vitoshabg - напреднал
Здравейте! Трябва да монтирам голям аспиратор (25 кг) на стена от двоен гипсокартон. Един от профилите на картона минава зад аспиратора.
Дали ще ми стигнат 3 дюбела, 2 само в картона и един в профила? Гледам този тип дюбели - https://itt-shop.bg/metalen-dubel-za-gi ... 6x24-40917.
Последна промяна от vitoshabg на чет май 01, 2025 10:01 am, променено общо 1 път.
zz_stefanov - майстор
Този тип дюбели съм ги слагал и без приспособлението за разтваряне, но най сигурно е с него.
Най евтините са от този тип. https://praktiker.bg/bg/Drugi-rachni-in ... N/p/131348
Това което показват на третата картинка на твоя линк е трудно за направа. Дюбелът може да се развърти в отвора, да няма с какво да се контрира и да не се разтвори достатъчно. За това са клещите.
Става здраво ако не се превърти дюбела в отвора и се разтвори добре.
Последна промяна от zz_stefanov на чет май 01, 2025 9:49 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
ср апр 30, 2025 4:30 pmvitoshabg написа:
Здравейте!....
И аз ползвах от металните дюбели за двупластов гипсокартон без употреба на клещи.
Дали ще стигнат 3 дюбела :?
Да удържат аспиратора - вероятно ще са достатъчни. Дори само този дюбел дето ще мине през профила ще държи много повече от другите два. Но и трите са под съмнение да удържат тоя дето ще го ползва за подпирало.

По тази логика ако аз монтирам аспиратора ще търся начин за по-здраво окачване.
vitoshabg - напреднал
чет май 01, 2025 9:07 amzz_stefanov написа:
Това което показват на третата картинка на твоя линк е трудно за направа. Дюбелът може да се развърти в отвора, да няма с какво да се контрира и да не се разтвори достатъчно. За това са клещите.
Става здраво ако не се превърти дюбела в отвора и се разтвори добре.
Да, мен също ме тревожи превъртането. Най-вероятно ще си взема инструмент.
чет май 01, 2025 9:49 amkozl написа:
Дали ще стигнат 3 дюбела :?
Да удържат аспиратора - вероятно ще са достатъчни. Дори само този дюбел дето ще мине през профила ще държи много повече от другите два. Но и трите са под съмнение да удържат тоя дето ще го ползва за подпирало.

По тази логика ако аз монтирам аспиратора ще търся начин за по-здраво окачване.
Абсорбаторът е такъв https://media3.bsh-group.com/Product_Sh ... 1_def.webp и май не предразполага много към подпиране и трупане на неща върху него.
Мен ме тревожат вибрациите и дали няма да се изядат местата на захващане с времето.

Не съм много сигурен как да подходя по друг начин. Картонът е на профил и отзад е вата и тухла на 5-6 см. Тухлите са 4ки, стари, лесно се пукат.
Чудех се за шпилки с химически анкер, но захващането в тухлата ме притеснява.
Lisko - майстор
На сайта трябва да пише кой дюбел колко килограма издържа
zz_stefanov - майстор
Най добре става първо да се работи по разтварянето на дюбела без товара. Товара се закача после.
Това чудо не може ли да се закачи през някаква монтажна шина хваната и на профила?
vitoshabg - напреднал
чет май 01, 2025 10:55 amzz_stefanov написа:
Това чудо не може ли да се закачи през някаква монтажна шина хваната и на профила?
Точно така се монтира. Слага се планка и абсорбаторът се окачва да виси на нея.
Тя е с два отвора. Аз и правя още един точно в средата, който ще падне на профила. Отворите ще са през 20 см.
chapara - майстор
За мен по важното е как е направен картона. Защото има и тако и вако😉
По принцип на места за окачване препоръчвам подсилване с хидрофобен шперплат под картона, захванат за конструкцията, елементарно. После се ползват обикновенни дървени винтове😉😁
Бих предложил да разгледаш клипа, за 2часа да поправиш грешката отваряйки картона, вместо да го мислиш после всеки ден😉

П.С. Така се подхожда по модела ,,Стефанов'' за всичко тежко върху гипсокартон, порц.мивки, писоари, шкафове и др.
miliad - майстор
Значи опре ли до дюбели и окачване и се почва едно писанеее....

Слагай два такива дюбела и не го мисли.
Двоен картон, 25кг, силата е на долу, на срязване, няма динамично натоварване освен от подвижният капак отпред.
chapara - майстор
чет май 01, 2025 3:42 pmmiliad написа:
Значи опре ли до дюбели и окачване и се почва едно писанеее....

Слагай два такива дюбела и не го мисли.
Двоен картон, 25кг, силата е на долу, на срязване, няма динамично натоварване освен от подвижният капак отпред.
А няма, мотора?
Това не е балтон🤔
Писане, да. Аз пък съм онагледил, как се прави, истински., не като за клиенти😉

Тема "Монтаж на аспиратор върху гипсокартон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: