Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Не е, но е от полза, че да са ни гъзовете неразпрани.
До 50+ не съм страдал от миди, макар редовно, през годините да сме ги стъргали около Варна, поръчвали на Норда и пр. Редроци.
Никога не е късно, та да не казвам голяма дума, хихи!
MamaMy - майстор
Късметлия! Явно местните имате имунитет. Едно приятелско семейство изкараха отпуската във Варненската болница. Детето им беше малко, под 6г и се отърва на косъм. На дъртите по няколко промивки на стомаха и 3-4 системи. Ще помнят последните си миди до живот. Сега никой от тях не ги помирисва.
hidrazin - майстор
съб апр 05, 2025 11:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ох котьооооо!!!
Пфуууу... :vom:
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ами не знам, мидите ги вадехме и варяхме. По-пресни няма как. В наше време, ям миди на фермата. В Русе ям други неща. Пък и тук си знаем кога ги карат в ресторанта, ако се налага да ги ядем.... :-) Брат ми, кат петгодишен повръща цяла нощ, но си знаехме, че е щото изяде всичките миди...
Като деца ги ядяхме направо от черупката.
Нашата тайфа ходехме на рибарския плаж, до "Север 2" едно време, накрая чак. Там плющяхме попчета по камъните, а мидите, преди да бъде извадена от водата, за да не се затвори, се разтваря и .........
И тогава плажуващите си пикаеха в морето, но нямаше толкова химия в урината и минаваха допинг контрола.

Охлюви не ядете ли бре?
Тая тавичка само за подобни специалитети я ползвам. В случая са охлюви по бургундски- рецепта оригиналдъ в емайл, от едно време.

Прикачен файл

DSC_0268.JPG
MamaMy - майстор
Мидите или ги варяхме или ги печахме на ламарина. Ходехме на някакви рекички и за раци. Доста раци съм похапнал също. Едно време имаше неохраняеми плажове на които можеш да разпънеш палатка и да запалиш огън. Нямаше мутри концесионери. Нямаше хотели на всеки метър. Е, случвало ни се е да ни гонят, но дори на охраняем плаж като си изчистиш сутрин след теб и после не те закачат. Но не да заровиш огъня само за да отбиеш номера. Поляците правеха подобни глупости. На другия ден току някой се спъне в някой недоизгорял дънер или изскочи от пясъка плик пълен с фасове.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Темата след първа страница трябва да иде в Говорилня :-)
Помня, безметежно плажуване на Варвара, миниатюрно каменно заливче, точно под Онова дърво, ядяхме яхния от каквото уловим. Миди, скариди, някое глупаво попче... Когато си навън, ядеш каквото има
kr1100 - майстор
съб апр 05, 2025 10:56 pmMamaMy написа:
Късметлия! Явно местните имате имунитет. Едно приятелско семейство изкараха отпуската във Варненската болница. Детето им беше малко, под 6г и се отърва на косъм. На дъртите по няколко промивки на стомаха и 3-4 системи. Ще помнят последните си миди до живот. Сега никой от тях не ги помирисва.
Не са били пресни. Или са извадени от канала където е стария мост. Бъкат от Менделейци и мазут.
Събират се само захали скала. И яко дърпане или стъргане с нож. Аз си предпочитам гагана за стържене. И веднага ръчна центрифуга , промиване няколко пъти и в тенекия -пускат собствена вода. Като заврат сваляне и изливане на водата./ Рапаните искат 5 мин да ври водата ? И после ядене на корем топлички.
Ама с рапаните вече зор 0 дребни с лупа да ги гледаш и малко. 2016 г. беше урожая.
Тази годиня няма да се мъча - с този разлив не се знае докъде е стигнал батака мазут и колко разлива ще има до лятото.
Anatolkin - помощник
съб апр 05, 2025 11:47 amn_a написа:
Легионела
хлорни таблетки в бидоня

Тема "Включване на резервоар към водопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: