Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Една вметка, макар не по темата.
На последната снимка се вижда сякаш обединяване на дъждовна вода с мръсен канал.
Понякога създава проблеми.

Имам пример със съседска ограда, подобно на Хидразиновия. Бяхме стоплили отношенията до миналата година. Охладихме ги отново, поради нерегламентирано включване на дъждовни води в моя канал- вече е неизползваем.
enviro - специалист
вт апр 29, 2025 7:14 amТрифон П.Трифонов написа:
Една вметка, макар не по темата.
На последната снимка се вижда сякаш обединяване на дъждовна вода с мръсен канал.
Понякога създава проблеми.

Имам пример със съседска ограда, подобно на Хидразиновия. Бяхме стоплили отношенията до миналата година. Охладихме ги отново, поради нерегламентирано включване на дъждовни води в моя канал- вече е неизползваем.
Благодаря за съвета, не дъждовните води не са включени, преди бяха временно така, тази тръба не играе единствено конденза от единият климатик влиза в нея , иняче улука е изместен, преди изолацията ще бъде демонтирана :)
Ал_ - специалист
Паралелно с основата мисли и за водите, които ще спреш с нея, както и за тяхното отвеждане.
За 18-метровия участък бих потърсил консултация с конструктор след оглед на място. Аз лично, дори и само за собствено спокойствие, бих я пуснал под нивото на терена на съседите “отдолу”.
Не съм фен, но масово наливат бетона директно в изкопа, а кофражът е само над земята. Дъното бих застлал с фибран.
От готовите огради ако взимаш - търсене му е майката, че за едно и също нещо цените варират до 7~8 пъти. И готовите “колони” за тези системи ги пропусни, и си ги направи с по-удачни профили и планки.
enviro - специалист
вт апр 29, 2025 10:33 pmАл_ написа:
Паралелно с основата мисли и за водите, които ще спреш с нея, както и за тяхното отвеждане.
За 18-метровия участък бих потърсил консултация с конструктор след оглед на място. Аз лично, дори и само за собствено спокойствие, бих я пуснал под нивото на терена на съседите “отдолу”.
Не съм фен, но масово наливат бетона директно в изкопа, а кофражът е само над земята. Дъното бих застлал с фибран.
От готовите огради ако взимаш - търсене му е майката, че за едно и също нещо цените варират до 7~8 пъти. И готовите “колони” за тези системи ги пропусни, и си ги направи с по-удачни профили и планки.
Tова с водата също ме притеснява, защото накрая да не спра свличането на пръст а да стане жабарник :? :-D
А какви са вариантите евентуално? За дренаж по цялата дължина и наклон да заминава всичко към улицата евентуално или? :?
А фибрана под основата няма ли да изгние?
Предполагам няма да излея бетона директно в изкопа,а ще си пусна и още от долу кофража.
За паната, дори обмислям дали да не си пусна и бетони за колони и тези пана "зелените" да ги хвана директно за тях :?
Ал_ - специалист
Жабарник няма да стане - водата все ще си намери път. Ако можеш - отведи я към улицата, обаче.
А каква е целта на тези колони? Или още се двоумиш каква да е самата ограда, и затова?
enviro - специалист
чет май 01, 2025 11:09 amАл_ написа:
Жабарник няма да стане - водата все ще си намери път. Ако можеш - отведи я към улицата, обаче.
А каква е целта на тези колони? Или още се двоумиш каква да е самата ограда, и затова?
Да все още се двуомя каква да бъде, и затова смятам да остава стърчащи нагоре прътове с бигли на тях ще си играя да ги направя през примерно 2.5м а после ще я смятам, и без това доста имам поне да ги ползвам грехота е да върна всичко на вторични при положение че са платени на цените в арматурните дворове 🤷🏻‍♂️ :-D
Но все още незнам как да я започна :-D
Всеки си крие занаята, а няма да влизам в такъв бизнес 😁 шегувам се :)
MamaMy - майстор
чет май 01, 2025 5:31 pmenviro написа:
чет май 01, 2025 11:09 amАл_ написа:
Да все още се двуомя каква да бъде, и затова смятам да остава стърчащи нагоре прътове с бигли на тях ще си играя да ги направя през примерно 2.5м а после ще я смятам, и без това доста имам поне да ги ползвам грехота е да върна всичко на вторични при положение че са платени на цените в арматурните дворове 🤷🏻‍♂️ :-D
Но все още незнам как да я започна :-D
Всеки си крие занаята, а няма да влизам в такъв бизнес 😁 шегувам се :)
Само заради шегата не заслужаваш помощ. Аз по цял ден правя огради. Умирам от страх да не ми вземат бизнеса.
Шегувка :lol:
Ал_ - специалист
Е, ако имаш 50 тона бигли ще ги вложиш в 50 метра ограда, само за да ги оползотвориш, ли?
А за да започнеш ти трябва изкоп. Но преди това, както те посъветваха неведнъж - говори със съседите, и направи маркировката
MamaMy - майстор
Знаех си аз, че идеята за мини багер не е лоша. Сравнително добър бизнес, но цените не ме очароваха. Не ми се иска да бачкам за някой друг.
enviro - специалист
чет май 01, 2025 11:04 pmАл_ написа:
Е, ако имаш 50 тона бигли ще ги вложиш в 50 метра ограда, само за да ги оползотвориш, ли?
А за да започнеш ти трябва изкоп. Но преди това, както те посъветваха неведнъж - говори със съседите, и направи маркировката
Попринцип чакам геодезист да ми сложи колчета за границите, багерче съм намерил за 60лв на час от селото, момчето работило добре и качествено, със съседите идните дни ще говоря също. За биглите не че са 50тона, но просто доста арматура ми остана и имам голямо ремарке 2т ще си я пренеса , не са само бигли, но и прътове ако не се лъжа ф10, ф12 както и по дебели, което мога ще го ползвам, което ми трябва допълнително ще закупя, но ще спестя някакви средства предполагам от арматурата евентуално или поне се надявам.

Тема "Запитване относно фундамент за ограда на двор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: