Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
MamaMy - майстор
Ако тавана не е обитаем няма да е голям проблем, но при положение, че си си платил за качество, а те от мързел са ти разсипали и бетона...
Аз не бих им платил. Ако пък бетона ти е пристигнал в такова състояние щях да се разправям с бетоновия възел. Недопустимо е с такива материали да се работи. Видяхме в съседна Турция подобни простотии до какво доведоха. Видя се точно къде са правени глупости и икономии в бетона и зидарията.
radius - майстор
И от уважение кажи мангали ли са, макар да ме съмнява да си признаеш.
fauda - помощник
вт апр 29, 2025 10:34 pmMamaMy написа:
Ако тавана не е обитаем няма да е голям проблем, но при положение, че си си платил за качество, а те от мързел са ти разсипали и бетона...
Аз не бих им платил. Ако пък бетона ти е пристигнал в такова състояние щях да се разправям с бетоновия възел. Недопустимо е с такива материали да се работи. Видяхме в съседна Турция подобни простотии до какво доведоха. Видя се точно къде са правени глупости и икономии в бетона и зидарията.
Няма да е обитаемо. Не съм присъствал на леенето и не знам как е пристигнал бетона. В крайна сметка не е достатъчно здраво? Може да се разширят фугите и да протече или? Сега са замазани една идея с циментово мляко. Нужно ли е да се предприеме нещо?
hidrazin - майстор
вт апр 29, 2025 10:24 pmfauda написа:
В крайна сметка ...
В крайна сметка плочата трябва да я декофрирате вдругиден - демек след минимум 2 дена.
Ако това е така де:
вт апр 29, 2025 9:48 pmfauda написа:
В четвъртък е излята
И защо плочата не пръскана, вие къде бяхте или строителния надзор?
И не, плочата може и да не се пръска с вода. Има препарати и то евтини с които се пръска след пердашене за да не губи вода.
Ман...г...алска работа. Личи си че и въобще не е изпердашена. Личат си и "потъванията" дето са гредите че чак аха арматурата да се покаже.
Това няма как да се случи при читав строителен надзор.
А в "тъпия" запад това ще ги накарат да го разбият и да го направят наново за тяхна сметка.

Какво да предприемете от тук нататък? Нищо. Мача е свирен и не подлежи на "ремонт".
Или си го траете така, или както казах - разбиване и наново.

Все пак е добре че е плочата на тавана и нищо няма да носи.
:partyman:
fauda - помощник
вт апр 29, 2025 10:50 pmhidrazin написа:
вт апр 29, 2025 10:24 pmfauda написа:
В крайна сметка ...
В крайна сметка плочата трябва да я декофрирате вдругиден - демек след минимум 2 дена.
Ако това е така де:
вт апр 29, 2025 9:48 pmfauda написа:
В четвъртък е излята
И защо плочата не пръскана, вие къде бяхте или строителния надзор?
И не, плочата може и да не се пръска с вода. Има препарати и то евтини с които се пръска след пердашене за да не губи вода.
Ман...г...алска работа. Личи си че и въобще не е изпердашена. Личат си и "потъванията" дето са гредите че чак аха арматурата да се покаже.
Това няма как да се случи при читав строителен надзор.
А в "тъпия" запад това ще ги накарат да го разбият и да го направят наново за тяхна сметка.

Какво да предприемете от тук нататък? Нищо. Мача е свирен и не подлежи на "ремонт".
Или си го траете така, или както казах - разбиване и наново.

Все пак е добре че е плочата на тавана и нищо няма да носи.
Декофрирана е след 10 дена. Все пак нали ще носи цял покрив той нищо ли е 😁
fauda - помощник
вт апр 29, 2025 10:42 pmradius написа:
И от уважение кажи мангали ли са, макар да ме съмнява да си признаеш.
Голяма фирма с много работници и обекти. Ако на обект са по 5-6 да има 1 макс 2ма
hidrazin - майстор
вт апр 29, 2025 10:55 pmfauda написа:
Декофрирана е след 10 дена. Все пак нали ще носи цял покрив ...
А ние от къде да ги знаем тези неща? Щом пишеш "В четвъртък е излята" се подразбира последния четвъртък преди днес.
Сега са замазани една идея с циментово мляко.
В случая циментовото мляко върши работа толкова, колкото боя върху ръждива ламарина - прикрива проблема за да не го виждаш. Боята прави лъжата...

Много хора (явно и ти) си мислят че бетона след изливане просто изсъхва. Това въобще не е така.
В бетона потичат химически реакции и след приключването им той става ЕДНО ЦЯЛО. Монолитно цяло.
Вече приключили, химическите реакции в бетона не могат да се подновят и той да стане едно цяло.
С каквото и да пълниш, мажеш ... пукнатините е все едно да си строшиш прозореца и да го залепиш с КАПЧИЦА.

Сега просто ще си имаш спукана/напукана плоча която че "увисва" с годините.
Толкоз.
chapara - майстор
След два дни дъжда не може да направи такава ,,рунтавела''. Има нещо сбъркано. Или са я подравнявали с маркуча. Мазнинката обаче е изтекла.
Ами да, има голям проблем, къде гледа инвеститорския контрол? Дано не е платено, че тоя реквием е вече свирен.
brum - майстор
Търсиш си инженер по конструкциите дето да ти издаде независимо становищи за качеството на работата. Ако този дето е проектирал сградата не работи заедно с фирмата която строи направо с него действай. Ако има строителен надзор и той работи за теб, а не за строителят - и с него можеш да изговори проблема.

Тук в форума повечето не са строителни инженери. И по снимки не може да се придобие пълна картинка за положението. С този дето е изпълнил работата не можеш да се разбереш ако кажеш "тука в един форум ми казаха". Това което виждаш като мнение, е че нещата не изглеждат наред.

Къща се строи веднъж. Аз не бих оставил нещата просто ей така. Доде съм жив това ще ми бърка там дето слънце не огрява. Пък и бетона е що-годе пресен още - подлежи на корекция.
вт апр 29, 2025 10:55 pmfauda написа:
Декофрирана е след 10 дена. Все пак нали ще носи цял покрив той нищо ли е 😁
Не се притеснявай особено, пази и нервите! Станалото-станало, обаче по-лошо няма да стане.
Би могъл да изнесеш едно кратко италианско скандалче, целящо обезщетение-компенсация за зле свършената работа. Претупали са теб и плочата ти, но нищо няма да падне- спокойно!

Само едно никога няма да разбера- как така, при изливане плоча на Моята къща, няма да присъствам и зорко да наблюдавам. Евентуално бих оставил доверен човек.

Предполагам къщата се прави по проект. Това подсказва, че покрива също го има там, в проекта.
На твое място бих направил обратна/и греда/и на ключовите места и спирам да го мисля.
Живота продължава- празници идат.

Тема "Проблем ли са тези пукнатини по плочата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: