Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
chichko_pechko - специалист
Здравейте
Имам да направя около 200м ограда. Чудя се за евтин начин.
Мислех да ползваm поцикована мрежа 200см висока, 5х5см х 2мм дебелина на телта.
Чудех се дали да е с бетонни колове, но повечeто са само по 230см и ако вкарам да кажем 50см в земята, само 180см височина остава за мрежата. Цената им е около 8-10лв за брой.
Виждам че има профили от поцинкована стомана, които са по 6 метра да кажем. Значи от една тръба мога 2 кола да направя по 3м, което стига и да бетонирам в земята.

Въпросите ми са колко ще изкарат тези поцинковани колове? 10 години? Повече? Има ли пластмасови тапи са тях? Отгоре да се запушат.
Кое е по-добър варианат, бетонови или поцинковани колове? Предполагам бетонните мога и само да ги уплътня с почва и да не ги бетонирам.
Нещо пропускам ли? Има ли по-добър вариант?
С мрежа и бетонни колове, ми идва към 12-13лв/м на оградата за материал, което не е зле.
chapara - майстор
1.Бетонни + 180 см. мрежа.
2.Метални колове, в закопаната част пластмасови бутилки нагряти с пистолет за топъл въздух, да се свият по металната тръба, набити с багер в почвата (предварителни дупки) и двуметровата мрежа.
Себестойноста е работа за теб.
MamaMy - майстор
чет май 01, 2025 6:57 pmchapara написа:
1.Бетонни + 180 см. мрежа.
2.Метални колове, в закопаната част пластмасови бутилки нагряти с пистолет за топъл въздух, да се свият по металната тръба, набити с багер в почвата (предварителни дупки) и двуметровата мрежа.
Себестойноста е работа за теб.
Ако се набиват с багера т.2 първата част е неизпълнима, а и няма нужда от предварително изкопани дупки. Дупки се копаят когато се бетонират. Тогава е добре да се завари напречно един мустак от арматура на 20см от дъното и да се наниже шише което да се свие с пистолет за горещ въздух или с пърлачката. За отгоре има пластмасови тапи. Примерно тези. Моля да не се счита за реклама. Това са първите изображения в Гугъл. За бетонирането може да се ползва и суха смес, но излиза доста скъпо. Ако аз го правя сега бих бетонирал ъгловите колове и по един по средата на страните. Това служи да опънеш канапа по който ще ги набива багера. Така набитите дори и да изгният след 15-20 години, мрежата ще се държи от бетонираните и няма да падне. Важно е като опъвате мрежата да не се престаравате особено много с вилата за да не се кривят коловете в посока опъването.

https://www.youtube.com/results?search_ ... 1%82%D0%B0
Последна промяна от MamaMy на чет май 01, 2025 8:21 pm, променено общо 2 пъти.
nikolson - майстор
Принципно коловете са 2.30 м, има и на 2.70. Преди 10-15 години правих 70 метра. Гледам, цените са се вдигнали, но го направих с циментови колове, но пък купих прахово боядисан мрежа.
Baлepu - специалист
Не виждам проблем мрежата да стърчи 20-30см над коловете.
От друга страна защо колът да влиза цели 50см? Какво би станало ако е само 20, но дупката си е 50? При малко по-сериозен натиск (от чешещо се по-голямо животно) кола лесно се чупи. Не съм виждал да се е счупил бетонът в земята.
Много пъти съм слагал колове за ограда (и не само) без бетониране. В изкопаната дупка пускам, редя плътно камъни, като запълвам максимално плътно между тях с малки камъчета. Посипвам пръст и трамбовам с варията. На няколко пласта. Ако нещо системно не ги клати, изкарват доволно дълго.
За дупките по принцип има моторни свредели ...
чет май 01, 2025 7:28 pmBaлepu написа:
Не виждам проблем мрежата да стърчи 20-30см над коловете.
От друга страна защо колът да влиза цели 50см? Какво би станало ако е само 20, но дупката си е 50? При малко по-сериозен натиск (от чешещо се по-голямо животно) кола лесно се чупи. Не съм виждал да се е счупил бетонът в земята.
Много пъти съм слагал колове за ограда (и не само) без бетониране. В изкопаната дупка пускам, редя плътно камъни, като запълвам максимално плътно между тях с малки камъчета. Посипвам пръст и трамбовам с варията. На няколко пласта. Ако нещо системно не ги клати, изкарват доволно дълго.
За дупките по принцип има моторни свредели ...
Май и аз натам клоня. Бетонни колове 230см - втора ръка ,мрежа 200см. Дупча със свредела - 40-50см. Кола влиза 30 см в земята - около него земновлажен бетон. Мога да поръчам 1 куб и да бетонирам. И да вкарам камъни, където позволява.
chapara - майстор
chichko_pechko, на скоро смениха бетоновите колци на селото където ми е вилната къща. Изкопаха дупки, изправиха и отвесираха стълбовете. После засипаха с пръст като трамбоваха на всеки 30 - 40см.
Вътрешно и ги пропсувах че няма дори една лопата бетон, но поразрових в нета и се оказа че по предписание така се прави монтажа🥵. Вътрешно умрях от срам. Оказва се че спецялистите мислят не само за монтажа, а и за демонтажа. Старите бетонови ги извадиха с кран. Дори премахнаха един който беше вътре в имота, бяхме го заявили.
Извода за мен е че човек се учи докато е жив, по старата народна поговорка👍☝️🤔
пет май 02, 2025 2:09 pmchapara написа:
chichko_pechko, на скоро смениха бетоновите колци на селото където ми е вилната къща. Изкопаха дупки, изправиха и отвесираха стълбовете. После засипаха с пръст като трамбоваха на всеки 30 - 40см.
Вътрешно и ги пропсувах че няма дори една лопата бетон, но поразрових в нета и се оказа че по предписание така се прави монтажа🥵. Вътрешно умрях от срам. Оказва се че спецялистите мислят не само за монтажа, а и за демонтажа. Старите бетонови ги извадиха с кран. Дори премахнаха един който беше вътре в имота, бяхме го заявили.
Извода за мен е че човек се учи докато е жив, по старата народна поговорка👍☝️🤔
т.е. по предписание се копае на 30-40см и се записва с пръст и се уплътнява? Без бетон, само тръмбоване хубаво? Здраво ли стана?
chapara - майстор
Учудващо за мен, понеже съм закърмен с монолита😳

Да виждаш бетон😉

Изображение
Globe - специалист
Привет :)
Понеже чух евтино ще дам и мойте 2ст по темата , като наскоро правих подобно нещо ,но 70 метра и по-скоро за "плашило" от колкото срещу нападение от врагове :-D
Бих те посъветвал първо да си дадеш сметка от какво точно ще се пазиш и от там да определиш колко тънко да минеш. Преди 6-7 месеца закупих вила/къща на коята задната ограда беше изцяло паднала.. Беше правена едно време с остри летви и тел между тях. Та исках експресно да затворя просто двора ,защото при мен (в балкана) има свободно пуснати крави и коне. Всъщност от тях се пазя.. Задната част на двора граничи с гората и като няма ограда идват да "косят" и наторяват двора. Много се чудех какво да правя и предвид бързата реакция стигнах до тръби с мрежа! Евтино,бързо и лесно за вдигане ,ако падне.. ,защото ако реши да се почеше крава или друго едро животно - няма спасение.. Циментовите колове ги чупят като солети ,а после мъката по смяната е... Намерих човек който разпродава по 7 лева стари поцинковани ВиК тръби на 2 метра (имащ стотици). Взех доста от тях + няколко топа мрежа. Тръбите набивах директно в земята с големия чук,като направих дорник от квадрат 5х5см дебела ламарина (5мм) със заварен на нея болт (да не ги подбивам много). Набучих тръбите през 2 метра ,като през някоя друга слагах и по-дебела тръба или от намерените дебели П профили. При мен имаше много камък в почвата,която пък е предимно глина.. Използвах и няколко дървета за допълнително здравина. За мрежата не знам защо искаш да взимаш 2 метра? Разликата в крайната цената не е никак малка + факта че за нея трябва да взимаш още по-дълги железа.. 1,50 според мен лично е напълно достатъчно.. Все пак е мрежа.. Ако някой реши да ти влезе в двора и 10 метра да е с резачките влиза за 1 минута... Моя съвет е добре да проучиш цените на мрежите.. Аз лично взех с пвц покритие ,защото ми харесва да е тъмно зелена и да се вписва с балкана , от колкото да ръждяса.. Потърси добре за цена,защото едно и също може да го намериш двойно.. Аз попаднах на контакт на голяма фирма ,която продава 1 топ 10 метра 1,50 висока с пвц покритие за 72 лева.. Пратиха ми мрежата по Еконт ,като преди това ми казаха до стотинка колко ще струва доставката. Цената + доставката беше по-евтина от тази в магазините. За удобството да я вземеш от еконт няма да коментирам :).
Като цяло ограда с мрежа е вятър работа и стигнах до извода ,че няма смисъл да се прави в скъпо изпълнение :)

п.с подробното обяснение няма рекламна цел :)

Тема "Ограда с мрежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: