• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
DundyTheCroc - майстор
Сега гледам наличните данни за Испания, производството им на ток е както следва откъм основни източници:
Вятър 22 процента
Соларки 21 процента
Фосилни горива 23 процента
Атом 20 процента
Предвид, че това е средна стойност мога да предположа, че вчера по обяд дяла на соларките е бил много по-голям и не са успели да си балансират мрежата, но това не очаквам да го кажат по новините.
Фотоволтаичните и вятърните не са ли най-лесно ограничаваните?
Така излиза да е проблема в системата за балансиране. Не се е справила?!

пп. Горещи новини от последния час.
https://news.bg/disasters/iberiyskiyat- ... hivot.html

"индуцирана атмосферна вибрация", предизвикано от екстремни температурни колебания в Испания"
DundyTheCroc - майстор
https://business.dir.bg/energien-pazar/ ... emiya-sriv
Изведнъж се били загубили 15 гигавата, сега да не вземат да обвинят китайците, че са им спрели инверторите на соларките.
kozl - майстор
13:13 на 13 януари 1978 г.: Денят, в който токът изчезна от цяла България
Причината за енергийния колапс се корени в свръхнатоварване на електропровода „Дружба“, който свързва българската мрежа с тази на Румъния и Съветския съюз. При отсъствието на достатъчно вътрешно производство на ток, напрежението върху далекопровода води до спиране на генератор в ТЕЦ „Бобов Дол“. Оттам, като домино, се изключват една по една централите в страната – включително и новите по онова време блокове 1 и 2 на АЕЦ „Козлодуй“. Наложило се е спешно да бъдат включени аварийните дизел-генератори за охлаждане на реакторите.
Без електричество остават всички – домове, болници, индустриални предприятия и административни учреждения. Единствените съоръжения, които остават частично в действие, са някои водноелектрически централи. Служителите на тогавашния Системен електроенергиен диспечерски център започват поетапно възстановяване на системата – първо с включване на ВЕЦ-овете и поетапно зареждане на потребителите по региони. В рамките на около осем часа електроснабдяването е частично възстановено, но пълната стабилизация отнема цяла седмица.
В онези години енергийната ни система е работела на границата на възможностите си. Липсвали са резервни мощности, а практиките за поддръжка и реакция в критични ситуации са били далеч от съвременните стандарти. Енергетиците и до днес си спомнят как никой не е желаел да поеме отговорност за грешките, довели до колапса.
Поуките от историята
Енергийната криза от 1978 година остава един от най-важните уроци за нуждата от добре поддържана, модерна и надеждна енергийна инфраструктура. Както се вижда от случая в Испания, опасността не е отминала – дори и в 21 век. Само постоянни инвестиции в основни енергийни мощности и поддръжка на мрежата могат да гарантират сигурност на населението.
Балансирането - аут. Това го не помня :?

Аз помня некъв режим в Софето 3 към 3. Три часа има ток, три нема. Ма не помня коя година, а в нета чета 1984-1985 г. :?
Е тва е начин за балансиране, при тва работещ :-D
fbr - майстор
вт апр 29, 2025 9:27 amТрифон П.Трифонов написа:

"индуцирана атмосферна вибрация", предизвикано от екстремни температурни колебания в Испания"
Сиреч, затоплистите пак са прави. Да живей Урсула.
пишман_майстор - майстор
Нещо не ми се връзват нещата, ма времето, та времето...
Температурни колебания!? Има ли някой да вярва на това?
Или да е станало -60 до + 60 и да не съм разбрал..
Какво значи екстремни темп. колебания?
Гогъла:
"Екстремността на климатични явления се определят от наднормени стойности, значително превишаващи средните и/или абсолютни."
gogo7777 - майстор
вт апр 29, 2025 8:55 amkozl написа:
Аз без да съм специалист си мисла, че системата за балансиране се е разбалансирала.
:lol: :lol: :lol:
Логично.

И аз не съм в час, но все си мисля, че енергията от ВЕИ трябва да се локализира от мрежата. Толкова ли не могат да го измислят.
chapara - майстор
Не се работи към локализиране
Ето как правят в Испания. Сестра ми живее там, на Балеарските острови в къща. Само с/у заявление или подобно съгласие, държавата им постави, безплатно, волтарици на покрива с всичко необходимо. Сега си ползват безплатен собствен ток и излишъка го изкупува държавата, а ако имат нужда им продава. Вместо да унищожават полезна зема и да има далечен пренос има държавна политика, покриви, предимно плски и поддръжка. Те ще се оправят, Ние - НЕ!
вт апр 29, 2025 11:02 amchapara написа:
Не се работи към локализиране
Ето как правят в Испания. Сестра ми.....[/b]!
Испания я видяхме. Ще има още малко цветни боички и конфети за гледане, после нещо друго, и така.

пп. Захранването на полуострова е възстановено- токущо обяви наша основна медия.
На кадрите се видяха светлините на град, а също се чу и неистовата радост на жителите му!
Забележително е колко зависимо и уязвимо е съвременното общество от достъп до ел. енергия. Ужас!!!
hidrazin - майстор
вт апр 29, 2025 9:34 amDundyTheCroc написа:
Изведнъж се били загубили 15 гигавата, ...
Вече се появиха и спекулации че CERN е виновника.
Може да са правили тестове и да са дръпнали много ток. :-D

:partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "В Португалия и Испажия настъпи Blackout" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: