Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
На схемата от първия пост са и ДВАТА варианта.
Но пък изображението е с кофти качество и някой може да не забележи че долу е написано L2/N
Демек свързване на бобината между L1и L2 или между L1 в N в зависимост от монтираната бобина.
И вече писах че висящия син кабел ми навява че бобината е за 230V но при ЕлМРАК няма сигурност и не ми се гадае.
Та докато човека не види какво пише на контактора, всичко е като да хвърляш "ези-тура".

Прикачен файл:
Схемата.jpg
Схемата.jpg (51.29 KиБ) Видяна 944 пъти

:partyman:
Baлepu - специалист
Какво означава "N"?
Прикачен файл:
IMG_20250415_202600.jpg
IMG_20250415_202600.jpg (98.67 KиБ) Видяна 931 пъти

Пп: хидразин ме е изпреварил.Питането ми беше към Илия.
fbr - майстор
Възможно е и да бъде от новия тип, с широк диапазон на задействане на бобината. Каквото и напрежение да подадеш на бобината, 110 до 400V все работи.
valentino76bs - майстор
Вместо да се чудиш кое как е свържи я първо на 230 волта.Ако затвори добре контактора и не бучи ясно.Може да го бутнеш с някоя клечка да видиш дали лесно ще отлепи.Понеже има контактори с бобини на 400 и като им подадеш 230 волта затварят(даже и не бучат) но не държат добре.
Baлepu - специалист
Да свърже първо на 230V, ама той май хабер си няма.
Трябва да подадеш фаза (на 5/L3) и нула (на синия долу).
Прикачен файл:
IMG_20250416_132027.jpg
Прикачен файл:
IMG_20250416_132147.jpg

След натискане на "пуска", контакторът трябва да щракне и задържи надеждно, без бръмчене.
Ако не си се отказал всъщност, добре би било да ни покажеш двата кабела - този който ще влезе и този който ще излезе от контактора. Или поне ни кажи с какви цветове са им жилата.
Не каза също дали помпата е през ДТЗ?
dinev_d - помощник
Здравейте,
бобината е на 230V, модификацията е 43091.
Повече снимки не мога да ви приложа, че пускателя не е при мен (в селото е).
Прикачен файл:
1744703627653.jpg
Baлepu написа:
Да свърже първо на 230V, ама той май хабер си няма.
Трябва да подадеш фаза (на 5/L3) и нула (на синия долу).

След натискане на "пуска", контакторът трябва да щракне и задържи надеждно, без бръмчене.
Ако не си се отказал всъщност, добре би било да ни покажеш двата кабела - този който ще влезе и този който ще излезе от контактора. Или поне ни кажи с какви цветове са им жилата.
Не каза също дали помпата е през ДТЗ?
Благодаря, @Валери! Наистина съм лаик, но въобще не съм се отказал да го свържа. Просто наистина няма кой, за мое съжаление...
В петък ще снимам 2-та кабела и ще ги пусна тук. И не, няма ДТЗ пред помпата.
Baлepu - специалист
Мислех си ... да предложиш ПВ за продажба или бартер за ДТЗ (+ някакъв "шалтер"). Тук принципно не бива, но ... От колегиалност дали пък някой няма да свърши работа ... Моторната ти защита първо е твърде голяма за да има смисъл от нея, второ - помпа практически не се претоварва.
valentino76bs - майстор
ср апр 16, 2025 5:37 pmBaлepu написа:
Мислех си ... да предложиш ПВ за продажба или бартер за ДТЗ (+ някакъв "шалтер"). Тук принципно не бива, но ... От колегиалност дали пък някой няма да свърши работа ... Моторната ти защита първо е твърде голяма за да има смисъл от нея, второ - помпа практически не се претоварва.
Абе тя и силовата част трябва да се завърти през всички пера.
dinev_d - помощник
Здравейте, първо Честит Великден на всички ви.
Здраве и благополучие на вас и на семействата ви!

По темата, прикрепям снимки на 2-та кабела. Входящият се оказа 4-жилен, а не 5. Явно като се е скапал стария пускател, съм взел фаза и нула от него и съм ги свързал в контакта. Кабелът след контакта, който влиза в помпата, е 3-жилен. Помпата е заземена с метален кол до нея (не бях обърнал внимание!)

Прикачен файл:
1000003451.jpg
Прикачен файл:
1000003455.jpg
Baлepu - специалист
По 4-жилния кабел какво имаш - фаза по черен или кафяв, нула - по син и жълто-зелен? Или по друг начин?
Пак ще те агитирам да се откажеш. Наистина ли ти се вижда много по-функционално, удобно с това ПВ, от колкото с един ключ (за бойлер например)?
И за ДТЗ-то - не го намираш за нужно?

Тема "Свръзване на въздушен пускател ELMARK LT5-D093" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: