Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Привет група
Няколко дни не можах да пиша, интересно се е заформила темата ...
Водата ще се ползва за WC, къпане , миене.
Пълнене от водопровод, стига да има вода в тръбата де.
Двора има денивелация, от мястото на резервоара до душ/мивки и прочие консуматори има горе долу 2м разлика във височина.
Това със смесване с дъждовна вода май не е добре, нали? Понеже е много слабо налягането, каква помпа да си взема или хидрофор е по-добре?
gogo7777 - майстор
Качи бидона на тавана. Пълни го при нужда.
Какво и е на дъждовната вода?
:drinkers:
Страхотна песничка

hidrazin - майстор
пон апр 07, 2025 8:14 pmbercut написа:
Водата ще се ползва за WC, къпане , миене.
Пълнене от водопровод, стига да има вода в тръбата де.
Двора има денивелация, от мястото на резервоара до душ/мивки и прочие консуматори има горе долу 2м разлика във височина.
Това със смесване с дъждовна вода май не е добре, нали? Понеже е много слабо налягането, каква помпа да си взема или хидрофор е по-добре?
Здрасти. Кофти история и ще става все по-зле. Водите намаляват но това е друга бира.
За WC, поливане ... няма проблем. Дори и и с вода от улуците. За миене/къпане не е много О.К.
Кака (n_a) предупреди за ЛЕГИОНЕЛА-та - не е честа но е напълно реална опасност.
По принцип градските/селски водопроводи и източници се хлорират периодично. При смесване на вода от ВиК и дъждовна ще има някакъв шанс водата от ВиК да хлорира и тази от олуците.
Ама аз не бих разчитал на това.
За да ти е мирна главата - един съвет от мен.
Бидона го сложи под земята като горния му край е поне на метър под нивото на почвата или в студена изба под земята.
Там температурата е под 20 градуса което е условие да няма активна легионела.
Тя "вирее" между 20 и 50 градуса. Демек водата която съхраняваш трябва да е или студена, или гореща. В твоя случай - студена.
Това не изключва периодично хлориране и почистване на бидона.

Относно помпа/хидрофор - вземи си хидрофор с електронен пресостат. Ще ти зашити помпата ако бидона се зипразни.
За сега - толкова. Мисля че е предено ясно.
:partyman:
P.S. Ама това си е мое мнение не си длъжен да се съобразяваш. И за твоя сметка де.
Щото одеве ме обвиниха че налагам мнения и се боря за "народна власт"... :weedman:
gogo7777 - майстор
пон апр 07, 2025 10:29 pmhidrazin написа:
Щото одеве ме обвиниха че налагам мнения и се боря за "народна власт"... :weedman:
Ако се готвиш за избори, да знаеш, че съм корумпирана личносг. :lol:
hidrazin - майстор
пон апр 07, 2025 11:02 pmgogo7777 написа:
Ако се готвиш за избори, да знаеш, че съм корумпирана личносг. :lol:
Колко? ... :lol: :lol: :lol:

Намери бах кого да да бъзикаш на тая ... работа. :evil:
:partyman:
MamaMy - майстор
Що е то корупция?
Това е далавера в която аз не участвам. :)
burkov - специалист
На вилата и ние сме постоянно зле с водата.
Сложих един 200 литра на втория етаж да държи нещо, но не може да прекара през бойлера.
Сложих и 500 л. в бараката и една малка помпичка - нещата заспаха.

Хем налягане имам, хем и вода когото ми трябва.
Резервоара в бараката се пълни с поплавък. Пускам и по една таблетка хлор от време на време.
В къщата имам 3 филтърна система и UV лампа за дезинфекция, та допълнително съм се подсигурил.
Само омекотяване остана и ще е по-хубава от на Искъра :lol:

Водата се ползва за къпане и миене, за готвене си носим по 10-20 литра на ходене.
Цялото това е много хубаво, ама е хем скъпо, хем страшна занимавка.

Правя го по здравословни причини, но ако имаше как да не се занимавам, щях да мина с един бидон и малко хлор на самотек.
color - специалист
вт апр 08, 2025 10:35 amburkov написа:
На вилата и ние сме постоянно зле с водата.
Сложих един 200 литра на втория етаж да държи нещо, но не може да прекара през бойлера.
Сложих и 500 л. в бараката и една малка помпичка - нещата заспаха.

Хем налягане имам, хем и вода когото ми трябва.
Резервоара в бараката се пълни с поплавък. Пускам и по една таблетка хлор от време на време.
В къщата имам 3 филтърна система и UV лампа за дезинфекция, та допълнително съм се подсигурил.
Само омекотяване остана и ще е по-хубава от на Искъра :lol:

Водата се ползва за къпане и миене, за готвене си носим по 10-20 литра на ходене.
Цялото това е много хубаво, ама е хем скъпо, хем страшна занимавка.

Правя го по здравословни причини, но ако имаше как да не се занимавам, щях да мина с един бидон и малко хлор на самотек.
Бихте ли споделил каква UV лампа използвате, колко вата е и какъв дебит и дават че може да обработи.
burkov - специалист
Ползвам VIQUA, защото ни е кофти захранващото напрежение и тази беше единствената която намерих с външно захранване от 110 до 240 волта. 30 вата, малко над кубик на час дебит. За нашите нужди и калпава вода, върши чудесна работа.
Това е модела, но вече не се предлага https://pavirani.com/uv_%D0%BB%D0%B0%D0 ... -1523.html

За радост, все още се намират консумативи.
Последна промяна от burkov на вт апр 22, 2025 6:11 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
С ВОДАТА шега не бива. :cool: Нито физиката, нито химията са наясно с нея :wink:

Тема "Включване на резервоар към водопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: