• 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
пет апр 12, 2024 11:22 pmpipilica написа:
пет апр 12, 2024 6:59 pmhidrazin написа:

Скоро очаквам тирове панели на 1-2 години с цена макс. 25% от новите да залеят пазара в БГ.
Значи да не бързам с покупка на панели, ще ги чакам тия хитреци.
Нещо грешно си разбрал. Цитата е на шоп и така както си го праснал, излиза че аз съм го писал.
А това няма как да стане. Та моля оправи си цитата...
:partyman:
pipilica - майстор
Сориии, оправих го.
Мислиш ли че няма да стане.
Детето - специалист
пет апр 12, 2024 11:26 pmbrum написа:

И за времето - странно много слънце за април има. От как почна тоя месец мрежата не сме ползвали. Ток в излишък има всеки ден.
Найстина има много добив, при мен принудително се изключвам от мрежата за да премахна минималната консумация която я има.
На втория Гроват вързах 4х455W панели и съм ги сложил хоризонтално. До 1600W стигат без проблем, засега повече не съм виждал да дават.
radko87 - помощник
Интересна тема. В началото следях с интерес пътя на brum. После някак темата изпадна от радара ми, понеже живеех в апартамент. От около година съм в къща и след няколко инцидента, които ни оставиха без ток за по 2-3 часа си върнах фокуса. Тъкмо пуснах в експлоатация една малка система за лично ползване и да работи като резервно захранване, когато мрежата я няма. Икономическата изгода от начинанието го оставям на страна. Мен целите са ми да си поиграя, да имам резервно захранване за критични вериги и каквото остане да работи в посока по-ниска месечна сметка. Къщата ми е с трифазна партида, но реално нямам трифазни консуматори. Мерих струвах и накрая стигнах до компромис, понеже гонех и цена от под 10к лева. За това се спрях на монофазен инвертор и пренаредих малко кръговете, така, че да мога да покрия критичните за мен товари, дори когато няма електричество - хладилник, осветление, телевизор, NAS + оптичния приемник, рутер и гаражната врата. На същата фаза е и единия канален климатик на къщата, така че каквото остане се използва за отопление/охлаждане.
Ето какво купих и на каква цена:
  • 8 броя панлеи Longi 430W LRP - 1389 лв с ДДС
  • Алуминиева баластна конструкция за плосък покрив (10 градуса) + болчета, заземителна планки- 800 лв с ДДС
  • Хибриден монофазен инвертор Deye 6KW - 2100 лв
  • 2 броя baterii LifePo4 Deye 5.12 kw Se-g5.1 Pro B - 4860 лв с ДДС
  • NH00 тяло товаров разединител + 2 броя 160А NH00 стопяем предпазители с крива gBat - 170 лв с ДДС
  • 2 броя табла Legrand 80лв с ДДС
  • 10 метра кабел 3х6 CBT - 80 лв
  • По 10 метра черен/червен соларен кабел 6мм - 35 лв с ДДС
  • DC 25A автоматичен прекъсвач, DC аресторна защита, DC стопяем предпазители, AC аресторна защита и няколко AC автоматични предпазители и разни други аксесоари - около 400 лв с ДДС
  • Кабелни канали Леграно около 200 лв с ДДС
  • 3 заземителна кола около 75лв с ДДС
  • Технически проект + документи от правоспособен проектант за да регистрирам системата в електрохолд и общината 770лв с ДДС

Общо 10 959 лв за части. Труд от мен. Малко издъних бюджета, но … съдба :D

Системата работи от около седмица и за сега покрива очакванията ми. Успявам да използвам близо 90% от енергията, която могат да генерират панелите в момента. За последната седмица съм произвел мало над 80 кв/ч и съм консумирал от мрежата още 20 кв/ч.

Доволен съм от инвертора за сега.Китаец е, но има много функционалности и за сега работи безупречно. При отпадане на мрежата успява да превключи за под 8ms и телевизори, лампи, рутери етц. не разбират какво се е случило. Не ме плаши спирането на тока вече. Най-малкото имам ток да си отворя гаража :D
Щеше да е оптимално да взема 3P 12KW с небалансирани фази, но там цената отива на още един 2500 лв + още батерии щеше да ескалират нещата с играчката.
Детето - специалист
Аз да попитам Brum за неговата батерия и какъв е макс. ток с който може да я зарежда. Смисъл дали макс. ток зависи от БМС.
При мен е 75А и не виждам от БМС от къде мога да кажа да бъде повече ако искам. Инвертора може до 120А ако не се лъжа, но каквото и число да задам инвертора го връща на това което му каже БМС.
brum - майстор
Инвертора може да подаде максимум 70-80 при мен. Иначе с 300Ah клетки и на 300 мога да зареждам :) .

БМС-а е отговорен по принцип да подаде към инвертора колко максимум може да бъде тока на зареждане.

А за Радко - за тези пари си се справил блестящо. И батерия имаш, и инвертора е добър. Браво! При това узаконена инсталация!
Virtex - майстор
Въпрос за ползвателите - как се държат централите ?

нед окт 20, 2024 8:11 pmradko87 написа:
8 броя панлеи Longi 430W LRP - 1389 лв с ДДС
В крайна сметка какво взе като панели и защо оригинално се насочи към 430W, когато е имало по-големи като мощности ?

Питам, защото е интересен въпроса "по-малки" панели (1.7м х 1.1м ) с по-ниска мощност или "големи" (2.3м х 1.нещоси м), но с по-голяма мощност.
пет мар 04, 2022 4:37 pmbrum написа:
...
батерия добави ли към СМА-то и ако да - каква и как се отразява на ползването на системата ?
шоп - майстор
Лично аз предпочитам по-малките панели. Понеже си правя всичко сам, по-лесно си ги качвам и монтирам. По корави и здрави са рамките.
brum - майстор
Преди повече от година пуснах батерията. Зимно време сметките са на половина, лятно време са на нула.
Virtex - майстор
съб апр 05, 2025 8:30 pmbrum написа:
Преди повече от година пуснах батерията. Зимно време сметките са на половина, лятно време са на нула.
Кой инвертор (не съм стигнал до него като инфо) е ако не е тайна и сам ли го монтира с батерията ?

SMA-то имат интересни възможности.

Питам, понеже има различни схеми на свързване в зависимост от вида инвертер.
  • 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: