. Като нямат качествена оптика залагат пак на електроника. Не благодаря. Не беше много отдавна един световен срив заради ъпдейт на софтуер. Аз все още предпочитам заобления аналогов свят. :-D
Какви различни нужди? Човека има нужда от вода. И кой е казал, че ще черпи до дъно? Е ако няма грам вода в къщата ще черпи пак до дъно независимо от желанието си.
MamaMy - майстор
Прочети темата от начало.
ivanovbg - майстор
Прочетох я. Сондажа му се запушва с тиня независимо от желанието му. Колкото и датчици да напуска вътре, колкото и да регулира дебита той пак ще се запуши.

Аз би направил следното: Оставям аирлифта в сондажа и до него спускам сондата. Като намалее пак дебита, без да вадя нищо пускам едно почистване аирлифта и продължавам. Така след известно време може да се поизчисти тинята от пласта и да имам нормален сондаж.
nеwage - специалист
съб окт 19, 2024 7:56 pmivanovbg написа:
Прочетох я. Сондажа му се запушва с тиня независимо от желанието му. Колкото и датчици да напуска вътре, колкото и да регулира дебита той пак ще се запуши.

Аз би направил следното: Оставям аирлифта в сондажа и до него спускам сондата. Като намалее пак дебита, без да вадя нищо пускам едно почистване аирлифта и продължавам. Така след известно време може да се поизчисти тинята от пласта и да имам нормален сондаж.
това не ми е хрумвало :-)
nеwage - специалист
Имам едно питане - проблем ли ще е ако сложа възвратния клапан не долу про помпата, а горе, на изхода на тръбата? Така, ако се налага да вадя тръбата с помпата, ще мога да я източвам, за да не тежи толкова.
hidrazin - майстор
нед мар 16, 2025 11:31 pmnеwage написа:
...проблем ли ще е ако сложа възвратния клапан не долу про помпата, а горе, на изхода на тръбата...
А помпата ти е ... производител, модел... ?
:partyman:
ivanovbg - майстор
Имам едно питане - проблем ли ще е ако сложа възвратния клапан не долу про помпата, а горе, на изхода на тръбата? Така, ако се налага да вадя тръбата с помпата, ще мога да я източвам, за да не тежи толкова.
Голям проблем. Принципно може да е и готе ако сондажа е до 10метра.
kozl - майстор
Може би зависи от помпата и от височината на положението на клапана спрямо водното ниво в сондажа :?
Аз съм го правил при разлики до 30 м височина от водно ниво до най-висока точка на водопровода, с едностъпални и многостъпални помпи дори без клапан, за да се източва водопровода против замръзване.
Помпата обаче трябва да е устойчива на обратно въртене.
А не съм се сетил да разпробия клапана при помпата и така пак ще се източва водопровода с малък дебит.

Ако клапанът е долу ще задържи пълен водопровода при спряла помпа, дори разликата м-у водното ниво и най-високата точка на водопровода да е над 10 метра. Ако е горе и разликата е повече от 10 метра, ще се скъса струята, помпата ще се развърти наобратно и във водопровода може да се получи вакум. Ако по водопровода се монтира подходящ обезвъздушител, примерно в най-високата точка, това ще предотврати вакума във водопровода.
nеwage - специалист
нед мар 16, 2025 11:54 pmhidrazin написа:
...проблем ли ще е ако сложа възвратния клапан не долу про помпата, а горе, на изхода на тръбата...
А помпата ти е ... производител, модел... ?
винтова е, куча марка, някакво daewoo
hidrazin - майстор
пон мар 17, 2025 10:27 amnеwage написа:
винтова е, куча марка, някакво daewoo
Питам щото някои си имат вграден клапан...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Сондаж за вода с променлив дебит - питане за хора с опит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: