• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,
Тръгнах да правя ремонт на банята у нас и да сменявам позицията на водомерите и спирателните кранове на апартамента. С изненада установих, че централният кран в мазето за щранга за топлата вода не държи добре и водата не може да се спре до край. Също при затворено положение вода започва да капе от самия кран.

Не видях други кранове, които да спрат водата по магистралния водопровод за всички щрангове във входа - има само кранове за всеки щранг, които се отделят от магистралния. Магистралният водопровод идва от съседния вход и там не знам как е.

Какво да правя? Предполатам само от водоснабдяването (Софийска вода) могат да сменят крановете, като спрат водата по магистралата?
Засега сме решили положението, като сме оставили стария кран за топлата вода в апартамента на мястото му и след него майсторът е преместил водомера и сложил нов кран.
LazarGanev - "Велик майстор"
А каква връзка има Софийска вода с вашите щрангове за топла вода? :-D
Обърни се към отговорника за абонатната
hidrazin - майстор
чет май 01, 2025 8:28 pmeducatedfool написа:
Магистралният водопровод идва от съседния вход ...
Там е ключът за бараката...
:partyman:
Абонатната е в нашия вход. До колкото разбрах от домоуправителят, тази станция захранва и съседния вход.
Тоест ако мисля правилно, студената идва по магистралата от съседния вход, отива в абонатната и от там обратно се връща топла за двата входа.
Влизах в абонатната, но не съм запознат и не смея да ръчкам напосоки. Има ли възможност от абонатната да се спре водоподаването за топлата?
chapara - майстор
Абсолютно. И със сигурност крана работи, дай една панорамна снимка на абонатната и ще имаш не един отговор.
dragozow - майстор
чет май 01, 2025 11:01 pmeducatedfool написа:
Абонатната е в нашия вход. До колкото разбрах от домоуправителят, тази станция захранва и съседния вход.
Тоест ако мисля правилно, студената идва по магистралата от съседния вход, отива в абонатната и от там обратно се връща топла за двата входа.
Влизах в абонатната, но не съм запознат и не смея да ръчкам напосоки. Има ли възможност от абонатната да се спре водоподаването за топлата?
От абонатната се спира, обърни се към който отговаря. Ако е преди водомера си е работа на Софийска вода. По ирония на съдбата днес ще го правим в нашия блок. Като спирате трябва да има подготвен майстор за да стане бързо, защото оставяте без вода два блока. При нас го правим в работен ден преди обяд. Абонатната ни е заключена и ние(управителния съвет) спираме/пускаме, майстори разни не пускаме в абонатната по ред причини и защото повечето не са майстори и правят само простотии.
kozl - майстор
чет май 01, 2025 8:59 pmLazarGanev написа:
А каква връзка има Софийска вода с вашите щрангове за топла вода? :-D
Обърни се към отговорника за абонатната
Софийска вода (СВ)з се е нагърбила да извършва услуги подмяна на спирателни кранове (СК) по инсталацията на ЕС.
Ама тегава работа #-o
Комшия записал подмяна на СК преди водомерите си в СВ. Чака се ред и там. Идат двама момъка и не успели да спрат в сутерена СК на циркулацията на щранга, обаче успяха да му скъсат остта. И сменили на собственика само крана на студената, а за топлата му казали като ЕС си поправи счупения кран да се запише отново в СВ. :lol:
Отговорник на абонатната :? Аз съм на 2 места в Софето, ама като се огледам към ЕС на близки и познати имам чувството, че съм единствен :-D
В повечето абонатни към топлата вода има 3 СК. Един на входящата студена вода преди водомера на абонатната (ако има водомер) и два към изхода на топлата вода към апартаментите.

Но educatedfool отговорност на управителя на ЕС е СК за щранговете да са изправни. Организирайте се като ЕС и си оправете СК по щранговете.
kozl - майстор
чет май 01, 2025 8:28 pmeducatedfool написа:
Тръгнах да правя ремонт на банята у нас и да сменявам позицията на водомерите и спирателните кранове на апартамента. С изненада установих, че централният кран в мазето за щранга за топлата вода не държи добре и водата не може да се спре до край. Също при затворено положение вода започва да капе от самия кран.
С изненада, че чак сега установих, че си писал само за 1 кран, а те са 2 за топлата вода на щранга.
Един за захранващата тръба (по-дебелата) и един за циркулационната тръба. За да спре топлата вода по щранга трябва да са затворени и двата спирателни крана и да са изправни и двата.
По приницип, домоуправителят е "отговорника" на станцията за ЕТ, но и той не успя да ми помогне. Само ми показа как се източва инсталацията за парното. Освен ако под отговорник нямате предвид районният техник, но се съмнявам да е така...
Да знам, че са два крана за топла, но циркулационният изглежда да е ок (поне не капе от него). При всички положения го затворих, когато затворих и другите кранове.

Ще прикача снимка, поне да ме ограмотите малко от малко какво се прави. Трябва ли да се спират и помпите на абонатната? В момента "ВОИ" е на 0, а БГВ e на А.
https://photos.app.goo.gl/95CJh4PYvxXVNM8u9
dragozow - майстор
БГВ е парното, и при нас не са го спрели още. Спираш другото, по принцип има районен техник и един от блока, който отговаря за системата. Самата система може да е на блока или на Топлофикация, тази като гледам е на Топлофикация, тоест отговорника в блока може само да източва и пълни, при проблем по абонатната се обаждате в Топлофикация. При проблем преди и след абонатната не е проблем на Топлофикация, а ваш. Или ако е преди водомера е на Софийска вода, спирателните кранове преди водомера са тяхна грижа, след водомера са ваша. Отговорника от блока не е задължително да е домоуправителя, при нас е член на УС, който се занимава, допълва и източва, но трима човека имаме достъп и можем да го правим.
  • 1
  • 2

Тема "Каква е процедурата за смяна на спирателните кранове на входа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: