Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Не знам как е по вашенско, но при мен доста поражения по овошките от късния сняг. Кайсии, сливи, почти тотална щета, прасковите също доста засегнати. Но поне имат жива зелена маса дръвчета и ще ги гледам само за хубост тази година.
Обаче райската ябълка е изцяло като попарена, няма едно живо листенце. Дали ще се съвземе...? Клъцнах с ножицата няколко клонки, не са изсъхнали и имат зеленина вътре. Такова чудо с нея досега не ми се беше случвало.
imegogo - специалист
Ще тръгне според мен в Софийско положението не е по-добро два три дни подред падаше -4-5 градуса
miroki - майстор
При мен праскови и кайсии са 100% щета от февруарския студ. Измръзнали са още като малки пъпки от -17. Сливите и те (бляк даймъна). Само стенлито цъфна и после мина сланата. За сега цъфнаха и измръзнаха черешите, и май друго освен дрян не е цъфтяло. Сега почнаха ябълки и круши.
Малко над 20 малини засадих есента и явно 100% измръзнали. Това ми е последното есенно засаждане. Нямат шанс да се развиват цяло лято и поредна култура губя от есенно засаждане. Явно за моя климат е зле.
Djack - специалист
пон апр 14, 2025 8:52 amSvetoslavoff1 написа:
..........
Обаче райската ябълка е изцяло като попарена, няма едно живо листенце. Дали ще се съвземе...? Клъцнах с ножицата няколко клонки, не са изсъхнали и имат зеленина вътре. Такова чудо с нея досега не ми се беше случвало.
Че не е ли рано за райската ябълка? Моите нямат още омут да се разпъпват, камо ли да имат листенца.
Svetoslavoff1 - майстор
miroki, и аз есента садих малини - 2х5м реда. Голяма заигравка - 2 рова, дълбоки по около 40-50см, та раст отпадъци, та компост, та оборски тор, че и минерален за разкош :) Ами на 50% загуби досега, но се надавам да намалеят, че някои разбутани уж изсъхнали имаха живи коренчета.
Джак, цялата беше покрита с крехка зелена маса и сега направо му става болно на човек като я погледне, спаружена до немайкъде :(
Djack - специалист
пон апр 14, 2025 9:51 amSvetoslavoff1 написа:
.......
Джак, цялата беше покрита с крехка зелена маса и сега направо му става болно на човек като я погледне, спаружена до немайкъде :(
Моите явно са по-късни! Два сорта сях - безтанинови, ама не помня какви бяха. Дано да устискат, че вече 10 години се мъча да ги захвана. Сефте се задържат втора година. Още са на съвсем леки зачатъци на пъпки, иначе ги проверих - клонките са меки и еластични.
miroki - майстор
пон апр 14, 2025 9:51 amSvetoslavoff1 написа:
miroki, и аз есента садих малини - 2х5м реда. Голяма заигравка -
Аз през 50-70 см ги засадих два сорта. Мисля 24 броя но с лопатата индивидуални дупки направих. Казаха ми, че при по-тежки случаи избива като издънка от земята. Сега чакам още една седмица и ако няма издънки ги вадя за проверка и сея нови. Че ще изпусна сезона на засаждане.
По предната есен 35 рози дамаскени избиха и тръгнаха топлото време за трифон зарезан с по 2 клонки листа бяха и измръзнаха всичките до крен. Сега новите седят под туби да не ги изпусна.
Мерак ми беше малина Сугана да захвана но 0.
...
При мен миналата година началото на май ме удари още една слана (писах тук за случая). Така, че е рано за очаквания. То какви ли очаквания освен да кося овощната градина 4-5 пъти и да няма какво да бера. Иначе медната златка си е жива убих една.
vlax - майстор
Моите ябълки раждат през година.Миналата нямаше и тази година им се падаше да имат много.Но срещу природатане можеш да се бориш.То както е тръгнало ще идваме вече на Варна и Бургас да караме ски. :?
:partyman:
kr1100 - майстор
Абе не ми се мисли за ябълки и сливи - боря се с тревата .От топлата зима стана висока, а и времето калпаво дъжд, сняг , бурен вятър. Кося ударно и съм в готовност за пръскане.
Лек оглед - кайсията е оцеляла - има зелени плодчета , до нея зарзалата не съм я заглеждал, Оглед на сливите ранните почти тотал щета.Сега цъфтят вишни и череши, ябълки и круши и прасковите -късни.
Арониите и дряновете бяха цъфнали и не знам там какво ще излезе..
На една млада ябълка ф6-7 см видях дупка в стъблото - явно корояд скорошен и наврях 1горещ поялник с тънък връх в дупката и уморих гадината. За сигурност пръсна и малко Добер че със спринцовка и замазах дупката.
Лоша работа и в Турция са спрели Добер а.
hidrazin - майстор
вт апр 15, 2025 9:01 pmkr1100 написа:
Лоша работа и в Турция са спрели Добер а.
Какъв е тоя Добер? Да не е син на цвят? :?
:partyman:

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: