Вашето лично помещение
hidrazin - майстор
Хидроизолация от типа воалит или друга битумна (с или без посипка) НЯМА работа под керемиди на покрив с дървена конструкция.
Освен ако не желаете дървенията да изгние, хване гъби да да пропадне.
Ако някой се излъже да си го причини - трябва да си осигури ОТЛИЧНА вентилация/проветрение на подпокривното пространство.
За това хората са измислили благинката паропропусклива покривна мембрана.
Позволява на влагата от къщата да "излети" към керемидите и да се разсее за да не се събира по дървенията и тя да изгние.
В същото време при счупена/пукната керемида или керемиди проникналата вода не мокри тавана а отива в улуците.
Боже!!! :shock:
:partyman:
стоико - помощник
нед мар 16, 2025 9:59 pmhidrazin написа:
Хидроизолация от типа воалит или друга битумна (с или без посипка) НЯМА работа под керемиди на покрив с дървена конструкция.
Освен ако не желаете дървенията да изгние, хване гъби да да пропадне.
Ако някой се излъже да си го причини - трябва да си осигури ОТЛИЧНА вентилация/проветрение на подпокривното пространство.
За това хората са измислили благинката паропропусклива покривна мембрана.
Позволява на влагата от къщата да "излети" към керемидите и да се разсее за да не се събира по дървенията и тя да изгние.
В същото време при счупена/пукната керемида или керемиди проникналата вода не мокри тавана а отива в улуците.
Боже!!! :shock:
Супер ще се пробвам и ще разбера дали става нещо от мен.Хвана ме шубе малко но си е в реда на нещата.Като се има в предвид че имам и наръчник (на руски е)ще видим какво ще сътворя.
chapara - майстор
Добре на теория, проветрението съм го пропуснал. Имам опит с мембрана, не съм очарован, за 5 год. почна разпад. Може да е било някакво менте, посоката и е спазена, но не беше ефтина. Ефтини работи, матеряли, ги заобикалям.
От 20 години вилната къща е с воалит под керемидите, да проветрение е налично и няма намек за влага, гниене и др. производни. Тук сме да споделим опит, не за друго.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Именно, всякаквите фолиа след някое кратко време просто се разпадат, та няма смисъл, кой ще го играе филма с препокриване на покрив
Воалит с посипка е КРАЕН продукт, няма място под нищо друго.
Воалит под керемиди ще е компрометиран. Нещо върху него, да го притиска, да му тежи, комбинирано с жега-студ цикъла, води до пукнатини и прекъсвания. Ако си искал да предпазиш дървенията, си можел да намажеш с нещо, ако ще и асфалт. Фугите си остават, дишането си остава...
стоико - помощник
пон мар 17, 2025 6:29 amn_a написа:
Именно, всякаквите фолиа след някое кратко време просто се разпадат, та няма смисъл, кой ще го играе филма с препокриване на покрив
Воалит под керемиди ще е компрометиран. Нещо върху него, да го притиска, да му тежи, комбинирано с жега-студ цикъла, води до пукнатини и прекъсвания. Ако си искал да предпазиш дървенията, си можел да намажеш с нещо, ако ще и асфалт. Фугите си остават, дишането си остава...
А възможно ли е по етапно да правя покрива тъй като съм сам и е четири скатен ?Воалита скъпо ли излиза и от къде мога да го закупя :?
стоико - помощник
пон мар 17, 2025 6:29 amn_a написа:
Воалит под керемиди ще е компрометиран. Нещо върху него, да го притиска, да му тежи, комбинирано с жега-студ цикъла, води до пукнатини и прекъсвания. Ако си искал да предпазиш дървенията, си можел да намажеш с нещо, ако ще и асфалт. Фугите си остават, дишането си остава...Това което съм гледал е че се дигат керемидите сменят се счупените дъски отдолу полага се мембрана правим скарата от летви и контра летви започващи от билото и се редят керемидите
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон мар 17, 2025 11:43 amстоико написа:
А възможно ли е по етапно да правя покрива тъй като съм сам и е четири скатен ?Воалита скъпо ли излиза и от къде мога да го закупя :?
То така се работи. Скат по скат. Разпокрива се отгоре-надолу, а се покрива отдолу-нагоре. Много работа е, а най-много е работата по оправянетона дървенията. ДАЙ СНИМКИ ОТ ВЪТРЕ, да видим опакото на покрива, покривната конструкция
Трябва да предвидиш найлони и тежести, във всеки момент да можеш да покриеш скатовете и билата. Прогнозата на времето за достатъчно дълги интервали, да покриеш добре с найлон и пода на тавана, като навали да не слиза в къщата...

Воалит - Google.com ! Отде да те знаем къде си? Воалит не е трайно като керемиди, слага се на абсолютно равна повъхност ВМЕСТО керемиди

Надали си баш съвсем-съвсем сам, все има някой, баба, дете, да поддържа, да подава... Почнеш ли го, де ще идеш, ще го завършиш. Просто с еподготви максимално
chapara - майстор
Ще продължа за моя покрив от наблюдения по това което съм направил с беден опит като покривчия. Теорията е ясна, но не съм а спазвал. Покрива, наследство от тъста, е с дъсчена обшивка, но между дъските за добро или лошо има малки аралъци. Може би е за добро като се замисля за линейното проветряване м/у дъските. Воалита е най възможно дебелия, но трябва времето да е топло за да може да се отпусне при полагането. Полаган е на ивци от горе надолу с прихлупване и защипване като плоха. Там е захванат с летвите от първи ред на двойната скара с винтове. Така на всеки метър от ширината и по една летва в средата, скарата е на 50см. Защо, за да мога да правя по половин скат и да не се пързалям по воалита. После втория ред скара, надлъжно. Импрегнирал съм летвите в пвц-тръби пълни с отработено масло чрез потапяне за по пет минути. Тогава нямаше, но сеа има за почистване леки духалки на батерии. Каза се вече че реденето е от долу на горе с еднакви керемиди поне за всеки скат. При мен е така. Имам дори задни скатове с турски керемиди. Хубаво е да има ламаринени поли, които да отвеждат водата в улука и воалита да стъпи върху тях в долния край.
Сега поглеждам обратната страна на покрива като се кача, след около 20+години, няма никакви проблеми. Покрива не е затворен много плътно, а няма и да го направя.
Дано съм бил полезен и успех👍
hidrazin - майстор
пон мар 17, 2025 11:43 amстоико написа:
Воалита скъпо ли излиза и от къде мога да го закупя :?
НЕ ТИ ТРЯБВА воалит бре!!!
Трябва ти МЕМБРАНА ЗА ПОКРИВ.
Като цена е по-евтин но в случая е по-добър от воалита. От къде ще го купиш е твой избор.
Погледни ТУК КАРТИНКИТЕ
Приятно гледане и пак си помисли с какво се захващаш сам...

chapara - майстор
И като финал ще завърша. Фолиото е кеф за гризачите срещу битумните покривки. При двойната скара 6 см. са идеални тунели за изгризване на фолиото и зимуване на гризачи, ноо избора е за създателя на темата.
Успех и вяра в начинанието👍

Тема "ЗА ПОКРИВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: